Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce rămâne în urma lui Firea? "Prejudiciu de aproximativ 200 milioane lei." Controalele vor continua

firea_pmb.jpg

Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)

Situația Primăriei București la capitolul datorii arată rău. Arată o administrare proastă a banului public  - susține ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. 

Într-o declarație de presă transmisă pe Facebook, minsitrul a precizat că Primăria Municipiului București are datorii către Elcen și Radet de 837 de milioane de lei. PMB este o instituție care nu ar mai fi fost controlată de zece ani, mai susține Florin Cîțu, care invocă opacitatea instituției. 
Au fost constatate fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni, potrivit legii penale, insistă Florin Cîțu: 


Image source: 
facebook.com

Vom relua inspecția la Primăria Municipiului București pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment. În acest moment, efectuăm control la 5 companii înființate de Primăria Municipiului București. – a mai declarat ministrul. 

Florin Cîțu   / declarații:

Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care constituie infracțiune.

Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat a unor pierderi induse în valoare de 80,3 milioane lei în condițiile neîndeplinire a obligației de a implementa programe de organizare a Radet și așa mai departe.

Plata fără bază legală din fonduri publice a sumei de 1,4 milioane lei fără TVA reprezentând contravaloarea unor așa-zise servicii prestate pe baza contractului de prestări servicii nr. 576 din 12.06.2019. Este vorba de un festival One Year to go Europe 2020.

Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50,9 milioane lei, reprezentând pierderi înregistrate doar în exercițiile financiare 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.

Plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de 6 milioane lei în perioada 2012-2017 către RATB. A utilizat această sumă fără bază legală pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane.

Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8,5 milioane lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.

A schimbat condițiile în care a inițiat, atribuit și derulat contracte. Sunt contracte a căror destinație a fost schimbată ulterior.