Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Mai mulți infractori din UE vor primi interdicție în UK

Suspect arestat de poliția britanică

Mult mai mulți cetățeni ai Uniunii Europene cu cazier penal vor avea interdicție de a intra în Marea Britanie de la 1 ianuarie, a anunțat Ministerul de Interne britanic. Din 2021 cetățenii UE vor avea același tratament ca cei din afara Uniunii.

Persoanele condamnate la peste un an de închisoare vor fi respinse, în rând cu alți cetățeni străini. Până acum, autoritățile trebuiau să dovedească faptul că infractorii din UE prezintă o amenințare serioasă.

Noile reguli înseamnă de la 1 ianuarie 2021:

  • Orice cetățean UE condamnat la cel puțin un an de închisoare va fi exclus;
  • Cetățenii UE care au comis orice infracțiune în ultimul an ar putea fi, de asemenea, excluși;
  • Cetățenii UE ar putea fi excluși, de asemenea, dacă ar fi condamnați la mai puțin de un an de închisoare, oficialii verificându-și istoricul penal complet și legăturile cu Marea Britanie;
  • Delincvenții care nu au executat o pedeapsă cu închisoarea ar putea fi în continuare excluși dacă există dovezi că sunt infractori "persistenți”, cauzează "vătămări grave” sau prezența lor în Marea Britanie nu este "favorabilă binelui public”.

Persoanelor implicate într-o căsătorie falsă le-ar putea fi interzisă intrarea, iar oricine încalcă reglementările vamale ar putea fi, de asemenea, respins.

Modificările înseamnă, de asemenea, că cetățenii UE fără adăpost ar putea fi expulzați dacă refuză sprijinul din partea autorităților, cum ar fi oferta de cazare, așa cum se întâmplă deja pentru cetățenii din afara UE.

Oficialii ministerului de interne au spus că acest lucru se poate aplica persoanelor care trăiesc pe stradă, care comit infracțiuni sau acționează anti-social, cum ar fi cerșitul agresiv.

Dar ei au adăugat că aceasta va fi o ultimă soluție și că vor fi efectuate controale pentru a se asigura că cei fără locuință nu sunt victime ale sclaviei moderne sau traficului de persoane.

Acord Brexit în dubiu

Reglementările ar putea însemna că zeci de mii de persoane din Europa nu mai pot intra în Marea Britanie.

Priti Patel
MInistrul de interne Priti Patel a adoptat o linie mai dură față de cetățenii UE care comit infracțiuni
Image source: 
PA

Dar fără un acord pe termen lung privind comerțul și alte domenii de cooperare cu UE la expirarea acordului de tranziție pe 1 ianuarie, Marea Britanie se va confrunta cu pierderea accesului la Sistemul european de informații privind cazierele judiciare și la baza de date a pasagerilor din UE.

Acest lucru ar putea face mai dificilă identificarea celor sosiți cu antecedente penale.

Ministrul de interne, Priti Patel, a declarat că regulile vor fi "mai ferme și mai corecte”, aplicând aceleași reguli privind infracționalitatea persoanelor din toate țările.

Cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie și care au statutul de imigrație în conformitate cu schema de stabilire sau orice alte persoane care sunt protejate prin acordul de retragere, sunt scutiți de aceste reguli.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne a declarat că statutul lor ar putea fi revocat în cazul în care comit o infracțiune după 1 ianuarie, în cazul în care rezultă o pedeapsă cu închisoarea de peste un an.

Potrivit statisticilor oficiale până la ora actuală 4,06 au solicitat rezidență post Brexit, 3,88 solicitări au fost rezolvate, iar dintre acestea în 2,17 milioane de cazuri a fost acordat statut stabilit (rezidență permanentă pentru cei cu peste cinci ani de ședere în UK), iar 1,61 milioane au primit statut pre-stabilit (rezidență temporară, pentru cei cu mai puțin cinci ani de ședere în UK).