Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Puterea anti LGBT poloneză votează o lege pro LGBT

lgbt.jpg

Protest de stradă al comunității LGBT din Polonia, iunie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters

Partidul Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia a lăsat pe toată lumea cu gura căscată, înclusiv comunitatea LGBT, după ce a susținut o lege care îi pedepsește cu închisoarea timp de până la cinci ani pe cei care care fac declarații homofobe. Acest partid este celebru pentru propriile declarații homofobe;

În Lituania, coronavirusul duce la inovații: acum se poate vota și din mașină;

Comisia LIBE a Parlamentului European a adoptat o rezoluție privind încălcările statului de drept în Bulgaria;

În Croația se va purta mască în restaurante, iar europarlamentarii sloveni vorbesc despre cât de importantă este investiția de 30 de miliarde de euro a UE în Balcanii de Vest.

„Un act surprinzător al partitului Lege și Justiție față de LGBT - sentința de închisoare pentru homofobie.” Iată titlul din publicația www.rp.pl care remarcă contrastul dintre această propunere de lege și discursul homofob al partidului înainte de alegeri.

„Membrii partidului de guvernământ din Polonia au susținut propunerea de lege care interzice insultarea homosexualilor. Actul ar fi pedepsit cu până la cinci ani de închisoare,” remarcă jurnaliștii polonezi.

„Comisia pentru petiții este foarte mică și are 16 deputați, dintre care jumătate provin din partidul Lege și justiție. Această comisie se ocupă de petiții adresate parlamentului, care pot deveni o bază pentru propuneri legislative. Una dintre propuneri a fost depusă pe 23 septembrie. Conținutul său poate fi surprinzător având în vedere retorica partidului de guvernământ,” comentează publicația.

 „Să ne oprim cu aceste prostii ale drepturilor omului sau ale libertății. Acești oameni (homosexualii n.r.) nu sunt egali cu oamenii normali și trebuie să încheiem această discuție,” a declarat în iunie, Przemysław Czarnek, nominalizat pentru postul de ministru al educației (care a și devenit ministru, n.r.)

Potrivit propunerii prezentate de comisie, ministrul ar putea merge la închisoare timp de 5 ani pentru cuvintele sale.

 

Premieră la Vilnius: locuitorii capitalei lituaniene pot vota din mașină

„Coronavirusul schimbă, de asemenea, votul anticipat la alegerile din Seimas (parlamentul lituanian, n.r.). Comisia Electorală Centrală a decis că locuitorii capitalei vor putea vota și din mașina lor la un punct mobil de testare a coronavirusului,” aflăm de pe siteul televiziunii TV3.

„Persoanele izolate ar putea vota dacă au rezultate negative pentru Covid-19 și au primit permisiunea de la Centrul Național pentru Sănătate Publică să părăsească locul de izolare.”

„O astfel de experiență are loc pentru prima dată în Lituania, vom vedea dacă funcționează: câți alegători vor vota și cum vor vota. Dacă nu ar fi existat Covid-19 - nu am fi propus o astfel de soluție și nu am fi căutat inovații alternative,” a declarat L. Matijošaitytė, reprezentant al Comisiei Electorale Centrale.

 

Rezoluția Comisiei LIBE față de încălcarea statului de drept în Bulgaria

„Discuția Parlamentului European cu privire la respectarea statului de drept în Bulgaria, care a avut loc la 5 octombrie, a divizat grupurile politice și a provocat reacții controversate în rândul deputaților europeni,” scrie bnr.bg. Dezbaterea s-a axat pe proiectul de rezoluție privind statul de drept în Bulgaria, adoptat la 1 octombrie de către Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri LIBE, care se referă la deteriorarea semnificativă a principiilor referitoare la statul de drept, democrația și drepturile fundamentale, în special independența sistemului judiciar, separarea puterilor, lupta împotriva corupției și libertatea presei din Bulgaria.”

„În document, Comitetul pentru Libertăți Civile și-a exprimat sprijinul fără echivoc pentru cererile legitime ale poporului bulgar și aspirațiile lor de justiție, transparență, responsabilitate și democrație”. Deputații subliniază necesitatea ca guvernul bulgar să asigure un control mai strict asupra modului în care sunt cheltuite fondurile UE și să răspundă fără întârziere preocupărilor contribuabililor cu privire la utilizarea taxelor lor pentru îmbogățirea cercurilor asociate partidului de guvernământ.”

 

 

Eurodeputații au votat planul UE de a investi 30 miliarde de Euro în Balcanii de Vest

Site-ul televiziunii slovene, www.rtvslo.si, publică un reportaj cu opiniile europarlamentarilor sloveni privind planul Uniunii Europene de a investi 30 de miliarde în Balcanii de Vest, aproape 30% din PIB-ul regiunii. Scopul acestui plan este să reducă decalajului economic dintre țările din Balcanii de Vest și Uniunea Europeană.

„Europarlamentarul sloven Tanja Fajon salută planul de progres economic și investiții în Balcanii de Vest, dar avertizează că trebuie stabilite condiții stricte pentru acordarea de subvenții și garanții privind respectarea statul de drept și drepturile fundamentale,” aflăm de la televiziunea slovenă.

Deputatul european Milan Zver consideră că „este bine ca UE să joace un rol mai vizibil și mai responsabil în Balcanii de Vest și să nu lase regiunea în zona de interes a Turciei, Rusiei și Chinei.”

El a adăugat că, din punctul de vedere al păcii, securității și creșterii economice atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în Balcanii de Vest, integrarea acestei regiuni este una dintre cele mai importante sarcini ale politicii din UE.

 

Cum se va purta mască în restaurantele din Croaţia

„Numărul pacienților spitalizați cu coronavirus este în creștere, se pregătesc măsuri mai stricte. În curând, măștile vor fi obligatorii în interior și chiar și pentru clienții restaurantelor. Iată cum va arăta totul,” scrie publicația dnevnik.hr.

„Nu veți purta mască dacă stați la masă, măncați sau beți, spune epidemiologul B. Kolarić. Acest lucru ar însemna că în restaurante, purtăm  mască atunci când intrăm, ieșim, ne ridicăm de la masă și mergem la baie.”

Reprezentanții restaurantelor spun că pot face față noilor condiții. Măștile nu sunt o problemă pentru ei, dar ...

„Nu ni se pot da doar instrucțiuni pe care trebuie să le urmăm mot a mot, în timp ce restul este un în haos și o dezordine totală. Mulți dintre acești pași nu au fost strict definiți, au fost doar recomandări, presupuneri, iar oamenii le minimizează. Unii îi respectă, alții nu”, explică patronul unui restaurant.

 

Meșteșugul albastru din Slovacia

Revista Krásy Slovenska scrie despre o expoziție de țesături realizată prin tehnica cianotipului, prezentată la un muzeu din Košice, oraș din estul Slovaciei.

Meșteșugul albastru, cianotipul, presupune colorarea pânzei de in sau cânepă cu ajutorul unei matrice din lemn sau metal. Pânza se îmbibă cu o soluție chimică și toată suprafața, mai puțin cea de sub matrice, se colorează în albastru.

„Tehnica cianotipului este utilizată în toată Europa Centrală și este o trăsătură culturală comună a mai multor țări. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că cianotipul a fost înscris pe baza nominalizării comune a Germaniei, Austriei, Ungariei, Republicii Cehe și Slovaciei în 2018,  pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO,” scrie revista slovacă.

Expoziția de la muzeul din Košice cuprinde exponate realizate între secolele al XVIII-lea și XX.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

 
Revista Presei din Europa Centrală și Orientală, 9 octombrie 2020