Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia acuză SUA că pregătește o „revoluție” în Republica Moldova

Acuzațiile vin din partea serviciilor rusești de informații externe, care susțin că Statele Unite „orchestrează un scenariu revoluționar” în Moldova, cu ocazia alegerilor prezidențiale de la 1 noiembrie, după modelul Belarus și Kirgisztan, anunță AFP.

Șeful serviciului de informații externe al Rusiei – Serghei Narîşkin, este cel care semnează comunicatul:

"Statele Unite continuă fără reținere să se amestece în treburile interne ale țărilor prietene Moscovei, astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluționar pentru Moldova în noiembrie", spune conducătorul SVR.

Cei mai importanți candidați la prezidențialele din Moldova sunt președintele în exercițiu – pro-rusul Igor Dodon, și fostul premier Maia Sandu, cu convingeri pro-europene.

Tot Narîșkin acuză departamentul american de Stat că încurajează opoziția să organizeze "acțiuni de protest în masă" după alegeri, iar ambasada americană ar fi vinovată de faptul că ar cere forțelor de ordine să nu intervină în caz de manifestații.

Informațiile externe ale Rusiei mai acuză SUA că au încercat deja "să influențeze de manieră grosieră situația post-electorală din Belarus și Kirghizstan" în acest an.

Amintim, președintele Belarusului – Alexandr Lukașenko, se confruntă după prezidențialele din 9 august cu o mișcare de contestare fără precedent, pe fondul acuzațiilor de fraude electorale și a represiunii violente a opoziției.

Moscova și Minskul acuză și aici Occidentul de amestecul în aceste proteste.

Protestele marcate de violențe au condus și la demisia președintelui pro-rus al Kirghizstanului – Sooronbai Jeenbekov, după alegeri marcate de acuzații de cumpărare de voturi. Acesta din urmă nu a acuzat forțele externe că s-au aflat în spatele căderii sale și a cedat locul unui politician naționalist cu o reputație îndoielnică, Sadyr Japarov.

Regiunea ex-sovietică a trecut prin numeroase revolte, revoluții sau mișcări de contestare de amploare, după alegeri considerate frauduloase și care au favorizat regimuri autoritare sau corupte: Georgia (2003), Ucraina (2004-2005 și 2014), Kirghizstan (2005, 2010, 2020), Moldova (2009), Armenia (2008, 2018) sau Belarus în acest an.

Rusia a numit aceste mișcări "revoluții colorate" și a acuzat sistematic intervenția occidentului, care ar încerca să destabilizeze influența sa în zonă.