Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce legătură este între Ioannis Kapodistria și Tudor Vladimirescu

kapodistria.jpg

Ioannis Kapodistria, primul șef de stat al Greciei independente
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 9 octombrie 1831, era asasinat primul șef de stat al Greciei independente, contele Ioannis Kapodistria. A fost unul dintre cei care au încercat să determine intervenția Rusiei, în 1821, în sprijinul războiului de independență grecesc, declanșat de Eteria, precum și în sprijinul răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu.

Ioannis Kapodistria s-a născut în insula Corfu, în anul 1776. Insula era pe atunci posesiune venețiană. Ioannis Kapodistria provenea din două familii înnobilate în secolul al XVII-lea și care făceau parte din aristocrația italo-levantină.

În anul 1799, când insulele ionice au fost ocupate de otomanii și rușii aliați împotriva francezilor, Ioannis Kapodistria a fost numit director al spitalului militar de pe insulă. S-a remarcat prin capacitatea sa administrativă. De aceea, atunci când cele șapte insule ionice au fost unite într-o efemeră republică aristocratică, Ioannis Kapodistria a fost numit ministru.

În anul 1803, a primit rangul de ministru-șef. Republica a fost desființată în anul 1807, când francezii au ocupat Corfu. În cele din urmă, insulele au ajuns protectorat britanic. Ioannis Kapodistria a decis să intre în slujba Imperiului Țarist, care se prezenta drept protectorul ortodocșilor din Imperiul Otoman.

În anul 1813 a devenit ambasador al Rusiei în Elveția. A fost unul dintre susținătorii păstrării unității, independenței și neutralității Elveției, care se aflase sub dominație franceză. În 1815, în calitate de reprezentat al Rusiei la Congresul de Pace de la Viena, s-a opus planurilor cancelarului austriac Metternich de a dezmembra Franța.

Contele Ioannis Kapodistria a reușit să impună ideea păstrării unității Franței, în care regalitatea a fost restaurată sub Casa de Bourbon. Inteligența sa a făcut ca țarul Alexandru I să îl numească ministru de Externe al Rusiei.

A devenit unul dintre promotorii ideii de independență a Greciei. Ioannis Kapodistria a vizitat insula sa natală în 1818 și a pledat la Londra în favoarea lărgirii autonomiei insulelor ionice. În 1821, când a izbucnit deopotrivă răscoala Eteriei și răscoala condusă de Tudor Vladimirescu, Ioannis Kapodistria a încercat să îl determine pe țarul Alexandru I să intervină în sprijinul răsculaților.

După refuzul țarului, a demisionat și a plecat la Geneva, pentru a sprijini diplomatic lupta grecilor pentru independență. În 1827, a fost ales ca șef de stat al Greciei, cu titlul de kivernetes, adică de guvernator. A plecat într-un lung turneu prin Europa pentru a pleda interesele țării sale, aflate în război cu Imperiul Otoman.

În ianuarie 1828, a ajuns pentru prima dată în Grecia continentală. A preluat conducerea unui stat ruinat din punct de vedere economic, prins într-un conflict îndelungat cu Imperiul Otoman și dezbinat de conflicte interne. A reușit să negocieze un tratat de pace care a recunoscut independența Greciei.

A promovat reforme ample, care au redresat economia și a înființat prima universitate a Greciei independente. Însă reformele sale l-au adus în conflict cu șefii clanurilor bogate. În octombrie 1831, reprezentanți ai familiei Mavromihalis l-au asasinat. În funcția de guvernator i-a urmat fratele său. Augustinos Kapodistria, care s-a menținut la putere doar șase luni, timp în care Grecia s-a cufundat din nou în haos.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 9 octombrie 2020