Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maria Antoaneta, ultima regină a Franței, regina exceselor

maria_antoaneta.jpg

Maria Antoaneta la 13 ani. Această miniatură, realizată în 1769 de Joseph Ducreux, i-a fost trimisă Delfinului, pentru a vedea cum arată viitoarea sa consoartă
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Ultima regină a Franței, Maria Antoaneta, a fost ghilotinată în public, într-o zi de 16 octombrie, în 1793. Cum a ajuns Franța să își ucidă regii și să renunțe la monarhie, dar și ce fel de om a fost Maria Antoaneta, născută arhiducesă de Austria, aflați din Pagina de istorie de astăzi.

Pe numele ei întreg Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, era fiica cea mică a lui Francisc I, Împăratul Sfântului Imperiu Roman și a Mariei Theresa, regină a Ungariei și Boemiei. 

S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Delfinul Franței. Ludovic Auguste, cel care avea să devină mai târziu Regele Ludovic al XVI-lea. Maria Antoaneta devine regină a Franței și a Navarei la vârsta de 18 ani.

S-a adaptat greu vieții de la curtea regală a Franței. Se spune că pentru a compensa lipsa de afecțiune din partea soțului ei, Maria Antoaneta a început să cheltuie sume imense pe jocuri de noroc, îmbrăcăminte de lux și bijuterii.

Francezii de rând au acceptat cu greu o regină austriacă, în condițiile în care Franța și Austria nu erau în cei mai buni termeni, în acea perioadă. În plus, comportamentul cheltuitor și extravagant al reginei Maria Antoaneta, într-o perioadă în care Franța încă nu reușise să își plătească datoriile cauzate de ducerea Războiului de Șapte Ani, i-a atras reginei porecla de Madame Déficit - doamna Datorie.

Percepția publică era că Maria Antoaneta, singură, ar fi ruinat finanțele națiunii. 

După adoptarea Declarației Drepturilor Omului și Cetățeanului, în 1789, familia regală a Franței a fost obligată să părăsească viața luxoasă de la curtea de la Versailles și să se mute la Paris, în Palatul Tuilleries, sub supraveghere.

Au început să apară planurile de evadare din Paris a familiei regale. După multe amânări, în cele din urmă evadarea a avut loc la 21 iunie 1791 și a fost un eșec. Întreaga familie a fost capturată douăzeci și patru de ore mai târziu, la Varennes  și adusă înapoi la Paris.

În 3 septembrie 1791, francezii au adoptat o nouă Constituție, iar Franța se îndrepta către un alt destin politic. Perioada a coincis și cu faptul că în primăvara anului 1792 Franța a declarat război Austriei, iar regina Maria Antoaneta, de origini austriece, era privită de populație ca dușman al francezilor.

În august a acelui an, familia regală a fost închisă în turnul Templului din Marais, în condiții considerabil mai aspre decât cele de la Palatul Tuileries, iar în 21 septembrie 1792, Franța se proclama republică și abolea monarhia.

Regele Ludovic al XVI-lea a fost executat în ianuarie 1793.

La nouă luni după ce francezii și-au omorât regele, a venit rândul Mariei Antoaneta, care a avut parte de un proces considerat mai mult o înscenare, și care a durat numai o zi. Sentința a fost condamnarea la moarte. Acuzația cea mai infamă adusă reginei a fost că ar fi abuzat sexual de fiul ei.

În 16 octombrie 1793, Mariei Antoaneta i-a fost tăiat părul și a fost plimbată prin Paris, într-un coș deschis, îmbrăcată într-o rochie albă, simplă. A fost ghilotinată în Piața Revoluției, azi Place de la Concorde, cu două săptămâni și jumătate înainte să împlinească vârsta de 38 de ani. 

 
Pagina de istorie din 16 octombrie 2020