Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal de campanie: Trump internat, externat, neschimbat

Donald Trump, diagnosticat cu Covid-19 la 1 octombrie și internat o zi mai târziu la Spitalul Militar Walter Reed din suburbia washingtoniană Bethesda, a fost externat ieri. Au fost 72 de ore agitate, învăluite în mister în privința adevăratei stări de sănătate a șefului Executivului, care duminică a ieșit din spital, o perioadă scurtă de timp, pentru a-i saluta, din automobilul blindat, pe suporterii adunați la porțile spitalului și pe străzile din jur.  Președintele revine într-o Casă Albă devenită focar de infecție, cu numeroși pozitivi în rândul colaboratorilor apropiați și personalului auxiliar. Liderul Executivului american și-a anunțat externarea pe Twitter, printr-un mesaj în care le cere americanilor să nu se teamă de Covid-19 și să nu se lase dominați de el. "Mă simt mai bine decât acum 20 de ani", a completat Trump,  într-o zi în care America înfățișa lumii un bilanț tragic: peste 7.400.000 de cazuri și 210.000 de morți.

Corespondentul RFI Radu Tudor transmite:

 

 

Și la boală Trump și acoliții săi seamănă confuzie și incertitudine.

"Nu vreau să vorbesc despre trecut, când a fost testat. Joi 1 octombrie, în urma unui posibil contact, președintele a fost testat. "Știm clar cum a fost infectat"? Nu doresc să intru în detalii. "Știm când"? Nici un comentariu", a oferit medicul personal al președintelui, Sean Conley, în dialog cu o jurnalistă.

Reticența anturajului trumpian are tâlc. În chiar ziua testării liderul lumii libere s-a deplasat la un club de golf al său, Bedminster, unde s-a întreținut cu un grup de donatori de campanie, peste 100. O zi mai devreme ateriza la un miting în Duluth, Minnesota, pentru a le dărui fanaticilor cauzei, 3.000 la număr, imensă majoritate nemascați și nedistanțați, 45 de minute pline de înțelepciune electorală.

Pe 29 septembrie avea loc prima dezbatere Biden - Trump, în care liderul în exercițiu și anturajul său din sală au refuzat să se supună protocolului sanitar convenit cu organizatorii din Cleveland.

"Au sosit abia în ziua dezbaterii, marți pe la 3 - 4 - 5 după amiază. Nu mai era timp să fie testați.  În ce-i privește pe cei doi candidați și anturajele lor a fost deci pe cuvânt de onoare", preciza moderatorul duelului retoric, Chris Wallace.

A părut iritabil, Trump, în acea dezbatere, întrerupând neîncetat cu insulte personale sau afirmații contrazise de evidențele cotidianului american. A fost el însuși și în privința pozitionărilor coronasceptice, a atitudinilor echivoce sau negative în ce privește portul de mască.

"Port masca unde e nevoie.  Nu ca el, toată ziua bună ziua. Și când vorbește de la 60 de metri distanță  poartă cea mai mare masca pe care am văzut-o în viața mea", a persiflat ocupantul Casei Albe, cum a făcut-o și la 3 aprilie, 19 iulie sau 13 august, ca să ne limităm la doar trei date.

La 26 septembrie, la o ceremonie și recepție în grădina și interiorul Casei Albe ocazionate de nominalizarea la Curtea Supremă a judecătoarei Amy Coney Barrett, virusul, sfidat încă o dată, s-a răzbunat: cel puțin opt din cei peste 150 de convivi s-au dovedit pozitivi în următoarele zile, printre ei  trei senatori din comitetul juridic urgent convocat să valideze numirea juristei conservatoare. Alte persoane din perimetrul prezidențial imediat care nu fuseseră la acel eveniment aveau să cadă pradă virusului în zilele următoare, printre ei coordonatorul campaniei  și purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

43.830 de americani suferinzi de Covid-19 au fost internați în ziua spitalizării președintelui, 2 octombire. Puțini vor beneficia de tratamentul ultimul-răcnet, parțial experimental, cu care este privilegiat Trump; încă și mai puțini vor avea de plătit cât președintele: nimic.

Duminică, locatarul de la Casă Albă, fragilizat de hipoxie, sub tratament dur cu steroizi, imuno-modulatoare și melanj de anticorpi, a decis, într-o doară, să părăsească saloanele prezidențiale pentru a-i saluta, din automobilu-i blindat, pe suporterii care, două zile la rând, urlaseră lozinci și fluturaseră flamurile cauzei trumpiene la porțile spitalului.

"Ce D-zeu e-n mintea lui? E sub tratament experimental. Dacă de sănătatea personală nu-i pasă, ar trebui să se gândească la bunăstarea gărzilor de corp închise cu el în vehicul, fără nici o posibilitate de a spune nu președintelui. E iresponsabil, și pentru ce?", întreba retoric liderul comitetului pentru informații din Cameră, Adam Schiff.

******

Haosul domnește și în finanțele lui Trump, a cărui statuie de afacerist fără pereche este pe cale de a cădea de pe soclu, grație investigațiilor în serie din New York Times. În octombrie 2018 "cotidianul de referință" demonta mașinăria fiscală prin care președintele a primit moștenirea de 413 milioane pe care a risipit-o în investiții îndoielnice și o gestiune deseori falimentară. Cea mai recentă tranșă investigativă, apărută la 27 septembrie, răscolește prin ungherele întunecate ale afacerilor trumpiene cu lumina  declarațiilor de impozit federal acoperind deceniul 1985-95 și a unor documente financiare referitoare la anii 2000-2017.

"Domnul Trump, care știe totul despre tot, directorul financiar, și copiii președintelui, Don, Ivanka și Eric, știu ce-i în declarațiile de impozit. Vreo 20.000 de pagini în fiecare an, acoperind toată masa de 30 de persoane din sala de conferințe de la etajul 26 al Turnului Trump. A plătit exact cât scrie în New York Times, un total de 1.500 de dolari pe 2016 și 2017. Eu am plătit 3 milioane în acei ani, și totuși m-am ales cu 3 ani închisoare pentru evaziune fiscală. Dacă eu am încasat 3 ani, lui câți i se cuvin? D-zeu știe, îl pasc probabil 300", a speculat Michael Cohen, fost avocat și om de încredere al lui Trump, la ordinul căruia a comis o parte din faptele penale ce-i sunt imputate într-un pumn de spețe.  

Modalitățile prin care Trump și familia sa și-au ușurat povara fiscală sunt în principiu legale și comune în branșa dezvoltatorilor imobiliari în particular, investitorilor și oamenilor de afaceri în general. E un sistem generos, preferențial, lesne de exploatat, în special de către cei care nu cunosc limite. În 1995, președintele a declarat pierderi de 915,7 milioane de dolari pe care le-a eșalonat, pentru a-și reduce venitul impozabil, pe următorii 18 ani. Din anul 2000, terenurile sale de golf au înregistrat un deficit total de 315 milioane iar firma sa imobiliară, nucleul concernului, a pierdut 134 de milioane. În 2018, Trump pierdea 47 de milioane la un venit de aproape 935 de milioane. Contabilii prezidențiali excelează de asemenea în utilizarea împrumuturilor în avantaj fiscal.

Trump jonglează cu datoriile cum jonglează cu adevărul. Din 2010, datoriile ne-achitate însumează 287 de milioane, peste 56 de milioane doar în 2016.

"Are probleme serioase de contabilitate și impozit, unele potențial penale. El și copiii lui vor trebui să înfrunte consecințele. Marca Trump a fost, de la început, o mascaradă și o escrocherie.///Are datorii de cel puțin 1,1 miliarde, în condițiile în care afacerile-i sunt zdrobite de Covid-19  iar termenele de rambursare se apropie. Va fi o pradă ușoară pentru interese străine care-l vor strânge în menghina promisiunilor de a-l salva. Nu-i nimic nou. Această amenințare a planat asupra lui din secunda în care a fost investit", comenta un fin cunoscător al trecutului trumpian, jurnalistul Timothy O'Brien.