Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE: Pandemia de COVID-19 și Brexitul, pe agendă

european_council.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Pe agenda de discuţii a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice.

În cadrul reuniunii "preşedintele Klaus Iohannis va exprima preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat.

De asemenea, preşedintele României va susţine restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăţi de circulaţie în cadrul Pieţei Interne a Uniunii şi se va pronunţa pentru menţinerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Liderii Uniunii vor aborda şi stadiul şi perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE şi Marea Britanie, precum şi măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.

În context, de precizat că premierul britanic Boris Johnson i-a spus miercuri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că este dezamăgit că nu au avut loc mai multe progrese în negocierile comerciale referitoare la Brexit, a anunţat biroul acestuia, transmite Reuters.

Şeful guvernului de la Londra a purtat miercuri o discuţie telefonică cu von Der Leyen şi cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

”Premierul a mai spus că a aşteptat cu interes să afle rezultatul Consiliului European şi că va reflecta înainte de a stabili paşii următori ai Marii Britanii, în contextul declaraţiei sale din 7 septembrie.

Johnson a afirmat pe 7 septembrie că este nevoie ca Marea Britanie şi UE să ajungă la un acord comercial referitor la Brexit până la Consiliul European din 15 octombrie, pentru ca acesta să poată intra în vigoare până la sfârşitul anului.