Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Chinei a cerut armatei să se pregătească de război

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Xi Jinping le-a cerut soldaților chinezi să își „concentreze mintea și energia în pregătirea pentru război”, în timpul vizitei la o bază militară din sudul țării, anunță agenția Xinhua.

Președintele celei mai numeroase națiuni a lumii le-a spus soldaților să „păstreze o stare de alertă ridicată” și le-a cerut să fie „complet loiali, complet puri și complet de încredere”, în timpul unei inspecții la o unitate a Armatei Republicii Populare Chineze.

Scopul vizitei lui Xi în baza din Guangdong a fost ținerea unui discurs, pentru a comemora aniversarea a 40 de ani de la înființarea Zonei Economice Speciale din Shenzhen, creată în 1980 pentru a atrage capital străin.

Această zonă a jucat un rol decisiv în transformarea Chinei în a 2-a putere economică a lumii.

Vizita militară vine însă și pe fondul tensiunilor tot mai mari între China și Statele Unite. Neînțelegerile recente privind pandemia de Covid-19 și Taiwanul au creat o prăpastie adâncă între Washington și Beijing.

Luni, „Casa Albă” a anunțat Congresul american că urmează să vândă trei sisteme de arme avansate Taiwanului, lucru denunțat de către Beijing care a cerut „anularea imediată a oricăror vânzări de arme către Taiwan” și tăierea legăturilor militare dintre această țară și SUA.

Chiar dacă Taiwanul nu a fost niciodată sub controlul Partidului Comunist Chinez, Beijingul insistă că acesta face parte din teritoriul său, iar Xi Jinping a dat de înțeles că Armata Populară Chineză ar putea invada insula, în ciuda apropierii relațiilor dintre Washington și Taipei, în timpul mandatului lui Donald Trump.

Alex Azar, secretarul american pentru sănătate, a efectuat o vizită oficială în Taiwan în luna august pentru a purta discuții despre pandemia de Covid-19, acesta fiind cel mai înalt oficial american care a vizitat insula începînd din secolul trecut.

În replică, Beijingul a făcut exerciții militare în preajma insulei, iar aproape 40 de avioane de luptă chineze au traversat linia mediană care separă China continentală și insula Taiwan.