Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecătorii CCR, politruci sau apărători ai statului de drept?

7545242-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Image source: 
Andreea Alexandru / Mediafax

Președintele CCR, Valer Dorneanu, răspunde criticilor dure venite din partea premierului Ludovic Orban. Judecătorul susține că toți judecătorii CCR sunt „ profesioniști cu expertiză” care nu fac altceva decât să apere statul de drept. Anterior, șeful Guvernului a declarat, la Digi24, că CITEZ „trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice!”.

Criticile formulate de premier vin la scurt timp după ce CCR a transmis că Parlamentul nu doar că poate decide data alegerilor legislative, ci poate amâna până la primăvară scrutinul, prelungind astfel mandatul actualilor aleși.

La RFI, politologul Cristian Pîrvulescu spune că judecătorii CCR sunt departe de a fi profesioniști independenți politic.

Pe de altă parte - explică politologul - situația nu este mult diferită în democrațiile avansate. Touși, în cazul Franței sau al Statelor Unite, judecătorii constituționali sunt aleși în funcție de competențe, nu doar de afinitățile politice, spune Cristian Pîrvulescu.

El subliniază că, în cazul acestei ultime dispute dintre premier și președintele CCR, amanarea alegerilor legislative și posibilitatea prelungirii mandatului parlamentarilor este cel puțin discutabilă. „Ne poate garanta cineva că pandemia nu va fi la același nivel sau la un nivel mai mare în martie? Între timp, suspendăm democrația?”, se întrebă politologul.

Cristian Pîrvulescu in studioul de inregistrari RFI Romania
Cristian Pîrvulescu
Image source: 
RFI

PSD susține vehement varianta amânării alegerilor legislative din 6 decembrie, invocând situația pandemică gravă care nu ar permite organizarea scrutinului. Liberalii îi acuză pe social-democrați că vor doar să își păstreze cât mai mult mandatele.

Ascultă:

 
Politologul Cristian Pîrvulescu, despre judecătorii CCR