Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Morți cu drept de vot, acum și în SUA?

alegeri_sua.png

Buletine de vot pentru alegerile prezidențiale din SUA, prevăzute pentru 3 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
France24

În ultimele săptămâni, mai mulți internauți americani au distribuit fotografii cu buletine de vot pe care le primiseră, dar care erau destinate altor persoane, uneori, chiar și persoanelor decedate. Pot aceste erori să influențeze cu adevărat votul?

Foarte mulți alegători vor vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din SUA, pe 3 noiembrie din cauza pandemiei Covid-19. În timp ce procedura a fost validată de majoritatea statelor americane, președintele Donald Trump și susținătorii săi își exprimă în mod regulat criticile cu privire la acest sistem, pe care îl acuză că favorizează potențiale fraude.

Pe 30 septembrie, Richie McGiniss a postat pe Twitter o fotografie, susținând că a primit patru buletine de vot din Washington D.C pentru patru persoane care nu mai locuiesc la acea adresă.

Postarea sa a provocat un val de reacții pe rețelele de socializare și a fost preluată de Kayleigh McEnany, secretarul de presă al Casei Albe, care a declarat că acesta este un exemplu de „încurajare a fraudei”.

Pe 27 septembrie, Tom Daniel, un utilizator Facebook, a postat, de asemenea, o fotografie a unui buletin de vot trimis automat în New Jersey. În descrierea fotografiei, el explică faptul că locuiește și  votează în Florida din 2016 și îndeamnă alți utilizatori de internet să expună „frauda din statele care trimit automat buletinele de vot”. El adaugă „știm ce tabără susține acest tip de vot”.

Însuși președintele american Donald Trump a postat cel puțin opt tweet-uri în ultima lună despre așa-numitele „voturi nedorite”, susținând că „80 de milioane de buletine de vot” au fost deja trimise de state și că „voturile prin corespondență reprezintă o amenințare majoră pentru democrația noastră, iar democrații o știu".

 

Buletine de vot pentru morți

Alți internauți au spus, de asemenea, că au primit buletine de vot pentru persoanele decedate, cum ar fi Carolyn Quinn din New Jersey. Ea a postat pe Twitter la 6 octombrie o fotografie cu buletinele de vot destinate părinților ei decedați. Acestea erau însoțite de mesajul „Atenție la frauda electorală”.

Contactată de redacția France 24, ea a explicat faptul că ambii părinți au murit anul trecut și a trimis documente doveditoare.

Dacă în 2016 doar 16 state au optat pentru votul prin corespondență, în 2020, pandemia Covid-19 a determinat 24 de state americane și orașul Washington DC să opteze pentru această soluție.  Și numărul statelor care trimit automat buletinele de vot s-a dublat, de la cinci în 2016 la zece anul acesta. New York Times spune că potrivit statisticilor, mai mulți alegători democrați ar trebui să voteze prin poștă decât  republicani.

 

Fraudă la nivel național?

Pentru a afla în ce măsură aceste buletine de vot pot influența rezultatul alegerilor, redacția France 24 a contactat doi experți în sistemul american de vot: profesorul Lonna Atkeson de la Universitatea din New Mexico și Trey Hood de la Universitatea din Georgia.

Un studiu detaliat realizat de Centrul de Justiție Brennan în 2017 a arătat că fraudele electorale în Statele Unite sunt rare și nu s-au apropiat niciodată de niveluri care ar putea influența rezultatul alegerilor.

Un alt studiu publicat în 2014 de Washington Post a identificat 31 de cazuri de furt de identitate între 2000 și 2014 dintr-un total de un miliard de voturi studiate.

Lonna Atkeson este de altă părere:

“Am observat că frauda vizează statele în care rezultatele vor fi strânse. De exemplu, alegerile municipale de la începutul acestui an,  din Paterson, New Jersey au fost anulate după ce 20% din buletinele de vot au fost identificate ca fiind frauduloase.

Ne îngrijorează faptul că votul poștal universal va crea mai multe oportunități pentru oameni de a perturba sistemul. Este într-adevăr mai dificil să refaci traseul unui buletin de vot trimis prin poștă în comparație cu un buletin de vot plasat direct în urnă.”

 

Verificările de securitate nu pot fi riguros exacte

Mai mult de jumătate dintre state compară semnăturile buletinelor de vot primite cu semnăturile înregistrate de alegători în bazele de date. Dar Lonna Atkeson explică că rigoarea acestor verificări rămâne variabilă:

“Fiecare stat are procedeele sale mai mult sau mai puțin riguroase de validare a buletinelor de vot. În statele care au optat pentru votul poștal universal, cum ar fi Colorado sau Utah, au existat cazuri în care buletinele de vot au fost semnate de altcineva decât alegătorul în cauză și, prin urmare, au fost anulate. Aceste controale de securitate previn cele mai evidente acte de fraudă.

Cu toate acestea, verificarea semnăturii nu este o știință exactă, atât pentru buletinele de vot valide, cât și pentru cele nevalide. Totuși cred că procedeele existente sunt încă suficient de puternice pentru a menține sistemul în siguranță.”

Trey Hood împărtășește aceeași opinie:

“Depinde într-adevăr de stat: Statele Unite au de fapt 50 de sisteme electorale diferite. Carolina de Nord, de exemplu, are un așa-numit „martor de confirmare” - acesta trebuie să semneze ca martor pentru a confirma că persoana care a trimis buletinul de vot este cea care a votat.

În Georgia, alegătorul solicită votul prin mandat poștal. În acest sens, alegătorul este cel care inițiază  procesul,  deci nu este automat.

Dacă nu simțim că reprezentanții noștri sunt aleși cinstit, pierdem promisiunea fundamentală a democrației”

Lonna Atkeson explică că cea mai mare victimă a acestor suspiciuni ar putea fi încrederea alegătorilor în procesul electoral.

“Avem un sistem electoral bun. Dar, în contextul Covid-19, trebuie să schimbăm procedeele, fapt ce creează confuzie și nesiguranță. Din punct de vedere istoric, aceste schimbări au creat întotdeauna probleme administrative. Lipsa de experiență a administrațiilor din unele state poate afecta percepția alegătorilor indiferent de tabără și de legitimitatea alegerilor.

Din punctul meu de vedere, există un discurs dăunător pentru aceste alegeri. Democrații vorbesc despre accesul la vot și despre eliminarea listelor electorale. Republicanii vorbesc despre fraudă. Cred că ambele tabere greșesc. Îngrijorarea mea este că aceste două discursuri vor submina sistemul electoral în general. Dacă nu vom simți că reprezentanții noștri sunt aleși în mod cinsitit, democrația e în pericol”

 

Traducere de Anda Costiuc după France24