Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua Caledonie: Cetățenii au votat împotriva independenței de Franța

noua_caledonie.png

Secție de vot din Nouméa, Noua Caledonie, 4 noiembrie 2018
Sursa imaginii: 
AFP / Arhivă

Cetăţenii din Noua Caledonie au votat în majoritate împotriva independenţei faţă de Franţa la referendumul de duminică, însă într-un procent mai redus decât la consultarea din urmă cu doi ani, deşi prezenţa la vot a fost mult mai mare, relatează Reuters citată de Agerpres.

După numărarea voturilor din toate cele 304 secţii de votare, rezultatele definitive arată că tabăra "nu" a obţinut 53.26% din sufragii.

Este al doilea referendum eşuat pentru susţinătorii independenţei acestui teritoriu francez de peste mări. Cu prilejul primului referendum din 4 noiembrie 2018, tabăra "nu" a câştigat cu 56,7% din voturi, iar "da" a avut 43,3% din opţiuni.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis duminică ''un profund sentiment de recunoştinţă'' după victoria taberei ''nu'', după aproape 170 de ani de dominaţie colonială:

''Alegătorii s-au exprimat, în mare parte şi-au confirmat dorinţa de a menţine Noua Caledonie în Franţa. În calitate de şef de stat, salut acest semn de încredere în Republică cu un profund sentiment de recunoştinţă. Salut de asemenea rezultatele sale cu recunoştinţă'', a declarat preşedintele Republicii în cursul unui discurs rostit la Palatul lElysée