Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal de campanie: Trump, devansat, așteaptă lovitura de teatru

Președintele Donald Trump, refăcut miraculos după Covid-19 și auto-declarat imun, își relansează astăzi campania electorală cu un miting la Sanford, în Florida. Un sondaj Washington Post - ABC publicat sâmbătă arată că s-ar putea să fie prea târziu: rivalul său Democrat, Joe Biden, îl devansează pe plan național cu 12 puncte procentuale, două mai multe decât luna trecută. Încă mai rău prevestitor, 49% dintre cei care în 2016 au plebiscitat candidați de terțe-partide s-au raliat astăzi fostului vice-președinte; doar o pătrime dintre ei s-au orientat către Trump. Ocupantul Casei Albe pierde teren și în rândul Republicanilor moderați. Ralph Willard, citat de Washington Post, este un exemplu printre multe altele.  N-a mai votat pentru un Democrat din 1964, dar o va face în acest an. "Trump e periculos, cred că e oribil", declara septuagenarul din Cary, Carolina de Nord.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

A dovedit și Covid-ul, Donald Trump.

Sâmbătă, două ore după prânz, a apărut, mussolinian, în balconul Salonului Albastru al Casei Albe pentru a-i binecuvânta vreme de un sfert de oră pe fanaticii cauzei cu înțelepciunea sa electorală.

"Tocmai am primit un sondaj excelent din Nevada, unde merge foarte bine, asta în plus față de statele pe care le vom câștiga. Fantastic în Georgia, semne minunate peste tot. Democrații o știu, și-și pierd mințile. De mult, foarte mult timp n-a mai văzut țara asta așa spirit. Suntem înaintea tuturor. Americanii, lumea, se uită la noi și nu le vine să creadă, văd lucruri cum n-au mai văzut de zeci de ani".

E o priveliște ivită nu din melanjul de anticorpi, imuno-modulatoare și steroizi cu care a fost tratat anti-Covid, ci probabil din imaginația sa veșnic febrilă, desprinsă de realitatea-reală care-l dă în avantaj categoric, cu 22 de zile înaintea scadenței, pe rivalul său Joe Biden. Fostul vice-președinte își devansează oponentul în medie cu 10 procente pe plan național, domină în tripleta de state, Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, care i-au dăruit lui Trump victoria in extremis din 2016, conduce, înlăuntrul marjei de eroare, în bastioane Republicane precum Iowa, are cinci puncte în plus în Arizona și Florida. Atât de întunecat e orizontul electoral încât și  Republicanii cei mai subjugați fanteziilor trumpiene încep să se trezească la realitate.

******

Un semn al disperării este că Trump l-a somat public pe ministrul Justiției să-i târască în față instanțelor pe rivalul și predecesorul său imediat.

"Adevărul este că Obama a știut tot, vice-președintele Biden, așa sărac cu duhul cum este, a știut și el. Au comis un act de trădare, m-au spionat și înainte și după ce am câștigat. E de departe cea mai mare crimă politică din istoria țării. Bill Barr poate fi cel mai mare ministru al Justiției din istorie, sau un oarecare. În funcție de ce se va întâmplă. Trebuie să le venim de hac".

E o fantasmă ce nu l-a părăsit nici o clipă, că anchetatorii mobilizați în 2016 pentru a descâlci ghemul relațiilor trumpiene cu Rusia și imixtiunii Kremlin-ului în alegeri au făcut parte dintr-o sinistră conspirație. O fabulație discreditată în repetate rânduri, de investigația Mueller, de comitete parlamentare bi-partizane, de însuși inspectorul general al ministerului Justiției. Barr, obedient, i-a comandat unui prea-supus, procurorul John Durham,  încă o anchetă, ca să le dreagă pe gustul stăpânului. Impaciența prezidențială e provocată de întârzierea concluziilor acelei investigații. Încă 11 zile, și speranțele se risipesc. La 28 octombrie 2016, 11 zile înaintea alegerilor, Trump, în urmă conform sondajelor, a fost salvat de anunțul directorului de atunci al Poliției Federale, Jim Comey, că redeschide ancheta privind pretinsa încălcare de către Hillary Clinton a legii secretului de stat.

Trump, în criză de alternative, contează încă o dată pe o lovitură de teatru.

"Bill Barr e în căutarea unei crime care nu există,  a unei fapte fără făptași. Așa numitul scandal "Obamagate" asta a fost, de la bun început.  Axa strategiei trumpiene de realegere, în prelungirea a tot ce a făcut în anii de mandat, este să tot turuie despre Hillary Clinton și Barack Obama. E ceva care există doar în mintea lui Trump, și este singura carte pe care știe s-o joace", reamintea unul dintre cei prinși în ghearele anchetei Durham, fostul adjunct al Consilierului pentru Securitate Națională, Ben Rhodes.

******

"Mintea lui Trump" este subtextul deciziei Camerei de a înjgheba o Comisie bi-camerală, bipartizană, de evaluare a "capacității președintelui de a-și îndeplini atribuțiunile". Articolul 4 al celui de-al 25-lea amendament la Constituție privind succesiunea prezidențială conferă Legislativului această prerogativă, deși eventuala înlăturare de la putere a unui lider american pe motive de incapacitate mentală este un proces complicat, niciodată invocat,  în care Camera are de jucat un rol minor.

"N-are de-a face cu Trump, care se va înfățișa la judecata electoratului, dar Trump este cel care ne-a arătat de ce este necesar să inițiem un proces care să-i vizeze pe succesorii săi: pentru a garanta stabilitatea și continuitatea guvernării în perioade de criză", a explicat președinta Camerei, Nancy Pelosi.

Din 1967, când a fost ratificat în urma asasinării președintelui Kennedy, amendamentul a fost  activat după demisia președintelui Nixon și în alte trei ocazii, pe perioade scurte, pentru intervenții chirurgicale sau examene medicale de rutină  în epocile Reagan și Bush Jr.

******

Trump seamănă vânt suprematist alb și aleșii statali Democrați culeg furtună.

"Președintele Statelor Unite a refuzat să condamne public suprematismul alb și grupurile animate de ură. "Un pas înapoi,  pe poziții", le-a spus, și ele au înțeles vorbele lui Trump ca pe o chemare la arme, nu o mustrare. Cuvintele liderilor contează, au greutate. Când încurajează sau chiar fraternizează cu teroriștii indigeni acești lideri legitimizează acțiunile lor, devin complici", puncta guvernatoarea statului Michigan, Gretchen Whitmer, ținta unui complot violent plănuit de grupul Wolverine Watchmen și dejucat de Poliția Federală în conlucrare cu autorități locale, care, cu infiltrați,  i-au înregistrat în flagrant pe cei 13 acuzați.

"Au vorbit de toate, complotiștii, de la  răpirea sau omorârea guvernatoarei și demolarea cu explozivi a reședinței ei de vară la construcția de bombe artizanale și uciderea agenților de intervenție. Planuri extrem de violente. Aceșți indivizi, care se angajaseră și în operațiuni de filaj, vroiau să pună în executare planul înainte de alegerile de la 3 noiembrie", detalia Jim Cavanaugh, fost agent FBI.

Michigan îngăduie, ca și Wisconsin și Minnesota, portul civil de armă în interiorul Capitoliului, și din aprilie, când ocupantul Casei Albe a lansat legendara chemare "eliberați Michiganul", elemente lumpen-trumpiene înarmate până-n dinți cutreieră Parlamentul din Lansing pentru a protesta, printre altele, împotriva regimului opresiv de restricții anti-pandemice impus de "trădătorii" Democrați.

Nebuloasa neo-fascistă din inima Americii - mediatizată în întruchipări recente precum Proud Boys și acum Wolverine Watchmen - este o prezență veche, trezită din adormire și instrumentalizată de Donald Trump.

"Vor să răstoarne guvernul Statelor Unite, să grăbească, prin acțiuni violente, instaurarea unei națiuni albe. Trump a mărit pericolul, pentru toți americanii. Înțeleg că vrea să câștige alegerile, că e angajat într-o bătălie politică, dar a-ți folosi puterea pentru a periclita țară este definiția neglijenței în serviciu", argumenta fostul înalt oficial al Ministerului Siguranței Interne, Elizabeth Neumann.