Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ovidiu Voicu: Proiectul PSD privind limitarea accesului la informații de interes public este incalificabil

Ovidiu Voicu PSD acces informatii interes public.jpg

Ovidiu Voicu critică proiectul PSD privind informațiile de interes public (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)
Ovidiu Voicu critică proiectul PSD privind informațiile de interes public (Sursa foto: Facebook/Ovidiu Voicu)

Inițiativa PSD care limitează accesul populației la informații de interes public este incalificabilă. O spune la RFI directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, după ce câțiva parlamentari social-democrați au depus o inițiativă ce modifică legea 544.

Potrivit proiectului PSD, instituțiile statului ar avea posibilitatea de a impune taxe în mod discreționar și de a refuza să ofere informații de interes public, dacă acestea sunt solicitate cu rea credință.

Inițiatorii proiectului susțin că există membri ai societății civile care cer un volum mare de informații, cu scopul de a paraliza activitatea instituțiilor respective.

Documentul a fost semnat inițial și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, care și-a retras ulterior semnătura de pe controversatul proiect.

Ovidiu Voicu spune ce urmăresc de fapt inițiatorii acestei legi: ”Sunt primari și președinți de Consilii Județene foarte supărați pe faptul că cetățenii au început să folosească mai mult acest instrument și spun ei domnule, ne agasează, nu putem să ne mai facem activitatea, pentru că iată, cetățenii folosesc acest instrument ca să ne ceară tot felul de lucruri (...). Reacția lor este cu totul nepotrivită, pentru că dacă oamenii din aceste instituții publice de la început și-ar organiza activitatea transparent, n-ar avea nici o problemă să răspundă solicitărilor cetățenilor”.

În opinia sa, ”faptul că pe ultima sută de metri a acestui mandat frustrările unor baroni locali, până la urmă, ajung pe agenda Parlamentului ne arată că influența lor în politică rămâne destul de mare”.

 
Ovidiu Voicu, despre proiectul PSD ce ar limita accesul la informații de interes public