Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal de campanie: votul de dinaintea votului

alegeri.png

Jurnal de campanie: votul dinaintea votului
Jurnal de campanie: votul dinaintea votului
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Peste 27 de milioane de americani au votat deja în persoană sau prin corespondență la alegerile prezidențiale, o participare ce spulberă recordul de acum patru ani. Se votează cu așteptări până la 11 ore în 35 de state, multe dintre ele afectate de un noul val al pandemiei de Covid-19 care a depășit vineri, cu 70.450 de noi infectari, nivelul zilnic atins la 24 iulie. 18 state și insula Guam au raportat o incidență medie săptămânală fără precedent. Pe acest tragic fundal, campaniile celor doi rivali accelerează ritmul înaintea ultimei dezbateri, care va avea loc joi la Nashville, în statul Tennessee. Joe Biden este dat în avantaj cu 6 până la 12 procente pe plan național, dar coordonatoarea campaniei sale, Jen O'Malley Dillon, invita la vigilență și avertiza, citată de cotidianul Washington Post, că “Donald Trump poate câștiga, și există toate indiciile că această cursă va fi decisă pe linia de sosire".

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

Se întâmplă ceva în America electorală.

În statele care permit votul anticipat într-o formă sau alta, oamenii vin la urne în număr fără precedent. Până pe 13 octombrie își exprimaseră opțiunile 14 milioane, trei zile mai târziu erau 21 de milioane - în comparație cu 1.400.000 în 2016 - la sfârșitul săptămânii trecute votaseră peste 27 de milioane.

"La un moment dat, la sediul electoral central din Lawrenceville, statul Georgia, coada era de opt ore. Cunosc personal pe cineva care a așteptat 6 ore, și mai avea mult până să-i vină rândul. Mulți au solicitat buletine prin corespondență dar nu le-au primit, așa că au decis să nu mai aștepte.///Au fost și probleme tehnice. Eu însumi am văzut o mașină de vot defectă. La jumătatea primei zile, 12 octombrie, 4.800 de persoane votaseră deja. Au fost cozi lungi și în 2016, când în comitatul Gwinnett era doar un singur centru de vot; azi sunt 9 și tot se așteaptă ore în șir", a descris, exclusiv pentru postul nostru de radio, Curt Yeomans, reporter la ziarul Gwinnett Daily Post. În Suwanee, 17 km. nord-vest de Lawrenceville, un automobilist în trecere a filmat o coadă de 1 km. În capitala administrativă a comitatului Cobb din Georgia așteptarea, la 11 dimineața, era de peste 5 ore. Participarea a fost masivă și la Chapel Hill, Carolina de Nord, Tampa în Florida sau Pittsburgh în Pennsylvania. În Colorado, 400.000 de votanți se exprimaseră până pe 14 octombrie, de 24 de ori mai mulți decât în 2016. În comitatul Harris din Texas, cu o oră până la sfârșitul primei zile au votat 115.000 de persoane, în comparație cu 68.000 acum patru ani.

"Mulți dintre noi speră, în acest an, că se apropie sfârșitul coșmarului. Această perspectivă a creat, bineînțeles, un mare entuziasm reflectat și în nivelul înscrierilor la vot: în comitatul nostru, Travis, 97% dintre eligibili. 78-80% dintre ei votează de obicei cu Democrații", a precizat Wendy Davis, care candidează pentru Parlamentul Federal în circumscripția texană 21 - Austin.

35 de state plus districtul Federal oferă posibiliatea de a vota anticipat prin corespondență sau în persoană; în cinci state, printre care Oregon și din acest an Hawaii, se votează exclusiv prin corespondență, în vreme ce unele, precum extrem de importantul Pennsylvania, permit votul în persoană doar în ziua alegerilor. Cu cât timp înainte de preziua scrutinului se poate vota diferă foarte mult, de la 46 de zile în Dakota de Sud și Minnesota, la 5 zile în Oklahoma. În statul New York se votează anticipat începând cu 24 octombrie.

 

******

 

Pandemia poate să aștepte, economia la fel.

Noul pachet de ajutoare și stimulente votat în Cameră acum mai bine de cinci luni lâncezește în Senatul obsedat de instalarea la Curtea Supremă a încă unui jurist conservator, al șaselea din nouă.

"E punctul culminant al unui proiect vechi de 40 de ani, de când a fost creată Societatea Federalistă. În centrul strategiei sunt desigur interzicerea avortului și liberalizarea regimului armelor de foc, dar un aspect important este consolidarea puterii politice în mâinile Republicanilor. Donald Trump recunoaște că motivul pentru care grăbește procedura de nominalizare este că are de gând să conteste rezultatul alegerilor", a reamintit Brian Fallon, activist și fost purtător de cuvânt al campaniei Hillary Clinton din 2016. Dacă se alătură "supremilor", Amy Coney Barrett va fi al treilea judecător - alături de John Roberts și Brett Kavanaugh - care și-a început ascensiunea în ecosfera legală conservatoare ca soldat în armata de avocați care au pledat, în 2000, cauza lui Bush Jr., perdant în votul popular dar declarat învingător printr-o decizie a Curții Supreme, care a oprit re-numărarea în Florida când candidatul Republican avea un avantaj de numai 537 de voturi.

"Când ipocrizia e la lumina zilei, caută puterea din umbră.///Fără excepție, în spatele diferitelor direcții de activitate se află banii. Una dintre aceste direcții pornește de la Societatea Federalistă, care selectează candidații din sistemul judiciar. Pe o altă bandă evoluează Rețeaua Crizei Legale, care se ocupă de relații publice și spoturi de campanie în sprijinul numiților Republicani. Avem apoi o puzderie de grupuri care pun în circulație cazuri ce promovează interesele donatorilor", a punctat, în audierile din comitetul juridic, senatorul Democrat Sheldon Whitehouse, care a detaliat 80 de cazuri recente, toate decise 5 - 4 de judecătorii numiți de președinți Republicani, toate aliniate agendei donatorilor: dereglementare, știrbire a dreptului la vot pe linia deciziei Shelby-contra-Holder din 2013, slăbire a juriilor civile care pot zăgăzui puterea corporațiilor, accesul liber în arena electorală a fondurilor din surse anonime, așa numiții "bani negri". În 2010, cu decizia Citizens United, supremii au ridicat toate stăvilarele din calea acestor bani, care au creat "circuitul vicios" ce promovează politici clar dezaprobate de majoritatea americanilor.

"E ultima lor șansă, ultima zvâcnire înainte de a-și pierde toate puterea politică. Ce glumă această noțiune că-i ghidează doar legea, pe care o aplică ad-litteram! Adevărul e că-i ghidează banii, toți acești bani pentru selecția lor și pentru senatorii care-i validează în funcții. Au ruinat sistemul judiciar", a opinat liderul minorității din Senat, Chuck Schumer.

 

******

 

E naivă poate credința că Republicanii sunt muribunzi politic.

Au un aliat potențial, Curtea Supremă, și unul sigur, sistemul electoral însuși, greoi, fragmentat și vetust prin părțile esențiale. În ultimii aproape patru ani, această mașinărie infernală a fost acoperită de președinte și acoliții săi cu rugina suspiciunii și fantasmagoriilor conspiraționiste. Atât de adânc a pătruns rugina încât doar 55% dintre suporterii lui Trump cred că rezultatul alegerilor va fi clar și credibil - în cealaltă tabără 76% sunt de această părere. În Florida, Texas și alte locuri sunt pe rol, în acest ceas al unsprezecelea, sute de procese care vizează complicarea, descurajarea sau chiar suprimarea votului, iar un număr de state-pivot, printre care Michigan și Wisconsin, vor raporta rezultatele finale cu o zi până la trei după 3 noiembrie. Pe această plajă de hibe sistemice și incertitudine vor debarca diviziile trumpiene care vor disputa fiecare metru de teren, vor exploata fiecare vulnerabilitate sau eroare pentru a de-credibiliza un rezultat defavorabil.

În această ofensivă Curtea Supremă va fi, indiferent ce spune nominalizata acestor zile, arma ultimă.

"Orice-ar crede, la orice s-ar aștepta unii, nu m-am angajat față de nimeni, nici n-am scris ceva care să indice cum voi rezolva o eventuală dispută electorală. Am speranța că membrii comitetului juridic știu că am destulă integritate ca să nu mă las folosită pentru a decide rezultatul alegerilor în locul americanilor", a rostit judecătoarea Amy Coney Barrett.