Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ședință CSU: Bucureștiul se pregătește de noi restricții

Comitetul pentru Situații de Urgență se reunește azi la ora 15.00. Bucureștenii se pot aștepta la decizii privind următoarele 14 zile.

În cadrul ședinței se va constata încadrarea în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile și se vor hotărî, pe baza analizei prezentate de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, măsurile care se vor aplica, potrivit H.G. nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și pentru stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19.

Prefectul Capitalei a spus că decizia privind închiderea sau nu a şcolilor aparține Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, iar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă decide doar „inserarea într-un scenariu sau altul, galben sau roşu".

Inspectoratul Școlar București ar urma să propună luni Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență intrarea în scenariul roșu, a precizat ministrul Educației Monica Anisie. Astfel, școlile ar urma să fie închise pe o perioadă de 14 zile, cursurile urmând să se desfășoare online. Luni cursurile se desfășoară ca și până acum, în sistem hibrid.

Ministrul se află în această dimineață la Inspectoratul Școlar unde are loc la această oră o ședință.

Ludovic Orban a anunțat principalele măsuri după depășirea ratei de infectare de 3 la mia de locuitori:

- Obligativitatea portului măștii în toate spoațiile deschise, alături de spațiile închise

- Suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor în sistem online în toate școlile

- Suspendarea activităților în teatre, cinematografe, resutaurante, cafenele în spații închise

 

 Părinții vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.