Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac cibernetic rusesc asupra Norvegiei?

Ministrul de externe al norvegiei, Ine Eriksen Soreide a acuzat Rusia pentru un atac cibernetic asupra sistemului de e-mailuri al parlamentului norvegian, care ar fi avut loc august, relatează BBC, potrivit Mediafax.

Șefa diplomației norvegiene a numit acest lucru un incident grav care afectează „cea mai importantă instituție democratică” a țării.

"Pe baza informațiilor disponibile guvernului, credem că Rusia a stat în spatele acestei activități", a spus ea, fără a oferi însă dovezi.

Moscova a respins afirmația, numind-o „provocare serioasă și voită”.

Soreide a declarat într-un comunicat că serviciile de securitate și informații din Norvegia cooperează îndeaproape pentru a trata această problemă.

Ca răspuns, ambasada Rusiei la Oslo a respins anunțul „inacceptabil”, spunând că nu au fost prezentate dovezi.

"Milioane de atacuri cibernetice sunt comise anual din străinătate împotriva resurselor de internet ale statului rus ... dar acest lucru nu ne dă dreptul să acuzăm fără discriminare autoritățile țărilor de posibila lor origine", a adăugat ambasada.

În septembrie, conturile de e-mail aparținând mai multor oficiali au fost compromise în timpul unui atac cibernetic, iar unele informații au fost descărcate, au anunțat autoritățile norvegiene. Dar amploarea completă a daunelor cauzate de atac nu a fost făcută publică.

Afirmația Norvegiei vine într-o perioadă de relații tot mai tensionate cu Rusia. Ambele țări au o frontieră arctică, iar Norvegia este membră a NATO.

În august, Norvegia a expulzat un diplomat rus, suspectat de spionaj. Rusia a ripostat prin expulzarea unui diplomat norvegian câteva zile mai târziu.