Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Știri false, lansate la Chișinău:”Alegerile prezidențiale, anulate” și ”Maia Sandu are Covid-19”

poza_colaj.jpg

StopFals.md, platforma online de informare privind fenomenul fake news, un produs al Asociației Presei Independente din R.Moldova, a realizat o cronică a site-urilor de știri false
Sursa imaginii: 
StopFals.md

În R.Moldova, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, din 1 noiembrie, se întețesc falsurile mediatice, răspândite de mai multe site-uri dubioase. StopFals.md, platforma online de informare privind fenomenul fake news, un produs al Asociației Presei Independente din R.Moldova, a realizat o cronică a site-urilor de știri false. De aici, aflăm că ”alegerile prezidențiale 2020 au fost anulate”, ”Igor Dodon rămâne președinte, în următorii patru ani”, iar ”Maia Sandu a leșinat și are Covid-19”. La sfârșitul săptămânii trecute, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a atenționat că, începe etapa cea mai murdară a campaniei electorale și le-a sugerat alegătorilor ”să nu se lase prinși de capcanele mincinoase ale lui Dodon”. De partea sa, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon a respins acuzațiile lansate în adresa candidatului independent, susținut de socialiști. 

Una dintre știrile false, distribuite intens pe rețelele de socializare, este despre faptul că alegerile prezidențiale au fost amânate și vor avea loc, pe 14 martie 2021. Fake news-ul a fost tirajat de portalul Bn-news-romania.infoPotrivit jurnaliștilor de la StopFals, cei care au distribuit acest fake news susțin că amânarea alegerilor prezidențiale ar fi din cauza situației legate de răspândirea COVID-19 și i-au atribuit această decizie lui Igor Dodon.

”Articolul abundă de greșeli ortografice și de punctuație. În realitate, Dodon nu a făcut asemenea afirmații și nici nu are competențe de a lua astfel de decizii”, remarcă jurnaliștii de la StopFals.

Potrivit legislației, alegerile prezidențiale pot fi amânate doar în cazul decretării, de către Parlament, a stării de urgență pe întreg teritoriul țării. Prin urmare, alegerile prezindențiale nu au fost amânate, iar scrutinul va avea loc, pe 1 noiembrie.

Un alt portal, același mesaj. Ziarulmoldovei.site a anunțat că ”alegerile se anulează din cauza pandemiei! Igor Dodon rămâne președinte încă 4 ani!”. În textul plin de greșeli gramaticale și de stil se menționează că decizia a fost luată întrucât ”situația epidemiologică din țara noastră se înrăutățește pe zi ce trece”. ”Astfel, alegerile preconizate pentru 1 noiembrie vor fi anulate și vor avea loc în anul 2024 ”. Și aici vorbim de dezinformare.

Alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și referendumurile nu pot fi anulate, ci doar amânate și asta doar în cazul decretării de către Parlament a stării de urgentă pe întreg teritoriul țării, așa cum prevede legea 212 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război. 

O altă știre falsă, distribuită pe rețelele de socializare, de aceeași sursă, Ziarulmoldovei.site, este că fostul premier, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a îmbolnăvit de COVID-19. În text e menționat că ”Maia Sandu a leșinat pe stradă, iar doctorii declară că s-a îmbolnăvit de COVID-19”. Este un fals care a fost dezmințit și de comunicatoarea PAS, Aurica Jardan, scrie StopFals.

Sandu:”În următoarea perioadă, o să auzim cele mai neverosimile falsuri. Să ne punem centurile de siguranță și să mergem cu încredere spre victorie”

Între timp, fostul premier moldovean, Maia Sandu, afirmă că, în următoarele săptămâni, ultimele din această campanie, o să auzim cele mai deocheate lucruri despre ea, ”cele mai neverosimile falsuri”. Sandu îi acuză pe consilierii lui Dodon că ar sta în spatele acestor acțiuni. ”Oameni buni, cei 30 de mii de sirieni trăiesc. Dacă veți auzi despre închiderea bisericilor sau că mi-am schimbat orientarea sexuală, că sunt agent al extratereștrilor sau masonilor sau că voi pune hotar pe Nistru, să știți că toate aceste minciuni se trag de la consilierii lui Dodon. Nu m-aș mira să aud că voi închide alimentarele, cimitirele sau Președinția. Începe etapa cea mai murdară a campaniei electorale. Eu zic să ne punem centurile de siguranță, să nu ne lăsăm prinși în capcanele mincinoase ale lui Igor Dodon și să mergem cu încredere spre victorie”, a declarat Maia Sandu, într-o intervenție video pe Facebook.

Purtătoarea de cuvânt a lui Dodon: ”E multă fantezie în staff-ul doamnei Maia Sandu și multă frică naivă și neîntemeiată” 

Referindu-se la acuzațiile lansate de liderul PAS, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Muntean, a declarat, citată de TV8, că ”e multă fantezie în staff-ul doamnei Maia Sandu și multă frică naivă și neîntemeiată. Le dorim să fie mai realiști, și în viață, și în politică, și în competiția electorală. Noi facem campanie discutând cu oamenii, fără a ne preocupa de fobiile și de imaginea contracandidaților. Sănătate tuturor”.

Amintim că, și în campania pentru prezidențialele din 2016, PAS a semnalat mai multe încercări de discreditare a formațiunii. Atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Foi volante, care avertizau despre o eventuală invazie a 30 de mii de sirieni, închiderea grădinițelor, dispariția satelor și ”pericolul” homosexualilor, au fost distribuite peste tot. Acestea nu conțineau  informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au aflat atunci cine ar fi pus la cale propagarea falsului electoral. De fapt, repartizarea fluturașilor se întâmpla chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care Dodon are legături strânse de ani buni. Și atunci, socialiștii au negat orice implicare în campania de denigrare a liderului PAS.