Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19: Neînțelegerile dintre socialiștii și popularii spanioli au generat haos în Madrid

spain-5098903_1280.jpg

Madridul a devenit, în acest al doilea val, zona cea mai afectată de criză sanitară din întreaga Europă.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Deși Spania a impus unul dintre cele mai severe regimuri de carantină în primul val al pandemiei, Madridul a devenit, în acest al doilea val, zona cea mai afectată de criză sanitară din întreaga Europă.

După începerea școlilor, în luna septembrie, regiunea Comunității Autonome Madrid a atins o rată de peste 590 de cazuri de coronavirus acumulate timp de 14 zile la o populație de 100.000 de locuitori, mai mult decât dublul mediei naționale înregistrate în Spania, care este de 257 de contagiați și de cinci ori mai mare decât media europeană, care este  de doar 113 cazuri la 100.000 de locuitori

În aceste circumstanțe s-a impus nevoia acută de a lua noi măsuri care să oprească recrudescența pandemiei. Dar impunerea unui nou regim de carantină era o decizie care putea avea un ridicat preț politic, motiv pentru care autoritățile centrale, cât și cele regionale, au evitat să-și asume această responsabilitate.

În cele din urmă, executivul local din Madrid, condus de popularii spanioli, a impus o măsură foarte controversată prin intermediul careia a împarțit Madridul în 286 de zone și le-a izolat pe cele unde epidemia avea un nivel  maxim de incidență. Din nefericire, aceste zone coincid cu cartierele periferice și sărace ale capitalei spaniole, iar măsura a fost denunțată de partidele de stanga ca fiind segregaționistă.

Nemulțumit de această situație, guvernul socialist al premierului Pedro Sanchez a emis la sfârșitul săptămânii trecute un ordin prin care obligă orice municipalitate, unde incidența contagierii trece de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, să-și închidă granițele, ceea  ce a obligat în cele din urmă autoritățile regionale, cărora le revin competențele de gestiune a problemelor sanitare, să închidă Madridul. Guvernul regional trebuia să execute ordinul guvernului central, dar, în mod practic, a refuzat penalizarea persoanele care ar fi încălcat aceste restricții de mobilitate și a contestat decizia lui Pedro Sanchez în instanță considerând-o ca fiind o ingerință în competențele pe care le are în materie de sănătate.  

În aceste circumstanțe, gestiunea crizei sanitare a rămas fără un cadru legal de facto, iar spaniolii au luat cu asalt străzile și terasele Madridului, neștiind practic în ce măsură sunt afectați de aceste noi restricții. Ba mai mult, în cursul zilei de joi, Tribunalul Superior de Justiție din Madrid a decis, împotriva tuturor așteptărilor, că  ordinul guvernului central este ilegal deoarece, conform sentintei, încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului, acela de liberă circulație. Decizie instanței nu a făcut decât să crească confuzia, iar madrilenii au profitat de această situație și au luat cu asalt șoselele și gările pentru a putea părăsi Madridul, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților regionale prin care li se cere acum să rămână în case lor. 

Surprins de decizia Curții Superioare de Justiție, într-o conferință de presă organizată la Alger, unde se afla joi într-o vizită oficială, premierul spaniol și-a reafirmat îngrijorarea pentru evoluția epidemiei în Comunitatea Madrid și a amenințat că va impune din nou regimul de stare de alarmă, dacă în cele din urmă evoluția epidemiei o va impune.

Neînțelegerile dintre socialiștii și popularii spanioli au generat haos în Madrid