Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Destinul lui Carol al II-lea, între abdicări, detronări, exil și căsătorii

carol_ii.jpg

Regele Carol al doilea, portret de Valentin Tănase
Sursa imaginii: 
monarhiasalveazaromania.wordpress.com

În 15 octombrie 1893 se năștea, la Sinaia, principele Carol, primul născut al celor care aveau să fie încoronați regele și regina României Mari, Ferdinand și Maria. Viața lui Carol pare desprinsă dintr-un roman de aventură, cu căsătorii morganatice, renunțări la tron din dragoste, asasinate, detronări și exil.

Cel care avea să devină Regele Carol al II-lea al României a văzut lumina zilei în marele apartament princiar al Castelului Peleş. Era cel dintâi fiu al cuplului princiar al României, Ferdinand de Hohenzollern şi Maria de Edinburgh.

 

Naşterea sa a reprezentat un moment aşteptat cu adâncă emoţie de toți românii. Bucuria evenimentului a fost salutată, conform tradiţiei, cu o sută de salve de tun.

 

Micul prinţ a primit numele de Carol, în onoarea unchiului său, regele Carol I, care vedea astfel, dinastia de Hohenzollern consolidată pe pământul românesc. Carol a fost primul Hohenzollern născut în ţara noastră, botezat conform Constituţiei, în confesiunea ortodoxă.

 

A dobândit la naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, care a fost transformat, mai târziu, de Ferdinand, în Principe al României. Carol a făcut școală cu profesori particulari. Vorbea curent româna, gemana, engleza, franceza și rusa. 

 

În timpul Primului Război Mondial a dezertat din armată, a fugit la Odessa și s-a căsătorit, în secret cu Ioana Labrino, însă această căsătorie a fost considerată morganatică, pentru că încălca statutul Casei Regale de atunci, potrivit căruia principii moștenitori se pot căsători doar cu membrii altor familii regale.

 

Din această cauză, Principele Carol a încercat să renunțe de două ori la tron, însă regele Ferdinand a refuzat. După ce a fost forțat să divorțeze de Zizi Lambrino, Ferdinand și Maria l-au trimis pe Carol într-o călătorie în jurul lumii de un an, în speranța că o va uita pe cea pentru care era gata să renunțe la tron.

 

La finalul aceste călătorii, în 1921 a cunoscut-o pe Principesa Elena, din familia domnitoare a Greciei, cea care avea să-i devină soție. Pe 25 octombrie 1921, se năştea la castelul Foişor de la Sinaia, Mihai, viitorul rege al României.

 

În anul 1925, Carol o cunoaşte, însă, pe Elena Lupescu, cea care avea să joace un rol fundamental în biografia regală. Carol renunță din nou la tron. De data aceasta, hotărârea Consiliului de coroană privind renunțarea la tron este publicată în Monitorul Oficial.

 

Regele Ferdinand îl declară moștenitor al tronului pe nepotul său, Mihai, de numai 5 ani, iar țara va fi condusă de o Regență. Carol s-a întors în România și și-a detronat fiul, în 1930.

 

Carol al II-lea nu a avut o domnie scurtă, ci și una grea, în contextul crizei economice și a ascensiunii extremei drepte. În timpul domniei sale, doi dintre prim miniștrii desemnați au fost asasinați. Carol a fragilizat sistemul de partide democratice, până când le-a desființat cu totul, instaurnând dictatura regală.

 

Totul avea să culmineze cu fatidicul an 1940, când România a pierdut Transilvania de Nord, Basarabia și Bucovina. A fost momentul în care Carol al II-lea a abdicat, forțat de Ion Antonescu, premierul pe care tot Carol îl desemnase și care îndreptase destinele României spre Germania nazistă.

 

Carol a plecat în exil, împreună cu Elena Lupescu, cu care, până la urmă, s-a căsătorit. A murit în Portugalia, la Estoril. Rămășițele pământești ale lui Carol al II-lea au fost aduse la Curtea de Argeș, în 2003, iar fiul său, Regele Mihai, nu a participat la slujba de reînhumare. 

 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 15 octombrie 2020