Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase: Problema celor din USR e că au spus că sunt diferiți. Problema mea e că nu-i cred

Stelian Tanase USR PLUS diferiti problema cred.jpg

Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)
Stelian Tănase crede că USR PLUS nu este diferit de celelalte partide (Sursa foto: Facebook/Stelian Tănase)

Lupta pentru locurile de pe listele de candidați la alegerile parlamentare încinge atmosfera în partide. În USR PLUS sunt tensiuni, după ce membri cu notorietate, precum Mihai Goțiu sau Vlad Alexandrescu, au fost plasați pe locuri neeligibile. De partea sa, PSD vrea să scape de artizanii modificării legilor justiției, precum Florin Iordache și Liviu Pleșoianu. În fine, la PNL, e posibil ca unii parlamentari cunoscuți, precum Adriana Săftoiu, să nu mai prindă un loc pe liste.

Politologul Stelian Tănase spune la RFI că prin tensiunile din aceste zile, USR PLUS arată că de fapt nu este cu nimic diferit de partidele tradiționale: ”USR PLUS ne-a împuiat capul că este un partid antisistem, că este un partid cu alt sistem de valori, care funcționează deschis, transparent, democratic. Eu n-am crezut asta, că-s cal bătrân, din 90 sunt băgat prin toate campaniile, dintr-o postură sau alta. Vroiam să văd acum dacă se verifică aceste pretenții. Nu se verifică. Ce vedem acum am văzut și la PAC, acum 30 de ani, din care eu vin și la liberali și la PNȚ și la PSD (...). La USR PLUS, asistăm la obișnuita încăierare între pretendenți de a intra pe listă și atenție, de a intra pe locuri eligibile, că dacă ești pe ultimul loc doar așa, să-i spui nevestei că ești și tu candidat, nu face sens (...). Problema lor este că au spus că ei sunt diferiți. Problema mea este că eu cred că nu sunt diferiți”.

Despre listele de candidați de la PSD: ”La PSD este un efort disperat al partidului de a se debarasa de imaginea partidului lui Dragnea, adică Dragnea, Dăncilă, Nicolicea, Nicolae, Iordache, Carmen Dan, asta e gașca și ei încearcă să se debaraseze de ăștia nu numai ca persoane, dar și ca imagine și să vină cu figuri noi. Și în partid sigur că tabăra asta nu se lasă, pentru că ei pretind că noi am făcut ordinele pe care ni le-a dat partidul, voi unde erați? Și voi ați votat ce a vrut Dragnea sau Dăncilă și voi ați susținut și voi ați dat declarații în presă, de ce noi trebuie să plecăm? Pentru că evident, răspunsul e simplu, ei au fost mai vizibili, mai fanatici, au intrat în polemici, au fost agresivi. Vi-l amintiți pe Iordache cu degetele pe sus sau cu altă întrebare? Ei, acum plătește. Nu cred că toți vor fi săriți din schemă, cred că unii se vor salva, dar ideea asta este din capul lui Dâncu, ca să zic așa și Ciolacu care e mâna a doua și el dorește asta, că vrea să fie jupân, nu vrea să-i servească pe vechii zei ai partidului și să-i audă cum îi dau sarcini”.

Despre listele de candidați de la PNL: ”La PNL este ceva mai multă relaxare, pentru că ei se anticipează în postură de învingători. Deci listele pentru ei vor fi mai generoase, pentru că vor prinde pe fiecare listă în parte mai multe posturi. Deci dacă au avut două, să zicem, în județul nu știu care, acum vor avea trei, poate patru, poate cinci. Orban poate să facă jocul ăsta al promisiunilor (...). Orban va reuși la nivel de promisiuni să împace pe toată lumea, va fi pace în partid, cei care contează. În partid sunt mai multe cercuri, sunt ăia care contează, care au dreptul să ridice mânuța și să voteze, sunt ăia care sunt și ei de umplutură pe acolo și marea masă a partidului, care nu contează”.

 
Stelian Tănase, despre listele de candidați la alegerile parlamentare de la USR PLUS, PSD și PNL