Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Medicinizarea” PSD - reformă profundă sau reparație de suprafață?

rafila.jpg

Medicul Alexandru Rafila va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București
Medicul Alexandru Rafila va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București
Sursa imaginii: 
Facebook

Încă un medic cu renume anunță că va candida pe listele PSD la alegerile parlamentare. După ce Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel au confirmat că se vor regăsi pe listele social-democraților, și rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a anunțat că va deschide lista PSD pentru Senat în județul Mureș. Se conturează din ce în ce mai clar o strategie politică a social-democraților la scrutinul din iarnă, iar prezența pe liste a unor figuri marcante din lumea medicilor pare să fie „pariul„ PSD la alegerile parlamentare. Ce șanse de reușită are strategia PSD și ce reprezintă ea în reformarea partidului?

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș este ultima noutate de pe lista PSD pentru alegerile parlamentare. „Un specialist în dublă calitate - rector și medic primar ATI”. Aceasta este prezentarea pe care președintele PSD Marcel Ciolacu i-a făcut-o lui Leonard Azamfirei.

Acesta și-a explicat decizia de a candida pe listele PSD spunând că ”am văzut o dorință de schimbare prin voci noi, prin oameni noi. Politicile în sănătate, politicile în educație trebuie să fie deasupra politicilor de partid”.

Dincolo de competențe, la nivel de imagine, mișcarea făcută de social-democrați prin aducerea în prim-plan a medicilor este una inteligentă, crede politologul Andrei Țăranu. Ascultă:

Candidatura lui Leonard Azamfirei, anunțată din nou cu surle și trâmbițe de conducerea social-democraților, a venit la doar câteva zile după ce PSD a dat o dublă lovitură de imagine prin înregimentarea a doi dintre cei mai vizibili medici în spațiul public în perioada pandemiei, profesorii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel. Ca și Leonard Azamfirei, cei doi au vorbit despre schimbare și despre politicile de sănătate pe care promit să le aducă în Parlament, odată ajunși în Legislativ.

În plus, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și  reprezentantul OMS în România,  a subliniat, la Digi 24, că a pus condiții de integritate pentru a accepta să intre pe listele PSD. Ascultă:

PSD propune așadar oameni noi care ar urma să schimbe în bine unul din cele mai deficitare domenii: Sănătatea. Vorbim însă despre o reformă de substanță sau de una de suprafață? Politologul Adrian Țăranu spune că este încă prea devreme pentru a da un verdict clar. Ascultă:

Profesorul Alexandru Rafila, cel care va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București, este unul dintre cei mai reputați medici ai generației sale. A fost, între altele, director al Institutului Naţional de Sănătate Publică, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti și membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În plus, Rafila nu este străin de funcții cu iz politic: el a fost Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică și consilier în Ministrului Sănătăţii.

Cu un CV nu la fel de impunător, dar cu o notoritate comparabilă, Adrian Streinu Cercel va fi locul 2 pe lista de la București, după Gabriela Firea. El este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, și de 19 ani este director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”. Ca și Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel a fost una din ele mai vocali experți în timpul pandemiei. Totuși, el a ieșit din prim plan după ce a fost demis de la șefia comisiei științifice din ministerul Sănătății pentru declarațiile făcute și planul pe care l-a propus, de carantinare a vârstnicilor de peste 65 de ani, plan extrem de criticat și devenit cunoscut sub numele "Vacanța Mare".

În orice caz, vârfurile medicinei românești, în special în această perioadă se pot dovedi a fi o carte câștigătoare pentru PSD, explică Andrei Țăranu. El spune că, în aceste condiții, PSD ar putea avea un rezultat surprinzător la parlamentare. Ascultă: