Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partid neofascist din Grecia, declarat organizație criminală – un semnal pentru Europa

atena.jpg

Protest împotriva formațiunii Zorii Aurii, Atena, 25 septembrie 2013
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Un tribunal din Atena a decis miercuri că partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii este nimic altceva decât o organizație criminală. Hotărârea a fost pronunțată după un proces întins pe durata a cinci ani si reprezintă un reper pentru Grecia dar și pentru întreaga Europă.

Curtea greacă a judecat, de fapt, patru cazuri distincte contopite într-unul singur:  atacurile asupra migranților, atacurile asupra unor activiști de stânga, posibila funcționare a Zorilor Aurii pe principiile unei organizații criminale și înjunghierea mortală a cântărețului rap Pavlos Fyssas.

Acest din urmă caz, petrecut în 2013, a marcat puternic societatea greacă. Fyssas, muzician și rapper grec, era cunoscut atât pentru proiectele sale artistice cât și pentru activismul său antifascist.

În seara de 17 septembrie 2013, el se afla într-o cafenea dintr-un cartier din vestul Atenei, alături de câțiva prieteni, pentru a urmări un meci de fotbal.

Localul a fost atacat de un grup de 50 de indivizi înarmați cu bâte. Până când poliția să ajungă, Fyssas a fost înjunghiat de mai multe ori. La sosirea polițiștilor, el era încă în viață și le-a indicat acestora cine fusese agresorul: Giorgios Roupakias, aflat încă la fața locului. Fyssas a fost transportat la spital, unde n-a mai putut fi salvat.

Roupakias, care imediat după atac apucase să sune la biroul central al Zorilor Aurii și vorbise cu președintele partidului, lucra chiar la cafeneaua din sediul acestei formațiuni politice.

Punctul esențial procesului-maraton era dacă șirul de atacuri violente putea fi legat de conducerea Zorilor Aurii și dacă partidul funcționa ca o organizație criminală.

Ancheta a arătat că partidul funcționa ca un grup paramilitar, cu ordine transmise de la conducere către organizații și către grupuri de asalt .

Judecătorii greci au decis că șapte dintre foștii parlamentari ai formațiunii, printre care și liderul partidului, Nikos Michaloliakos, se fac vinovați de conducerea unei organizații criminale în timp ce alții au fost condamnați pentru apartenență la o organizație criminală. Pedepsele încă nu au fost anunțate.

Evident, activiștii partidului de extremă dreapta au negat orice legătură directă cu atacurile și a descris procesul drept o „conspirație fără precedent” care vizează să-i împiedice creșterea popularității.

Înființat în 1993, partidul neofascist Zorii Aurii a intrat în parlamentul grec de-abia în 2012, pe fondul problemelor economice și șomajului ridicat din această țară. Dar nu a mai reușit accederea în camera legislativă la alegerile anticipate din iulie 2019.

În toată această perioadă, partidul neonazist s-a remarcat prin numeroase declarații negaționiste ale liderilor săi, iar unul dintre fruntașii săi a fost condamnat în 2014, după ce a afirmat că migranții trebuie arși în cuptoare.

Grupele sale de șoc s-au făcut remarcate în timpul multor proteste care au degenerat în violențe, inclusiv cele împotriva Acordurilor de la Prespa, prin care Atena și Skopje conveneau asupra denumirii de Macedonia de Nord pentru fosta republică iugoslavă.

Ultima oară, activiștii neofasciști s-au făcut remarcați în primăvara acestui an, când au încercat sa organizeze o procesiune in Vinerea Mare, în pofida masurilor de restricție pe fondul pandemiei. Adunați în jurul unei biserici din Atena, în urma unui apel online al unui fost deputat al formațiunii, activiștii au încercat să-i forțeze pe preoți să pornească procesiunea, deși adunările religioase fuseseră interzise.

Potrivit filialei din Grecia a organizației pentru drepturile omului Amnesty International, verdictul reprezintă o breșă în toată Europa, acolo unde organizații cu un profil asemănător celei din Grecia s-au dovedit tot mai active în ultimii ani.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 8 octombrie 2020