Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Iordache: „Cum se poate ca acest „Altă întrebare” să ajungă șef la Consiliul Legislativ? Trebuie blocat!”

După ce s-au acuzat reciproc de pact cu PSD pentru ca Florin Iordache să fie votat în Parlament șef al Consiliului Legislativ, PNL și USR anunță că atacă la CCR alegerea lui Iordache în funcția de președinte al Consiliului. Legea nu ar fi fost respectată, susține liderul USR, Dan Barna, care afirmă că, pentru a fi validat în funcție, Iordache trebuia susținut prin vot de cel puțin jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi. La RFI, politologul Stelian Tănase spune că explicația politică este mai puțin importantă decât alegerea într-o funcție atât de importantă a unui personaj cu trecutul lui Florin Iordache.

Stelian Tănase: Este un mare mister și probabil că nu o să aflăm prea curând cum s-a produs acest lucru pentru că mie mi se părea până ieri sau până astăzi o imposibilitate. Dacă mi-ar fi spus cineva acum trei zile că Iordache va fi ales într-o funcție publică, în Consiliul legislativ, aș fi spus că e tâmpit, că nu se poate. Are o imagine atât de negativă, are o presă atât de proastă. A dat atât de multe exemple de ridicol, de prostie, încât nu mi se pare că ar fi putut să se gândească să acceadă la o funcție publică. Credeam că acum i se termină mandatul și la revedere, nu mai auzim de el, că devine o persoană privată.

Reporter: Pe listele de parlamentare ale PSD nu a avut loc, așa că...

S.T: Exact la asta mă refeream. Avem această această gogoașă. A ieșit această știre. S-a întâmplat. Și a ieșit un întreg scandal după cum bine vedeți. Toată presa de astăzi și online și televiziuni mișcă acest subiect cu ce s-a întâmplat. În primul rând e problema de imposibilitate, de incompatibilitate, de lipsă de moralitate sau de alegere inadecvată a personajului pentru un post public. În al doilea rând este felul în care a ajuns, ce s-a întâmplat în Parlament ca să ia atâtea voturi și să declaseze un alt candidat, oricare ar fi fost el. Nu mă refeream la Zegrean.

Rep: USR și PNL se acuză reciproc, domnule Tănase. Cine credeți că s-ar fi putut alia mai degrabă cu PSD, PNL sau USR?

S.T: Eu cred că mai curând USR din motivul că acolo a fost un trac pentru funcția de adjunct al lui Iordache. El aparține USR. PNL nu avea ce să traficheze. Nu avea ce să primească sau să dea la schimb pentru voturi. Așa încât USR pare mai degrabă. Este ca într-o poveste cu o crimă. Există un mobil al crimei. Mobilul ar fi postul de adjunct al lui Iordache pe care USR a vrut să îl plaseze acolo. PNL nu a avut o miză, să dea ceva contra voturi. De asta cred că mai curând USR a fost. Și calculul hârtiei arată asta. Repet, cred că USR.

Dar pe mine mă interesează mai puțin ce partid l-a împins prin voturile sale pe Iordache, cât este toată această poveste cu acest personaj detestat de societatea civilă, de lume românească, de omul obișnuit, făcut arșice de televiziuni vreme de patru ani, care s-a pus de atâtea ori în situații penibile. Eu i-am spus, în textul meu de astăzi de pe pagina mea de Facebook, că este un personaj sinistru, care a atacat justiția, care a contribuit atât de mult la schimbarea legilor justiției, carea a dat ordonanța 13, care ne-a învățat cu acea poveste fatală cu „altă întrebare”, care ne-a arătat niște gesturi obscene de la tribuna Parlamentului. Cum poate acest personaj să ajungă acolo? Asta mi se pare marea problemă și mai puțin tehnicalitățile vis-a-vis de câte voturi au fost, cine le-a dat și cum. Nu îmi dau seama care e procedura, dar eu cred că această măsură ar trebui revocată chiar acum, repede. PNL ar trebui să facă demersuri. Am înțeles că există ceva. Zegrean a spus că trebuie voturi din totalitatea parlamentarilor, nu numai din cei prezenți. Asta ar fi o chichiță.

Rep: Dan Barna a spus exact asta și că va fi contestat la Curtea Constituțională atât de PNL, cât și de USR, care acum se acuză reciproc că au susținut numirea lui Iordache...

S.T: S-ar părea că există o cale de atac. Ea trebuie făcută repede și susținută cu tărie. Nu doar așa, pusă acolo ca să te poți lăuda la presă sau militanților că ai făcut ceva. Vă aduc aminte tehnica prin care Guvernul s-a spălat pe mâini de povestea din 10 august. Să nu ajungem doar la explicații formale. Iordache trebuie într-adevăr blocat.

Ascultă:

 
Stelian Tănase, despre Florin Iordache