Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandru Rafila: "Dacă ar trebui să încalc moralitatea, aş renunţa la calitatea de membru al PSD"

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, face precizări, după ce a cofirmat că va deschide lista pentru Camera Deputaților în București a candidaților PSD. Rafila susține, la Digi24, că ar ieşi în stradă pentru a contesta o decizie a partidului din care face parte și dă asigurări că nu va face compromisuri morale. 

Eu sunt mai întâi medic, îmi păstrez crezul profesional şi dacă ar trebui să încalc crezul profesional sau moralitatea nu aş face acest lucru şi aș renunţa, cu siguranţă, la calitatea de membru al PSD. (...) Cred că asta e conduita pe care ar trebui să o urmeze şi în politică, şi în viaţă, mulţi dintre concetăţenii noştri”, a afirmat Alexandru Rafila, invitat într-o emisiune la Digi24. 

Rafila a fost întrebat dacă ar mai ieși în stradă pentru a protesta față de deciziile politice: "Absolut. Nu are niciun fel de relevanţă partidul care ia astfel de măsuri. Cred că noi trebuie să funcţionăm după un mecanism democratic”, a răspuns proaspătul candidat al PSD. 

El a precizat că speră că social democrații să câştige aceste alegeri parlamentare „şi probabil le va şi câştiga”. Rafila a adăugat că în opinia sa „e momentul reconstrucţiei” în PSD și l-a criticat pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

„Aş fi făcut ceva diferit şi acum intrăm într-un palier, dacă vreţi, jumătate profesional şi jumătate politic. În primul rând aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru, nu cred că e momentul pentru vizite de lucru. În momentul de faţă trebuie făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii un Centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii (...)În fiecare zi trebuie să se facă şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară. Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”. 

Președinte al Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila s-a înscris în PSD și va candida așadar la alegerile parlamentare pe listele partidului. Decizia a fost criticată de premierul Orban: 

„S-a schimbat cu ceva PSD? Nu s-a schimbat cu nimic. Cu o floare nu se face primăvară. Nu-i cunosc abilitățile politice ale domnului Rafila. Cred că locul domnului Rafila nu este în PSD. Mi se pare că a luat o decizie greșită și într-un moment în care, hai să fim cinstiți, e nevoie de fiecare specialist în această bătălie, și oarecum intrarea în politică, mai ales de pe poziția de repezentant al României în OMS și de om care este extrem de activ implicat în consiliul de suport tehnico-științific și în alte structuri. E decizia fiecărui om, ea va fi judecată de oameni. Pe de altă parte, PSD rămâne tot PSD”, a comentat premierul.