Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum cuceresc aplicațiile chinezești Occidentul: ”Majoritatea utilizatorilor nu știu că sunt chinezești”

aplicatii_china.png

Aplicații precum SHEIN, SHAREit sau Likee sunt descărcate de milioane de occidentali care nu știu că acestea provin din China
Sursa imaginii: 
AFP / arhivă via France24

SHEIN, SHAREit sau Likee, sunt doar trei aplicații chinezești folosite de milioane de oameni din întreaga lume. Dar acum ele concurează în ingeniozitate pentru a evita soarta pe care TikTok a avut-o, mai ales în Statele Unite.

În general, aplicațiile chineze se confruntă cu reticența guvernelor străine, din ce în ce mai suspicioase cu privire la tehnologiile din China, adesea percepute ca niște cai troieni ai Partidului Comunist.

Pentru a rezolva această dificultate, unele din aceste aplicații își șterg originile, în special când intră pe piețele occidentale, unde dezbaterile privind securitatea cibernetică sunt la apogeu. Alții caută piețe în curs de dezvoltare, mai primitoare.

Numitor comun: o prezență puternică pe rețelele sociale.

Platforma SHEIN, care vinde îmbrăcăminte pentru femei, a atras o mulțime de influenceri și vedete, inclusiv pe cântăreața americană Katy Perry și pe cea  britanică Rita Ora – care au contribuit masiv la creșterea notorietății mărcii.

Acum aplicația se află în top 5 aplicații comerciale gratuite de pe AppStore în Franța, Statele Unite și Australia, potrivit firmei americane Sensor Tower.

„Majoritatea utilizatorilor din întreaga lume nu știu că e vorba de o companie chineză”, notează Philip Wiggenraad, specialist în comerț din Hong Kong.

 

Servere

SHEIN a declarat în februarie 2020 că  în 2019 a avut o cifră de afaceri de 20 de miliarde de yuani (2,5 miliarde de euro).

Aplicația video TikTok, chiar dacă a fost afectată de acuzațiile lui Donald Trump, a acumulat 800 de milioane de descărcări în 2020, conform Sensor Tower.

Un rezultat obținut în ciuda interzicerii sale în India încă din această vară. New Delhi a interzis în total peste 200 de alte aplicații chinezești după conflictul militar care a izbucnit anul acesta la granița dintre cele două țări.

ByteDance, compania-mamă a TikTok, încearcă în prezent să mențină aplicația în Statele Unite. Administrația Trump amenință să o interzică dacă nu intră sub controlul unui grup american până pe 12 noiembrie.

Acest exemplu forțează celelalte platforme chineze să adopte strategii diferite.

Aplicația de partajare a fișierelor SHAREit, interzisă în India, se lansează rapid pe noi piețe. Acum spune că are 20 de milioane de utilizatori activi în Africa de Sud și vizează Indonezia, a patra țară cu cea mai mare populație din lume.

Altele își stabilesc sediul sau își stochează datele în afara Chinei pentru a evita asocierea cu Beijingul.

"Avem servere în diferite părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite, Singapore și India", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Bigo, compania din spatele aplicației video Likee - similară TikTok. "Dar nu avem servere în China continentală sau Hong Kong."

 

„Regim tehno-autoritar”

Likee, a cărei companie-mamă are sediul central în Singapore, a fost a treia aplicație chineză cea mai descărcată din lume între ianuarie și mijlocul lunii septembrie, potrivit Sensor Tower.

Dar pe termen lung, designerii de aplicații ar putea fi nevoiți să lupte mai mult pentru a liniști guvernele și consumatorii străini cu privire la confidențialitate și securitate cibernetică.

O lege chineză impune teoretic companiilor din țară să furnizeze datele personale ale utilizatorilor lor în unele cazuri.

Dificultatea principală pentru aceste aplicații: să nu fie percepute ca „agenți” ai regimului comunist, notează Alex Capri, cercetător al Fundației Hinrich, o organizație independentă care monitorizează evoluțiile comerțului mondial.

"Va fi din ce în ce mai dificil pentru companiile chineze să concureze în afara mediului tehnico-autoritar digital din China", spune el.

Dar, în ciuda tensiunilor cu Washington și New Delhi, Beijingul nu intenționează să „lase deoparte ambițiile sale tehnologice”, notează doamna Ho Woei Chen, economist la United Overseas Bank.

Potrivit acesteia, respingerea tehnologiilor din China ar avea chiar efectul opus asupra companiilor chineze: le va obliga „să-și îmbunătățească și să-și consolideze capacitățile”.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24

Editor Șerban Georgescu