Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bâlbâială și decizii contradictorii în privința scenariului roșu din București

pixabay_covid_stop.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a emis două hotărâri privind noile restricțiile, iar a doua o contrazice pe prima. Rata de infectare cu coronavirus în Capitală a ajuns luni la 3,19 la mia de locuitori după ce a depășit pragul de 3 încă de duminică.

Prima decizie a Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență anunța că e suspendată activitatea didactică, pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi. Asta deși premierul a anunțase anterior că afterschool-urile și creșele nu sunt vizate de restricții. Nici universitățile nu ar fi trebuit incluse pentru că, potrivit legii, decizia aparține senatului universitar.
În cea de-a doua decizie, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București revine și anunță că se suspendă temporar activitățile didactice ce presupun prezența față în față în unitățile de învățământ în cazul tuturor preșcolarilor și elevilor. Purtătorul de cuvânt al părefecturii a declarat pentru edupedu.ro că after school-urile și creșele pot funcționa, iar universitățile decid singure cum organizează cursurile. Întrebată de ce s-a făcut această modificare, Mariana Stancu-Ţipişcă a spus că a fost o eroare materială care trebuia îndreptată.

Scenariul roșu în capitală mai înseamnă și că masca este obligatorie în toate spațiile publice, din interior sau din aer liber. Se închid cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc. Se suspendă activitatea restaurantelor și a cafenelelor în spații închise. Măsurile vor fi în vigoare în următoarele două săptămâni.
Rata de infectare în Capitală a ajuns luni la 3,19 la mia de locuitori după ce a depășit pragul de 3 încă de duminică. Acest lucru nu a fost însă cunoscut de prefectul Capitalei, Gheoghe Cojanu, care duminică seară a declarat la Digi24 că nu știe numărul de îmbolnăviri din Bucureşti deoarece a fost la cumpărături. Afirmația l-ar putea costa funcția. Premierul Ludovic Orban intenţionează să-l demită, anunță mai multe publicații. Președintele Klaus Iohannis a precizat că atitudinea prefectului Capitalei nu poate rămâne fără urmări.

Deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte”, a spus Iohannis.

Măsurile luate acum în București vin târziu, iar lentoarea autorităților va fi decontată de părinții care au copii mici și de proprietarii din domeniul HORECA, spune la RFI Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În opinia sa, dacă obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publie ar fi fost luată la timp, ar fi prevenit închiderea școlilor și a restaurantelor: