
Politică
Profesoară franco iraniană condamnată și eliberată ”temporar” la Teheran
iran.jpg

Adelkhah a fost condamnată pe 16 mai la cinci ani de închisoare pentru „infracțiuni împotriva securității naționale” și pentru ”propagandă împotriva statului”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat la începutul lunii iunie că Adelkhah a fost „arestată în mod arbitrar” și a apreciat reținerea ei drept „inacceptabilă”. ”Dreptatea solicită eliberarea imediată a compatriotului nostru”, a adăugat el.
Sâmbătă, avocatul ei Saeed Dehghan a declarat pentru AFP că Adelkhah „a fost eliberată dar este obligată să poarte o brățară electronică” și că „acum este cu familia ei” la Teheran.
"Nu știm când trebuie să se întoarcă la închisoare, dar sperăm că această eliberare temporară va deveni definitivă", a adăugat Dehghan.
O asociație a susținătorilor lui Adelkhah, amintește că aceasta a făcut greva foamei de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut până în februarie a.c. și a fost eliberată sâmbătă "din cauza stării de sănătate".
„Eliberarea temporară nu schimbă situația, sentința ei a fost bazată pe un „proces nedrept”, a scris grupul pe Twitter.
Greva foamei
Fariba Adelkhah este specialistă în islamul șiit și director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris. Procesul ei a început pe 3 martie, iar ultima audiere a avut loc pe 19 aprilie la Curtea Revoluționară de la Teheran.
Este cetățeană atât a Iranului cât și a Franței, dar Teheranul nu recunoaște dubla cetățenie.
Iranul a criticat solicitările Parisului pentru eliberarea lui Adelkhah drept „amestec” în afacerile interne ale Republicii Islamice.
Colegul și partenerul francez al lui Adelkhah, Roland Marchal, care a fost reținut împreună cu ea, a fost eliberat în martie a.c. în cadrul unui așa-zis schimb de prizonieri.
Marchal a fost eliberat după ce Franța l-a eliberat pe inginerul iranian Jallal Rohollahnejad, care a fost extrădat în Statele Unite în urma acuzațiilor de încălcare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului.
Adelkhah este foarte slăbită deoarece a făcut greva foamei timp de 49 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale. Potrivit avocatului ei, ea suferă de „o afecțiune renală”.
Comitetul său de sprijin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă infecție cu Covid-19 în închisoarea Evin din nordul Teheranului, unde era ținută.
De când a raportat primele sale cazuri în februarie, Iranul se străduiește să gestioneze cel mai mare focar de coronavirus din Orientul Mijlociu.
Noua pandemie de coronavirus a ucis până acum cel puțin 26.746 de persoane în Iran și a infectat 468.119, potrivit cifrelor oficiale publicate sâmbătă.
Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr