Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armenia și Adzerbaidjanul se acuză reciproc, Georgia devine ținta știrilor false din conflict

nagorno_karabach.png

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Vecinătatea estică este marcată de conflictul din Nagorno-Karabakh: atât Armenia, cât și Azerbaidjanul consideră că inamicul este vinovat de încălcări ale înțelegerilor. În timp ce Azerbaidjanul acuză Armenia că atacă orașe cu civili, Armenia acuză Turcia că sprijină țara vecină cu „mercenari teroriști” pentru a mări aria geografică a conflictului și a avea o poziție de forță la masa tratativelor. Georgia se plânge că același conflict îi invadează populația cu știri false și îi pune securitatea în pericol. Ministrul rus de externe spune că, dacă UE va impune noi sancțiuni, va răspunde la fel, iar chimiștii turci cer ca taxa pe alcool să scadă deoarece crește numărul victimelor alcoolului contrafăcut.

Azerbaidjan: Diplomații străini s-au convins că armata armeană vizează populația civilă

Acesta este titlul din publicația azertag.az. Săptămâna trecută, „șefii de corpuri diplomatice, ambasadori, atașați militari și șefi ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale din țara noastră, au ajuns la Gandja,” continuă jurnaliștii azeri.

„Scopul vizitei a fost de a informa diplomații despre atrocitățile armene, scenele criminale cauzate de atacuri iresponsabile cu rachete ale Armeniei împotriva civililor nevinovați și a infrastructurii energetice.”

„Diplomații prezenți au fost informați că, încălcând brutal normele și principiile dreptului internațional, Convențiile de la Geneva din 1949 și protocoalele suplimentar, rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, precum și cerințele acordului de încetare a focului în scopuri umanitare, decise la sfârșitul discuțiilor purtate cu insistența părții armene la Moscova, forțele armate armene vizează în mod deliberat populația civilă din Azerbaidjan și continuă să tragă asupra orașelor și localităților azere populate, situat departe de zonele de luptă.

Una dintre aceste crime de război a avut loc pe 11 octombrie în jurul orei 2 dimineața în Gandja, departe de linia frontului. Bombardamentele grele de artilerie asupra clădirilor de apartamente din partea centrală a orașului au ucis 10 persoane, inclusiv 5 femei. În plus, 35 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 femei și 6 minori,” scrie publicația azeră.

 

Armenia: Forțele speciale turcești sunt implicate în operațiuni speciale în Artsakh

„Turcia trebuie să accepte realitatea de a fi exclusă din procesul de negociere pentru soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh,” titreaza publicația armeană Past.

„Ca urmare a agresiunii declanșate de bandele armate azere și turcești, ostilitățile din Artsakh (republică autoproclamată, cu populație majoritară armeană în Nagorno-Karabakh, recunoscută internațional ca parte a Azerbaidjanului, n.r.) reprezintă o amenințare gravă la adresa securității regionale, întrucât un val de instabilitate ar putea izbucni într-o zonă mai mare, fapt care ar putea duce la expozia întregii regiuni. Prin urmare, pentru a preveni escaladarea ostilităților și a reduce intensitatea acestora, copreședinții Grupului OSCE de la Minsk se străduiesc să stabilească un acord de încetare a focului, pentru a fi posibilă reluarea negocierilor.”

„Nu este un secret faptul că datorită statutului de țară copreșdintă (a Grupului de la Minsk, n.r.), Turcia poate dobândi o nouă pârghie de influență regională și poate contracara alte forțe. Și una dintre modalitățile de a realiza acest lucru este de a influența conflictul Artsakh, pe care Turcia încearcă constant să îl extindă.

Coordonarea activității forțelor aeriene azere este de fapt în mâinile comandamentului turc, forțele speciale turcești sunt implicate în operațiuni speciale în Artsakh, utilizarea armelor turcești joacă un rol important în ostilități. În plus, prin Turcia, mercenarii teroriști intră în zona de conflict. Și, nu întâmplător, orice realitate care se desfășoară în zona de conflict primește în mod necesar o interpretare unilaterală în Turcia, la cel mai înalt nivel,” consideră jurnaliștii armeni.

 

Georgia a devenit una dintre ținte pe frontul dezinformării în războiul din Nagorno-Karabakh

„Țintele știrilor false nu sunt doar țările inamice (Armenia și Adzerbaidjan, n.r.,) ci și alte țări, inclusiv Georgia, a cărei poziție oficială a rămas neschimbată de la reluarea conflictului - Georgia își păstrează neutralitatea și oferă Tbilisi ca loc pentru negocieri,” informează www.radiotavisupleba.ge.

„Cel mai adesea se difuzează informații false despre faptul că Georgia deschide un pasaj pe teritoriul său pentru forțele militare și armele destinate Azerbaidjanului. Oficialii din toate cele trei țări au răspuns la informațiile virale cu declarații de urgență, deși negările lor au avut un efect redus.”

„De fapt, totul servește pentru a stârni resentimente în societate și pentru a crea conflice. Avem atât etnici armeni, cât și etnici azerbaidieni și, bineînțeles, mulți jucători vor câștiga dacă există probleme în Georgia și sentimentele negative se intensifică," a spus Eto Buziashvili, cercetător la laboratorul digital al Consiliului Atlantic (forum non guvernamental american, n.r.), la Europa Liberă/Radio Liberty.

„În Javakheti, lângă satul de frontieră turcesc Kartsakhi, locuitorii au blocat drumul central dintre Turcia și Georgia pe 29 septembrie pentru a împiedica venirea vehiculelor din Turcia în Georgia. (...)  Acesta este un exemplu foarte bun despre cât de periculoasă pentru securitatea națională este o poveste distribuită online,” a spus Eto Buziashvili.

Situația din zona de conflict din Nagorno-Karabakh s-a deteriorat brusc pe 27 septembrie. Reluarea ostilităților este cea mai gravă de la acordul de pace din 1994. Erevan și Baku se învinovățesc reciproc pentru escaladarea conflictului. Există victime de ambele părți, inclusiv civili.

 

Alcoolul contrafăcut din Turcia face tot mai multe victime

„După creșterea deceselor legate de consumul băuturi alcoolice contrafăcute, în ultimele săptămâni, inginerii chimici au făcut apel ca impozitul special pe consumul de băuturi alcoolice să fie redus,” comentează www.dw.com/tr.

Declarația chimiștilor subliniază că „producția și consumul de alcool de alcool contrafăcut sunt foarte dăunătoare cetățenilor, mediului și economiei. Incidentul (recent, n.r.) cu alcoolul ilegal care a ucis 17 persoane și a lăsat mai mulți invalizi nu este primul și nu va fi ultimul. Trebuie redus impozitul special pe consumul de băuturi alcoolice, trebuie abandonată ideea de a interzice alcoolul, controlul trebuie înăsprit,” menționează declarația chimiștilor.

Aceștia reamintesc că otrăvirea cu alcool a fost frecventă în ultimii zece ani. „Zeci de cetățeni și-au pierdut viața din cauza metanolului utilizat în fabricile de producție nestandardizate. (Fabricile ilegale, n.r.) au încercat să producă băuturi alcoolice amestecând arome în dezinfectantul care conține 8 substanțe chimice și care este diferit de cel cu etanol, cu care ne-am obișnuit în timpul pandemiei,” spun oamenii de știință turci.

 

Cazul Navalny – sancțiuni versus sancțiuni

Site-ul rusesc www.rbc.ru a comentat informația potrivit căreia, Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva a șase persoane și a unei companii, ca repercursiuni legate de otrăvirea lui Alexey Navalny.

„Sancțiunile prevăd înghețarea activelor acestora în UE și interzicerea intrării în țările Uniunii,” scrie site-ul rusesc, citând agenția DPA.

„Acordul a fost încheiat la o întâlnire a ambasadorilor UE la Bruxelles. Aceasta urmează deciziei de a impune noi sancțiuni, adoptată de miniștrii de externe ai blocului comunitar.”

„Rusia va răspunde în mod similar dacă se impun sancțiuni”, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. „Germanii nu vor să furnizeze nici o informație (despre otrăvirea lui Navalny, n.r.,) în ciuda tuturor obligațiilor legale internaționale pe care le au. Răspundem în același mod,” spune diplomatul rus.

 

De ce Kazahstanul nu poate transforma gunoiul în bani?

Aceasta este întrebarea pe care și-o pune baq.kz:

„Astăzi, peste 40 de miliarde de tone de deșeuri solide sunt depozitate în gropile de gunoi din toată țara. În fiecare an, acestora li se adaugă alte 5 milioane de tone. Din întreaga cantitate, doar 15% sunt reciclate,” scrie în continuare publicația Kazacă.

Jurnaliștii amintesc că țările dezvoltate consideră deșeurile solide, drept „bogăție”. „În Elveția, nu există gropi de gunoi. 99% (din deșeurile elvețiene) sunt reciclate. În Germania, 68% din deșeurile menajere sunt reciclate și înseamnă o cifră de afaceri anuală de 50 de miliarde de euro,” spun jurnaliștii kazaci.

Președintele Kazakhstanului și-a fixat obiectivul ca țara sa să devină ca Singapore, în strategia de mediu denumită „Kazahstan - 2030”. Baq.kz scrie că 3% din energia acestei țări provine din deșeuri.

Bogăția noastră este probabil suficientă pentru a furniza energie întregii țări. Cu toate acestea, avem o mulțime de gunoi și o mulțime de probleme cu eliminarea acestuia. Întrebările referitoare la deșeurile menajere au necesitat modificări ale legislației naționale, în special a codului de mediu. În prezent, este interzisă depozitarea în gropi de gunoi a 12 tipuri de deșeuri (printre care plastic, deșeuri de hârtie și sticlă, n.r.) Din 2021, lista va include materialele de construcție și deșeurile alimentare.”

Prin această măsură, ministerul mediului din Kazakhstan intenționează să îmbunătățească gestionarea deșeurilor și să determine populația să sorteze deșeurile.

„Potrivit lui Shynbolat Baikouliv, președintele asociației pentru gestionarea deșeurilor KazWaste, multe comunități ard sau elimină deșeurile din cauza lipsei unui sistem de colectare și transport a acestora. Această situație este tipică pentru toate satele din țară.”

 

Cetatea ucrainiană Stanislaviv în animație 3D

Express.ua publică un articol despre vechiul Stanislaviv, oraș din vestul Ucrainei, cunoscut acum sub numele de Ivano-Frankivsk. Un clip cu animație 3D reconstruiește orașul de odinioară, așa cum arăta el în secolul al XVIII-lea.

Clipul conectează „vremurile noastre, de la fermecătorul Arthur Burns (monument dedicat fostului șef al Federal Reserve din America, născut în 1904 în acest oraș, n.r.) care se ridică peste un sit istoric, la Fortress Lane (fortăreața orașului, n.r.)”

„În animația de un minut, o lume de 16.000 de obiecte 3D se desfășoară în fața privitorilor - un peisaj cu vegetație, clădiri și animale lângă zidurile cetății. Dacă opriți videoclipul sau îl urmăriți de mai multe ori, puteți vedea clădiri cunoscute acum doar din descrieri și lacuri care se formau din șanțurile care înconjurau cetatea.”

„Aceasta a fost construită conform ultimelor tehnologii ale vremii respective privind știința fortificației, care nu mai prevedea turnuri medievale tradiționale, portițe în ziduri, un câmp de luptă pentru apărătorii din interior.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinatatea Estică:

Yepraksya Davtian, Armenia

Nikita Melnikov, Rusia

Bahar Alieva, Azerbaidjan

Magda Purtskhvanidze, Georgia

Ömer Faruk Karașahn, Turcia

Yosyp-Yuriy Harayda, Ucraina

Zhuldyz Alen, Kazakhstan

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revistei Presei din Vecinatatea Estică, 21 octombrie 2020