Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șase agenți ruși inculpați în SUA pentru atacuri cibernetice

agenti_rusi.png

Conferință de presă a adjunctului ministrului american de justiție, John Demers, Washington, 19 octombrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Şase agenţi ai serviciului militar de informaţii rus au fost inculpaţi în SUA pentru atacuri ciberneticecare au vizat, printre altele, alegerile din Franţa în 2017 şi Jocurile Olimpice din 2018 din Coreea de Sud, a anunțat Ministerul american al Justiţiei.

Potrivit sursei citate, preluate de AFP și de France 24, inculpații sunt acuzaţi că au desfăşurat aceste operaţiuni între 2015 şi 2019. Primul lor atac a vizat reţeaua electrică din Ucraina, privând populaţia de încălzire în plină iarnă.

Ei sunt apoi suspectaţi că au atacat cu malware-ul NotPetya care, în iunie 2017, a contaminat mii de calculatoare din lume, perturbând infrastructuri esențiale, precum organismul de control al sitului accidentului nuclear de la Cernobâl şi porturile din Mumbai şi Amsterdam.

"Cei șase au comis seria de atacuri informatice cea mai distructivă şi perturbatoare atribuită vreodată unui singur grup", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă adjunctul ministrului justiţiei, John Demers, responsabil pentru securitate naţională.

"Inculpaţii au susţinut, de asemenea, o operaţiune de piratare şi de scurgeri de informaţii în zilele care au precedat alegerile franceze din 2017", a adăugat Demers.

În 2018, campanii de phishing au vizat Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, la care delegaţia rusă, acuzată de dopaj, nu a putut participa.