Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lui Putin nu-i pasă de sancțiunile europene pentru otrăvirea lui Navalny

navalnii.png

Alexei Navalnîi în timpul unui miting la Moscova, 24 februarie 2019
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Statele membre  ale UE au căzut de acord cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei pentru otrăvirea opozantului Aleksei  Navalny, transmite Reuters.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au susținut luni planul franco-german de a impune sancțiuni rușilor suspectați de otrăvirea activistului cu un agent neurotoxic.

După cum amintește Deutsche Welle, Berlinul și Parisul, care au făcut propunerea, spun că nu au avut o explicație credibilă din partea Moscovei pentru prezența agentului neurotoxic de origine sovietică Novichok în corpul lui Navalny. Prezența substanței fusese atestată de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat jurnaliștilor luni că otrăvirea nu poate „rămâne fără consecințe”.

Business Insider atrage însă atenția că lui Vladimir Putin nu-i pasă de sancțiuni:

După 4 martie 2018, când au fost otrăviți fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa Yulia în Salisbury, Anglia, zeci de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Germania, Franța și Marea Britanie. Rusia a răspuns cu aceeași monedă.

UE și SUA au impus apoi sancțiuni, acestea din urmă limitând exportul de bunuri sensibile de securitate națională către Rusia.

Dar acest lucru nu a părut să aibă vreun efect asupra comportamentului Rusiei.

Țara și-a continuat încercările de a-și reduce la tăcere criticii și a respins acuzațiile ca fiind zvonuri.

Un oficial al serviciilor de informații din Europa Centrală, care lucrează în opoziție cu serviciile de informații rusești, a declarat anterior pentru Business Insider că atacurile asupra lui Navalny vor continua la întoarcerea sa în țară și că lui Putin nu îi va păsa de sancțiuni.