Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Succes al obligațiunilor cu impact social emise de UE

sure.jpg

Image source: 
ec.europa.eu

Prima emisiune a Uniunii Europene de obligaţiuni destinate finanţării programelor de şomaj temporar a avut un succes neașteptat. Băncile care au gestionat intermedierea au anunțat o cerere record în valoare de 233 miliarde de euro din partea investitorilor, transmite Agerpres care preia o știre Reuters.

Și, ca să ne dăm seama de amploarea cererii, să ne amintim că, la 7 octombrie, atunci când anunța deschiderea tranzacțiilor, Comisia Europeană spunea că va emite obligațiuni cu impact social în valoare de 100 de miliarde de euro. Iată că cererea a fost de aproape două ori și jumătate mai mare decât intențiile cu care s-a pornit la drum.

Fondurile sunt incluse în programul SURE, inițiat de Comisia Europeană , prin care statele membre pot beneficia de împrumuturi, pentru a acoperi costurile cu finanțarea sistemelor de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, ca urmare a pandemiei.

Anterior anunțului din 7 octombrie al Comisiei Europene, Consiliul aprobase un sprijin financiar de urgență pentru 16 state membre, în valoare de aproape 88 mld. de euro, tot în cadrul programului SURE.

României îi fuseseră alocate 4 mld. de euro sub formă de împrumuturi, în condiții pe care Bucureștiul n-ar fi putut să le obțină dacă ar fi mers independent pe piețele internaționale. Este și acesta unul dintre avantajele incontestabile ale apartenenței la marele bloc european.

Dar acest succes al Uniunii Europene are înainte de toate o semnificație politică.

După cum relatează Reuters, această operaţiune constituie un pas important spre mutualizarea datoriilor, un subiect încă tabu pentru anumite state membre partizane ale ortodoxiei bugetare.

Potrivit unui analist al băncii olandeze Rabobank, aceasta arată atât piețelor cât şi UE că va exista o cerere pentru euro-obligațiuni.

Obligațiunile UE sunt atractive pentru investitori, deoarece oferă un randament ridicat, peste cel al obligațiunilor germane, cu ratinguri de credit foarte similare, declară analiștii.

Uniunea Europeană beneficiază de un rating "AAA", cel mai bun posibil, din partea a două din cele trei mari agenţii de rating. De asemenea, Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să răscumpere o bună parte din obligaţiunile emise pe piaţa secundată în cadrul propriilor sale programe de susţinere, ceea ce constituie un sprijin suplimentar, au explicat analiştii.

Pentru finanțarea acestui plan de redresare post-pandemie, numit Next Generation EU, Comisia va emite obligațiuni pe piețele financiare, cu scandență între 3 și 30 de ani.

Iar ceea ce s-a întâmplat ieri pe piețele financiare a dat un semnal încurajator în ce privește obținerea finanțării dorite. Dar succesul planului va depinde, în cele din urmă, de felul în care statele membre vor investi aceste sume.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 21 octombrie 2020