Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aleksei Navalnîi: „Putin este obsedat de ideea otrăvirilor secrete”

navalnii_interviu.jpg

Sursa imaginii: 
youtube

Opozantul rus a reafirmat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat serviciilor de informaţii să-l otrăvească, de teama ameninţării pe care el o reprezintă înaintea alegerilor parlamentare din 2021.

Într-un interviu video pentru un cunoscut blogger rus – Iuri Dud, pe YouTube, după externarea din spitalul din Berlin, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu Noviciok, Navalnîi a vorbit împreună cu soţia sa, Iulia, despre cum decurge recuperarea sa:

„Mâinile îmi tremură. Dacă beau apă dintr-o sticlă este un adevărat spectacol. Dar cu fiecare zi sunt mai bine. Lucrez cu un fizioterapeut. A început să mă înveţe să jonglez, astfel că peste un timp veţi vedea că pot chiar şi jongla, că pot merge pe o roată sau că scot un iepure din pălărie”, a glumit Aleksei Navalnîi.

„Trebuie să fac o mulţime de exerciţii atât pe partea stângă, cât şi pe cea dreaptă pentru ca creierul să ştie ce să facă. Dar totul va fi bine. Mă voi face bine”, a mai spus liderul opoziției ruse.

Amintim, unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului, s-a simţit rău la bordul avionului care îl aducea acasă, la Moscova, de la Tomsk - în Siberia, la 22 august, ceea ce a determinat echipajul său aterizeze de urgenţă la Omsk, unde opozantul rus a fost spitalizat în comă, după care a fost transferat la cererea familiei sale la un spital din Berlin, unde a început recuperarea.

El a spus între altele că medicii ruşi au încercat să tergiverseze evacuarea sa în Germania, în speranţa că toate urmele acestei substanţe dezvoltate de armata sovietică în anii 1970 şi 1980 îi vor disărea din corp.

Medicii germani au concluzionat, după un test făcut într-un laborator al armatei, că opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok, dar autorităţile ruse neagă orice implicare, deși alte două teste, în laboratoare din Franţa şi Suedia, au ajuns la același rezultat.

Navalnîi îl acuză din nou pe preşedintele Vladimir Putin că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţie pe care Kremlinul a calificat-o deja drept „jignitoare şi inacceptabilă”:

„Chiar crezi într-adevăr că Putin a dat ordinul?”, l-a întrebat bloggerul în timpul acestui chat. Navalnîi, care arăta fizic mult mai bine şi al cărui interviu cu Dud a strâns deja aproape o jumătate de milion de vizualizări pe YouTube, a răspuns: „Nu văd nicio altă situaţie. Dacă mă întrebaţi de ce, am un răspuns: pentru că în ultimii doi ani întregul nostru sistem a fost supus unei presiuni fără precedent. Ştiţi că au fost raiduri, conturile bancare ale oamenilor noştri au fost îngheţate. Versiunea mea este că aceasta a fost făcută de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate - FSB, ex-KGB, sau de cei de la SVR - Serviciul de Informaţii Externe, la ordinele directe ale Putin, fără nicio îndoială”, a declarat Aleksei Navalnîi, adăugând că otrăvirea sa ar putea avea legătură cu alegerile pentru Duma de Stat de anul viitor.

„Totul indică faptul că Putin este obsedat de ideea otrăvirilor secrete”, a insistat Navalnîi, adăugând că, logic, nu există nicio înregistrare video care să arate cum „Putin bate din picioare şi ţipă: Omorâţi-l, el jigneşte Rusia Unită şi vorbeşte despre banii mei!”, dar un ansamblu de factori indică asupra acestui fapt.

De asemenea, opozantul subliniază că Novichok este o armă chimică binară, care „nu poate fi cumpărată la supermarket”, amintind că Ministerul Sănătăţii rus trimisese un grup de medici la Omsk „pentru a spune că el nu poate fi transferat în Germania”.

În fine, Navalnîi a subliniat „minciunile personale fantastice” ale lui Putin, când ar fi sugerat într-o conversaţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron că opozantul s-ar fi otrăvit singur, aşa cum a relatat ziarul „Le Monde”, citând surse confidenţiale.

Amintim, Cazul Navalnîi a provocat tensionarea şi mai mult a relaţiilor dintre Occident şi Rusia, Germania apreciind în weekend că Uniunea Europeană nu are altă opţiune decât să instituie noi sancţiuni contra Kremlinului.