Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG pentru tratarea acasă a asimptomaticilor și a celor cu forme ușoare de COVID-19

tataru_masca_otilia_ghitescu.jpg

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Image source: 
RFI - Otilia Ghițescu

Executivul încearcă să reducă numărul de pacienți infectați cu coronavirus din spitale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătatru, anunță că va fi adoptată o ordonanță de urgență prin care va fi modificată legea carantinei potrivit căreia toate persoanele infectate trebuie să stea în spital 48 de ore. Autoritățile, dar și medicii de familie, vor trebui să-i monitorizeze pe cei asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19 că respectă perioada de izolare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, miercuri, la Cluj, că Guvernul va adopta joi ordonanța de urgență pentru tratarea la domiciliu a persoanelor asimptomatice și cu forme ușoare de COVID-19. Prin această măsură, Executivul încearcă să reducă numărul de pacienți infectați cu coronavirus din spitale. Potrivit lui Tătaru, medicii de familie, dar și autoritățile vor monitoriza toate aceste persoane pentru a respecta perioada de izolare. Ordonanța de urgență anunțată de ministrul Sănătății va modifica modifica Legea 136 privind carantina. Potrivit actului normativ, toate persoanele infectate trebuie să stea în spital 48 de ore.

"Mâine seară, în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, prin care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată, vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară, vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a putea să-şi facă tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi", a menţionat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Nu se impune reînchiderea totală; fiecare comitet judeţean îşi adaptează măsurile

Miercuri s-a înregistrat cel mai mare număr de noi infectări cu coronavirus de la începutul epidemiei în România, aproape 5.000 de cazuri. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că nu se impun măsuri suplimentare deocamdată în ceea ce priveşte incidenţa COVID-19 şi că fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă ia măsurile necesare în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor la nivel local.

"Nu se impune acest lucru. După cum ştiţi, probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local. Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă se adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP, la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor, după 48 de ore, sunt cele care sunt puse în practică", a spus Nelu Tătaru, întrebat fiind dacă se impune o "reînchidere totală".

Toate spitalele vor fi evaluate pentru a stabili dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Nelu Tătaru a fost întrebat miercuri, după amiază, la Cluj-Napoca, dacă există infecţii nosocomiale la pacienţi cu Covid-19 şi dacă au fost şi decese din această cauză.

Pacienţii cu Covid desfăşuraţi în focarele din spitale sunt cei care sunt contacţi şi iau acea boală în spital. O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare, pe parcursul spitalizării, până la 30 de zile de la externare. Avem în evaluare în acest moment tot ce înseamnă  DSP-uri pentru fiecare spital în parte, fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a menţionat că de la începutul pandemiei au fost 346 de focare în spitale, cu peste 4.800 de pacienţi şi va fi evaluat fiecare caz în parte.

Avem la acest moment 346 de focare desfăşurate în spital de la începutul acestei pandemii, cu 4825 de pacienţi care au fost în aceste focare. Evaluăm fiecare pacient”, a explicat Nelu Tătaru.