Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R. Moldova poate deveni noul teren de confruntare deschisă între Rusia și Occident

chisinau_proteste.jpg

Susținători ai primarului proeuropean Andrei Năstase, Chișinău, iunie 2018
Image source: 
anticoruptie.md

Încetul cu încetul, alegerile prezidențiale din Republica Moldova încep să devină subiect de preocupare regională  și europeană. În raportul de evaluare adoptat ieri, Parlamentul European atrage atenția că aceste alegeri vor constitui un veritabil test pentru democrație și statul de drept.

Europarlamentarii sunt de părere că, având în vedere importanța momentului, situația ar trebui monitorizată de Uniunea Europeană și organizațiile internaționale.

Potrivit unui comunicat emis de legislativul European, în contextul de „instabilitate politică acută”, deputații solicită autorităților din Republica Moldova să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere și corecte”.

Autoritățile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele și reglementările din motive politice, ceea ce duce întotdeauna la tulburări politice și instabilitate, afirmă raportul.

Acest mesaj al europarlamentarilor vine la puțin timp după ce șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, a acuzat Statele Unite că „orchestrează un scenariu revoluționar” în Moldova, cu ocazia alegerilor prezidențiale de la 1 noiembrie, după modelul Belarus și Kirghistan.

Sunt acele așa-numite ”revoluții colorate” pro-democratice și pro-occidentale care-i dau fiori liderului de la Kremlin și împotriva cărora Rusia acționează în forță, putând merge până la anexări teritoriale, cum a fost cazul Crimeei.

Recent, în Belarus și Kirghistan au izbucnit ample proteste de stradă, după alegeri cu rezultate foarte contestate.

Se poate întâmpla ceva asemănător și în Republica Moldova? În orice caz, avertismentul venit de la Moscova este prevestitor de rele.

Despre Republica Moldova se spune adesea că este prea mică pentru probleme atât de mari. Cu opțiuni împărțite aproape egal între Răsăritul rusesc și Occidentul european (incluzând aici și România) țara cu greu poate lua o opțiune clară. Nu este singurul motiv pentru care Republica Moldova navighează pe ape tulburi, dar este unul dintre ele.

În ultimele zile, mediile independente din Republica Moldova au dezvăluit că un grup de „consultanți politici”, inclusiv din cadrul Serviciul Federal de Securitate rusesc, s-ar afla la Chișinău, unde lucrează pentru campania electorală a lui Igor Dodon.

Situația este suficient de încordată, pe fondul pandemiei care face ravagii în țară, dar și din cauza divizării opoziției. În plus, date fiind condițiile sanitare, o mare parte a diasporei stabilite în Occident, favorabilă partidei pro-europene, nu va putea vota. În schimb, opozanții lui Dodon se tem că acesta ar putea primi un sprijin important din Transnistria.

Sondajele, în general puțin fiabile în Republica Moldova, nu indică un favorit clar în turul al doilea, ceea ce nu face decât să sporească tensiunea.

Contestarea energică a alegerilor este o posibilitate demnă de luat în seamă, în contextul postelectoral, ceea ce ar putea transforma Republica Moldova într-un nou spațiu al confruntării dintre Rusia și Occident. De data aceasta, o confruntare deschisă și nu doar la nivelul dezbaterilor publice.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 octombrie 2020