Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România și SUA semnează un acord de 8 miliarde de dolari pentru centrala nucleară Cernavodă

Nicolae Ciucă - ministrul apărării naționale, și ministrul economiei și energiei - Virgil Popescu sunt într-o vizită în Statele Unite ale Americii, unde vor semna, la Washington, două acorduri pentru viitorul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, a anunțat ambasadorul american la București – Adrian Zuckerman.

În discursul susținut la „Bucharest Forum 2020”, Zuckerman a mai spus că ministrul Ciucă și omologul său american Mark Esper - șeful Pentagonului, vor semna o „foaie de parcurs bilaterală”, la nivelul apărării, până în 2030, iar ministrul Virgil Popescu va parafa cu secretarul Energiei un acord de cooperare interguvernamentală, pentru recondiționarea unui reactor nuclear, în procesul de construcție a două reactoare noi la Cernavodă.

“Sunt la Washington, unde finalizăm câteva chestiuni care vor consolida legăturile între națiunile noastre mărețe”, a spus Adrian Zuckerman, subliniind rolurile de lider și viziunile președintelui Donald Trump și ale președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că ambele acorduri se regăsesc în declarația prezidențială Trump – Iohannis, semnată vara trecută la Washington.

“Ministrul Popescu se va întâlni mâine cu secretarul Energiei pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear în procesul de construcție a două reactoare noi la instalația nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică și energetică româno-americane”, a mai precizat ambasadorul american.

Conform acestuia, Virgil Popescu se va întâlni cu președinta „Exim Bank”, Kimberly Reed, pentru a agrea un memorandum de înțelegere vizând finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România:

“Pachetul de finanțare este cel mai mare pachet de finanțare primit vreodată de România și este un indicator al încrederii pe care SUA îl au în partenerul și aliatul său de lungă durată. Vom vedea România asumându-și rolul meritat de lider în Europa“, a mai adăugat Zuckerman.