Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesoară franco iraniană condamnată și eliberată ”temporar” la Teheran

iran.jpg

Fariba Adelkhah este specialistă în islamul șiit și director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Profesoara universitară franceză de origine iraniană Fariba Adelkhah, reținută în Iran în iunie 2019, a fost eliberată temporar din închisoare și se află în prezent la Teheran împreună cu familia ei, a anunțat avocatul ei.

Adelkhah a fost condamnată pe 16 mai la cinci ani de închisoare pentru „infracțiuni împotriva securității naționale” și pentru ”propagandă împotriva statului”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat la începutul lunii iunie că Adelkhah a fost „arestată în mod arbitrar” și a apreciat reținerea ei drept „inacceptabilă”. ”Dreptatea solicită eliberarea imediată a compatriotului nostru”, a adăugat el.

Sâmbătă, avocatul ei Saeed Dehghan a declarat pentru AFP că Adelkhah „a fost eliberată dar este obligată să poarte o brățară electronică” și că „acum este cu familia ei” la Teheran.

"Nu știm când trebuie să se întoarcă la închisoare, dar sperăm că această eliberare temporară va deveni definitivă", a adăugat Dehghan.

O asociație a susținătorilor lui Adelkhah, amintește că aceasta a făcut greva foamei de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut până în februarie a.c. și a fost eliberată sâmbătă "din cauza stării de sănătate".

„Eliberarea temporară nu schimbă situația, sentința ei a fost bazată pe un „proces nedrept”, a scris grupul pe Twitter.

 

Greva foamei

Fariba Adelkhah este specialistă în islamul șiit și director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris. Procesul ei a început pe 3 martie, iar ultima audiere a avut loc pe 19 aprilie la Curtea Revoluționară de la Teheran.

Este cetățeană atât a Iranului cât și a Franței, dar Teheranul nu recunoaște dubla cetățenie.

Iranul a criticat solicitările Parisului pentru eliberarea lui Adelkhah drept „amestec” în afacerile interne ale Republicii Islamice.

Colegul și partenerul francez al lui Adelkhah, Roland Marchal, care a fost reținut împreună cu ea, a fost eliberat în martie a.c. în cadrul unui  așa-zis schimb de prizonieri.

Marchal a fost eliberat după ce Franța l-a eliberat pe inginerul iranian Jallal Rohollahnejad, care a fost extrădat în Statele Unite în urma acuzațiilor de încălcare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului.

Adelkhah este foarte slăbită deoarece a făcut greva foamei timp de 49 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale. Potrivit avocatului ei, ea suferă de „o afecțiune renală”.

Comitetul său de sprijin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă infecție cu Covid-19 în închisoarea Evin din nordul Teheranului, unde era ținută.

De când a raportat primele sale cazuri în februarie, Iranul se străduiește să gestioneze cel mai mare focar de coronavirus  din Orientul Mijlociu.

Noua pandemie de coronavirus a ucis până acum cel puțin 26.746 de persoane în Iran și a infectat 468.119, potrivit cifrelor oficiale publicate sâmbătă.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr