Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După condamnarea Ungariei, adevăratul examen pentru UE abia începe

Comisia Europeana

Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Image source: 
Facebook/European Commission

În urmă cu trei zile, Ungaria a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru legea privind universităţile străine, care a constrâns Universitatea Central Europeană , fondată de George Soros, să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena. Dar adevăratul examen pentru Uniunea Europeană de-abia de aici începe.

Verdictul a venit, așadar, la trei ani după legea adoptată la Budapesta, care a avut ca efect alungarea Universității Central-Europene.

După cum știm, deciziile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii, iar statele membre s-au angajat să le respecte atunci când au aderat la Uniunea Europeană.

Potrivit instanței de la Luxemburg, condiţiile introduse de Ungaria pentru a le permite unităţilor de învăţământ superior să îşi exercite activităţile pe teritoriul său – și care au determinat plecarea Universității Central-Europene - sunt "incompatibile cu dreptul Uniunii".

Ceea ce înseamnă că Ungaria trebuie acum să-și schimbe legislația, iar instituția fondată de George Soros ar putea să se reinstaleze la Budapesta.

Între timp, însă, Viktor Orban a mers mai departe pe tărâm universitar sau, mai bine zis, inclusiv pe tărâm universitar. O lege trecută rapid prin Parlamentul Ungariei la începutul acestei veri, a transferat Universitatea de Teatru și Film în administrarea unei fundații private, controlate de oamenii lui Orban. Studenții protestează de atunci împotriva acestui transfer.

Viktor Orbán argumenta atunci că schimbările vor permite universității „să funcționeze mai independent de stat” și vor avea ca rezultat „îmbunătățirea oportunităților pentru studenți”.

Dar, în ciuda promisiunilor oficiale de menținere a autonomiei universității , guvernul i-a respins pe membrii consiliului propuși de senatul universității și, în schimb, a numit cinci oficiali pro-guvernamentali.

Acum, cu noua decizie a Curții de Justiție, este de văzut ce va face Viktor Orban: se va conforma sau va sfida în continuare instituțiile europene?

Într-un articol publicat în ziarul Financial Times, rectorul Universității central-Europene, Michael Ignatieff, spune că pentru guvernele din UE a sosit momentul adevărului. ”Ele trebuie să profite de acest moment pentru ca, în această săptămână, să stipuleze faptul că țările care încalcă în mod repetat elemente esențiale ale statului de drept, așa cum a făcut Ungaria, trebuie să revină pe drumul european. În caz contrar, niciun fel de fonduri.

Dacă statele membre ale UE nu acționează de această dată, identitatea Europei ca o comunitate bazată pe statul de drept va primi o lovitură mortală, iar declinul treptat al statelor din centrul și din estul Europei spre autoritarism s-ar putea accelera, ajungând până la un punct în care ar putea deveni ireversibil”, atrage atenția rectorul universității în Financial Times.

Va schimba foaia, de această dată, Uniunea Europeană? Activarea Articolul 7 din Tratat împotriva Budapestei este imposibilă, deoarece se lovește de zidul de netrecut al unanimității.

Ungaria respinge legarea fondurilor europene de statul de drept, amenințând să blocheze dispozitivele financiare de 1.800 de miliarde de euro, cuprinse în Buget și planul de relansare. Ungaria amenință să blocheze și noul pact european privind migrația și azilul, lăsând statele din prima linie să se descurce singure și subminând astfel solidaritatea europeană.

Dacă nici de această dată Uniunea Europeană nu găsește mijloacele de acțiune, înseamnă că această organizație chiar este ceea ce liderii săi au respins întotdeauna: un restaurant în care alegi ce-ți place. Dar în care, unii mai bogați plătesc o parte din notă pentru cei mai săraci.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 9 octombrie 2020