Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laurence Auer, ambasadoarea Franței: ”România privește în mod natural spre Franța. Vom construi lucruri noi”

_dsc3903_laurence_auer_foto_eduard_va.jpg

Laurence Auer in studioul RFI Romania
Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România

Franța are un nou ambasador în România, în persoana doamnei Laurence Auer, diplomat cu o vastă experiență în afacerile europene și comunicarea publică. A fost purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene, și purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Afacerilor Externe din Franța precum și la Președinția franceză, în timpul mandatului președintelui Jacques Chirac.

De asemenea, a fost secretar general al Institutului Francez și ambasador al Franței la Skopje. A fost, de asemenea, implicată în organizarea Sezonului Cultural Franța-România (noiembrie 2018 - iunie 2019). Doamna Laurance Auer a acordat RFI România primul interviu de la începerea misiunii la București.


Jurnalistul Ovidiu Nahoi și ES Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România

Rep. : Doamnă Ambasador, va spunem ”bine ați venit” în studioul RFi Romania. Am vorbit adeseori aici, în acest studio, despre relaţiile franco-române si prezența dumneavoastră aici ne onorează. Din nefericire, discuția noastră începe sub impresia recentului atentat din suburbiile Parisului. Am văzut și reacția foarte viguroasă a societății franceze. Care este mesajul dumneavoastră?

Laurance Auer: Vă mulțumesc, în primul rând, pentru invitația de a acorda acest prim interviu și sunt mândră să-l pot da la RFI România. Din păcate, discutăm după un weekend tragic. Este un atentat josnic, care a lovit un profesor și trebuie să vă reamintesc că școala este un adevărat creuzet pentru valorile noastre. Școala este cea care ne dă libertatea și ne formează personalitatea. Am condamnat cu toată forța acest atentat și vă pot spune că sprijinul autorităților române a fost imediat și total. Mulțumim pentru toate dovezile de solidaritate pe care le-am primit la ambasadă după acest act pe care, încă odată, îl consider incalificabil.

 

 

 

Rep: România si Franţa au o relație specială, îndelungată, profundă, există legături puternice între națiunile noastre. Aceasta face mai grea sau mai ușoară misiunea unui ambasador?

Laurance Auer: Este o misiune plină de provocări. Există mize bilaterale, vă reamintesc că Franța este al treilea mare investitor în România. Avem peste 4.000 de firme și, de la sosirea mea, nu a fost zi în care să nu întâlnesc un șef de întreprindere mulțumit, în pofida pandemiei. Există, de asemenea, provocări importante în domeniile educației universitare și cercetării. Există și o importantă dimensiune culturală, dar este și un post cu o foarte importantă miză europeană.

Aș vrea să mă refer acum în special la francofonie. Adesea, francofonia este văzută drept ceva care aparţine trecutului, chiar trecutului colonial francez. În România, nu este așa.

Francofonia este ceva viu, este prezentă în universități, prin intermediul diplomelor duble. Și vedem aceasta și în cadrul Consorțiului Universitar European, unde există zece universități din România. Sunt 7.000 de studenți  sosiți prin aceste caravane de studii .

Deci, pentru noi, francofonia din România, este o adevărată intersecție a culturilor , care se înnoiește permanent. Sunt, așadar, în fața a trei provocări pentru următorii trei ani. Trebuie să le abordăm cu modestie dar și cu încredere. Am fost primită cu multă căldură de autoritățile politice și academice și sper să pot transforma toate aceste mize în acțiuni concrete.

Sper ca prezența Franței să se facă simțită cât mai repede în toate aceste domenii și nu doar în București ci și în alte locuri, acum, în timpul pandemiei, prin videoconferințe sau prin intermediul dumneavoastră. Dorim o prezență franceză modernă, care să se adreseze tinerilor.

 

 

Rep: Foarte interesantă această idée a francofoniei ca factor de progres și nu ca un element al trecutului. Cred că ar fi interesant pentru ascultătorii noștri să știe cum își pregătește un diplomat misiunea într-o țară. Ați primit sfaturi din partea cuiva, ați consultat anumite cărți sau articole?

Laurance Auer:  Am avut o foarte mare șansă de a participa în ultimii doi ani la această mare aventură care a fost Sezonul Cultural Franța-România. Am spus atunci ”Să renunțăm la clișee” și am realizat un adevărat flux de activități și întâlniri . Așa că în ultimii doi ani  pot să spun că m-am hrănit cu Brâncuși, cu  expoziția lui Mircea Cantor ”Vânătorul de Imagini”, cu tezaurul expus la Muzeul Luvru.

În toată Franța s-au putut vedea lucruri minunate care nu corespundeau deloc cu imaginea pe care România o avea până atunci în Franța. O țară extrem de cultivată, impregnată de istorie. Astfel că, înainte să fiu acceptată ca ambasador al Franței, am avut această șansă de a întâlni români stabiliți în Franța, oameni care au pornit întreprinderi  - și toate acestea grație prietenului Luca Niculescu, ambasadorul României.

El m-a îndrumat să citesc anumite cărți, să cunosc autori de teatru, poeți... Așa am ajuns să-l citesc pe Mihai Eminescu, am citit și cartea fostului ambasador Henri Paul ("Roumanie - Au carrefour des empires" – ”România - la intersecţia imperiilor”, Collection l’âme des peoples, Editura Nevicata , Bruxelles , 2018, n.r.). Am avut ocazia de a conversa cu artiști, cum este cineastul Cristian Mungiu, au fost discuții care mi-au permis să aflu ce s-a întâmplat cu România în postcomunism , au fost multe cărți pe care acum am impresia că le duc cu mine și dincolo de toate, de a cunoaște câte ceva din istoria relației franco-române, o relație de 140 de ani. Sunt foarte bucuroasă că pot vorbi despre această relație.

Un diplomat este un actor de teren, el se impregnează cu toată această țesătură și o duce mai departe. A duce această  viziune franceză mai departe, pentru următorii trei ani, înseamnă prietenie și, într-un fel, pasiune, pentru a ști cum să-ți organizezi mai bine activitățile spre a da un sens prieteniei dintre Franța și România.

 

 

Rep: Concret, care sunt proiectele dumneavoastră în dosarele bilaterale principale – mă gândesc la economie, investiții, educație, schimb de studenți, cultură, francofonie...

Laurance Auer: În perioada în care m-am aflat în tranziția dintre cele două țări am putut avea câteva schimburi de idei, unele foarte ambițioase. Ce este cu adevărat curios este că România privește în mod natural către Franța.

Iar un exemplu este chiar RFI România, care difuzează, la paritate, programe românești și franceze, privește către actualitatea din cele două țări. Această privire întoarsă în mod natural către Franța de va ajuta să construim lucruri noi. Iar impresia mea este că și Franța menține pentru România o viziune la fel de bine conturată.

Aș putea să vă dau astfel de exemple din zona întreprinderilor, dar acestea sunt foarte vizibile peste tot. Ceea ce se vede mai puțin este că Franța are pentru România al doilea buget de cooperare.

Ambasada Franței în România susține programe în domenii dintre cele mai diverse , de la studii juridice la agricultură sau  cooperare între magistrați, un program în pregătire. Sunt proiecte foarte importante, care ne influențează reciproc.

În al doilea rând, prioritatea ma va fi Europa. Vedeți, am lucrat zece ani la Bruxelles, am fost în trei rânduri purtător de cuvânt, am fost purtătoarea de cuvânt a unui președinte, Jacques Chirac, care a avut România foarte aproape de inima sa și a dorit foarte mult ca România să fie în Uniunea Europeană . Am fost foarte implicată în aceste dosare. Și ca diplomat am ajutat mult la integrarea României, de exemplu atunci când m-am ocupat de fonduri structurale.

Dosarele europene sunt esențiale. Nu doar din rațiuni care țin de bugete sau prin prisma unei viziuni regionale despre cum țările din Europa de Est se pot integra mai bine. Aceste dosare sunt importante pentru că suntem chemați să construim împreună Europa de mâine: agenda digitală, ecologia , transformarea economiilor noastre pentru a răspunde provocărilor  secolului XXI.

Vorbesc despre Europa nu doar pentru că este un domeniu de care m-am ocupat. Vorbesc pentru că Franța va avea responsabilitatea președinției europene peste un an și câteva luni. Și va trebui ca în acel moment să creeze consens să facă în așa fel încât ceea ce se spune la Bruxelles să fie la fel de important și la București.

Dacă vorbim despre Acordul Verde, despre agenda digitală, despre   suveranitatea europeană , pentru noi acestea nu sunt chestiuni de discutat doar între cei 27, sunt chestiuni care țin de o adevărată transformare a Europei.

De ce dorim, de exemplu, suveranitatea industrială? Nu este pentru a vinde produse franceze. Este, de exemplu pentru ca, prin French-Tech, care s-a implantat la Timișoara și în alte orașe ale României, să realizăm împreună o transformare tehnologică prin care Franța și România pot fi partenere la nivel european. Suntem pe picior de egalitate în fața acestei provocări.

 

Rep: Pentru a edifica această Europă a viitorului, parteneriatul strategic care leagă România și Franța este un element esențial...

Laurance Auer: Da, e fundamental. Și acesta este un subiect pe care trebuie să discutăm în dialogul dintre țările noastre. Pentru că obiectivul nostru nu este o suveranitate care să ne izoleze, ci o suveranitate care să ne integreze pe numeroase planuri.

Și mă gândesc aici la Europa apărării, la strategia pentru educație și cercetare, la strategia industrială.  Iar când vorbim despre autonomie strategică,  ne este clar că nu trebuie să ne limităm la relațiile transatlantice, la cine este este mai aproape de Statele Unite și cine se distanțează.

 

Rep: Cunoașteți, desigur, preocupările din regiunea noastră ca această autonomie strategică să nu slăbească relația transatlantic. Ce mesaj transmiteți României?

Laurance Auer:  Obiectivul nostru nu este să îndepărtăm România de Statele Unite sau de NATO. Obiectivul nostru este de a integra aceste noi instrumente europene în planul de relansare european. Și sunt 8 miliarde de euro alocate pentru apărare. Dimpotrivă, este o chestiune de integrare pe care trebuie să o discutăm între noi. Pentru noi, necesitatea de a avea Alianța Atlantică este la fel de mare precum aceea de a avea Uniunea Europeană. Nu există opoziție între cele două.

 

Rep: Franța este profund angajată în lupta împotriva schimbărilor climatice și știm ce a însemnat Acordul de la Paris. Există planuri mari în plan European, prin Acordul Verde. Cum putem lucra împreună pentru a reduce factura socială aferentă acestor transformări?

Laurance Auer: Aceasta este cuprinsă în planul de relansare europeană. Este foarte important că, la 21 iulie, șefii de state și de guverne s-au pus de acord, în acelaşi timp, asupra cadrului Financiar Multianual, care alocă României peste 30 de miliarde de euro și apoi planul de relansare European, cu sume asemănătoare.

Nu putem scădea ambițiile. Iar în planul de relansare există posibilitatea de a aloca resurse pentru țările mai puțin favorizate ale Uniunii Europene. Acestea vor păstra aceleași avantaje ca în perioadele precedente.

Este important să reținem acest mesaj al celor două linii de finanțare. Să ne amintim ce este planul de relansare: este răspunsul european la pandemie. Și este răspunsul la o criză economică legată de pandemie. 

De exemplu, unul dintre răspunsuri este crearea de stocuri de medicamente la nivel european. Nu avem la ora actuală o Europă a sănătății și aici avem nevoie de coordonare. Și am văzut aceasta la ultimul Consiliu de miniștri. Ministrul dumneavoastră, domnul Arafat, s-a implicat mult în coordonarea măsurilor. În cele din urmă, ne bazăm toți pe aceleași principii: nu vrem să penalizăm baza noastră economică și nici populația, nici resursele, nici libertățile.  Este vorba despre coordonare și cum putem face lucruri mai bune împreună.

 

Rep: Agenda digitală cuprinde, de asemenea, ambiții importante la nivel European. Cum putem lucra împreună în acest domeniu?

Laurance Auer: Putem partaja multe lucruri importante. Franța și România au, de exemplu, capacități importante în ce privește școlile de ingineri și alte structuri de învățământ superior.  Avem capacitatea de a privi împreună la provocările viitorului.  

În cele cincisprezece zile de când sunt aici,  nu a fost una în care să nu mă întâlnesc cu șefi de întreprinderi – ultima a fost cu cei de la Renault. Și ei mi-au spus că sunt mii de tineri ingineri români care lucrează pentru centrul de designe, iar design-ul are o mare influență asupra amprentei carbon.

Apoi, sunt transporturile urbane, întreprinderile din domeniul noilor materiale de construcții, ne putem gândi apoi la materialele viitorului. Mă gândesc la Veolia, care a digitalizat întregul control al apei în București, mă gândesc la Orange, care mi-a prezentat o serie de inovații. Pe acest plan avem un adevărat laborator de transformare economică, prin parteneriatul. franco-român.

 

Rep: Vă începeți misiunea într-o țară care resimte în mod specific amenințarea rusă, într-o regiune complicată. Care credeți că trebuie să fie răspunsul european la aceste amenințări?

Laurance Auer: După cum ați văzut, Consiliul European a adoptat sancțiuni după otrăvirea opozantului Aleksei Navalnay. Cred că acest tip de răspuns a fost unul foarte important. Trebuie, de asemenea, să luăm în considerare tot ce se întâmplă la Marea Neagră și avem nevoie de o reflexie comună franco-română asupra amenințărilor.

Și este important acest lucru, pentru că există impresia că Franța e departe, că se ocupă de alte subiecte. Dar nu este adevărat. Franța și România lucrează de comun acord în domeniul apărării, au loc întâlniri permanente.

Avem permanent  stagii de formare reciprocă. Tocmai am primit un grup de ofițeri francezi prezenți aici. Și lucrăm în aceeași manieră în ce privește cooperarea polițienească.  Aceste chestiuni legate de amenințările la frontiere și de securitate sunt  preocupări permanente ale Ambasadei și ale echipei mele.

 

Rep: O ultimă întrebare: în acest an, RFI marchează 30 de ani de prezență neîntreruptă în România. Vom serba acest eveniment în condițiile speciale ale pandemiei. Totuși, 30 de ani înseamnă un reper important, cu care puține medii din România se pot lăuda. Ce mesaj transmiteți ascultătorilor RFI România ?

Laurance Auer:  Mai întâi, adresez felicitările mele acestei redacții exemplare din punctul de vedere al fiabilități informației, este o redacție cunoscută dintotdeauna ca o platformă de informație sigură, de calitate, verificată. Vă urez, așadar, o cât mai frumoasă aniversare și vă spun că, în ce mă privește, istoria RFI România este, pentru mine, una intrinsec legată de cea a României democratice.

Pe de o parte, sunteți promotorii unui mesaj de libertate a exprimării, care este foarte important în zilele noastre și, de asemenea, sunteți un laborator permanent al democrației. De asemenea, sunteți un instrument important în dialogul cu tinerii.

Cu toții suntem acum prezenți pe platformele sociale, cu toții suntem expuși acestui fenomen al știrilor false, acest ”infox” . În precedenta parte a activității mele am răspuns de sectorul audiovizual și al educației . Și eu le-am spus tot timpul tinerilor : păstrați-vă spiritul critic, reflectați, lansați dezbateri!

RFI România poate ajuta la aceasta, la formarea de cetățeni critici și cu convingeri democratice. 

 
Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, în dialog cu jurnalistul Ovidiu Nahoi