Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul UE la Chișinău, consternat de atacurile dure ale unui fruntaș PSRM la adresa societății civile

poza_ok_peter.jpg

Image source: 
www.gov.md

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a arătat ”consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova” de către unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Bogdan Țîrdea, un apropiat de-a lui Igor Dodon. Socialistul a lansat, miercuri, o carte intitulată ”Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale” unde critică dur ONG-urile finanțate din exterior. De partea sa, Fundația Soros Moldova, la care face trimitere cel mai des deputatul, regretă că, în prezentarea sa, ”autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică”. 

Potrivit ambasadorului UE în R.Moldova, ”pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii”.

”În Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor. Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”, susține Peter Michalko.  

Una dintre organizațiile neguvernamentale, criticată de parlamentarul de la Chișinău, este și Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Directorul executiv IPRE, Iulian Groza, a ținut să mulțumească ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, ”pentru sprijinul continuu al Uniunii Europene în susținerea societății civile și altor actori neguvernamentali din Republica Moldova”. ”Mă așteptam ca Guvernul și Parlamentul să fie printre primele instituții naționale care să reacționeze la seria de atacuri concertate asupra societății civile, think-tank-urilor și mass-media. Altfel, în lipsa unor reacții și acțiuni care se impun în asemenea situații condamnabile subscriu prin tăcere și transmit cetățenilor Republicii Moldova și comunității internaționale un nou semnal prost cu privire la starea democrației în țară noastră”, a afirmat directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

Fundația Soros Moldova: ”Societatea civilă este un actor cheie în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova”

A venit cu o reacție dură pe marginea acuzațiilor lansate de parlamentarul PSRM și Fundația Soros Moldova.”În toți acești ani, în care politicienii corupți au subminat continuu statul Republica Moldova, societatea civilă împreună cu oamenii dedicați din toate domeniile au avut un rol fundamental în prevenirea colapsului. Acest lucru se pare că îl deranjează mult pe domnul Bogdan Țîrdea”. ”Societatea civilă este un actor cheie în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Organizațiile societății civile sunt aliații cetățenilor Moldovei, a celor care muncesc pentru dezvoltarea țării prin dedicație zilnică. Fundația Soros Moldova este una dintre cele mai active organizații neguvernamentale donatoare din Moldova, care de mai bine de 28 de ani este dedicată susținerii Moldovei și a locuitorilor acestei țări. Fundația este o organizație apolitică și absolut transparentă care își publică rapoartele detaliate anual, cu indicarea tuturor activităților și proiectelor susținute. Chemăm la același nivel de transparență și organizațiile politice care sunt finanțate inclusiv din banii contribuabililor”.

”Ar fi salutabil efortul intelectual depus de deputații care, pe lângă activitatea prodigioasă legislativă, încearcă să desfășoare și o activitate științifică, dacă aceasta nu ar fi una vădit electorală. Din această cauză, totuși, îi îndemnăm pe cei interesați de activitatea Fundației Soros Moldova, să găsească informația direct pe site-ul Fundației, pentru a nu miza pe intermedierea persoanelor rău-intenționate, motivate de calcule electorale”, se arată într-o declarație a Fundației Soros Moldova.

Potrivit lui Bogdan Țîrdea, în R.Moldova, ”rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”. Socialistul spune că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții. În carte sunt vizate mai multe fundații, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, SUA și UE. ”Practic putem vorbi despre o capturare a statului de către aceste organizații, care au lucrat mână-n mână cu oligarhia în 2013-2016 și mai târziu. Ei servesc ca sursă de cadre pentru partidele de dreapta, formează alături de cele 100 ONG-uri din rețea armata postmodernistă, mercenarii de elită a războiului informational”, susține Bogdan Țîrdea.

Totodată, deputatul PSRM și-a exprimat regretul că pe numele reprezentanților societății civile nu pot fi deschise dosare penale.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția dură a ambasadorului UE în R.Moldova privind atacul unui deputat PSRM la adresa societății civile