Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor demisionează, fiind acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat

Polițiștii efectuează sâmbătă percheziții la casa șefului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, acesta fiind cercetat într-un dosar de înșelăciune. Baranga, recent numit la conducerea instituției, este acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat.

UPDATE:  Laurentiu Baranga a fost reținut pentru 24 de ore, în urma audierilor care au avut loc la sediul Poliției. Fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este acuzat de înșelăciune.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice - IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, fac o percheziție în orașul Râmnicu Vâlcea, la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat pentru înșelăciune, se arată într-un comunicat al IGPR.

Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, spun reprezentanții Poliției Române.

Polițiștii precizează că, în baza documentelor de studii falsificate, Laurențiu Baranga a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Baranga a mai deținut în trecut și funcția de director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS). El a fost numit în funcția de președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pe 4 septembrie.

Laurențiu Baranga va fi dus la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru desfășurarea activităților specifice de urmărire penală. 

Laurențiu Baranga a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, ca absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din București. După nouă ani a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în 2011 a obținut titlul de doctor în management la Universitatea Valahia.

Din 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria pentru ca din 2016 să fie membru ARACIS, cu atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior.