Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Guvernul introduce restricții severe în nordul Angliei

liverpool_coronavirus.jpg

Liverpool
Liverpool are cel mai ridicat grad de infectare cu Coronavirus din Anglia
Sursa imaginii: 
Julian Hamilton/Daily Mirror

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, a anunțat un sistem de restricții pe trei nivele menit a combate creșterea rapidă a numărului de infecții cu Coronavirus. Zonele cele mai afectate sunt cele din nordul Angliei. 

Zonele cu nivelele cele mai reduse de infecție - Nivelul 1 - vor avea restricții la orele de deschidere a restaurantelor și barurilor, care vor trebui să închidă la orele 22. De asemenea, aici se aplică "regula lui șase" - numărul maxim de persoane care se pot întâlni atât înăuntru cât și în aer liber. Aceste zone acoperă majoritatea populației Angliei.

Zonele cu nivel ridicat de infecție - Nivelul 2 - vor avea interdicție de vizitare înăuntru a persoanelor cu adrese diferite, iar regula lui șase este valabilă în aer liber. Aceste zone acoperă nord vestul Angliei (conurbația Manchester), nord-estul Angliei (Yorkshire, Newcastle, Middlesborough, Sunderland) și zone din centrul Angliei (Birmingham, Leicester, Nottingham).

Zonele cu nivel foarte ridicat de infecție - Nivelul 3 - vor avea interdicție de deschidere a restaurantelor și barurilor cu excepția celor care servesc mese calde semnificative, persoanele de la adrese diferite nu se pot întâlni înauntru sau în aer liber, sălile de forță, casele de pariuri și cazinourile se vor închide, magazinele, școlile și universitățile vor rămâne deschise. Deocamdată în această categorie intră zona metropolitană Liverpool din nord-vestul Angliei.

În Scoția restaurantele pot deschide doar între orele 6 - 18 și pot servi înăuntru numai mâncare caldă și băuturi non-alcoolice, alcoolul putând fi servit doar afară până la orele 22. Magazinele au reintrodus regula distanțării sociale de doi metri, iar acoperirea feței este obligatorie în locurile publice în interior.

În Țara Galilor în restaurante și baruri este permisă doar servirea la mese până la orele 22, iar vânzarea alcoolului în magazine este de asemenea permisă doar până la orele 22.

În Irlanda de Nord, cu excepții limitate, persoanele care locuiesc la adrese diferite nu se mai pot întâlni, iar barurile și restaurantele pot rămâne deschise până la orele 23. 

La nivelul Regatului Unit, luni au fost consemnate aproape 14000 de noi cazuri de infectare, 50 de decese și 637 de noi internări în spitale cu Coronavirus. 

Numărul total de infectați de la începutul pandemiei a ajuns la 617688, iar numărul deceselor la 42875.