Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia i-a acordat rezidență permanentă fostului agent CIA Edward Snowden

snowden.jpg

Edward Snowden, fost agent CIA

Guvernul de la Moscova i-a acordat rezidenţă permanentă lui Edward Snowden - fostul colaborator al CIA care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională - NSA, anunță CNN și Reuters.

Autoritățile de la Kremlin și-au anunțat decizia joi, după ce Statele Unite ale Americii au întârziat să ia o decizie în privința acestuia:

Edward Snowden a primit permis de rezidenţă pe termen nedeterminat”, a anunţat avocatul lui - Anatoly Kucherena.

Amintim, Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit, în 2013, documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de NSA.

În această vară, preşedintele Donald Trump a sugerat că analizează posibilitatea graţierii:

Voi începe să mă gândesc la acest lucru”, a afirmat Trump, după ce declarase că „multă lume crede că Edward Snowden nu este tratat corect” de autorităţile americane.

William Barr, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, a anunţat, însă, că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere a lui Snowden.

De asemenea, procurorii americani cer ca acesta să fie extrădat din Rusia, pentru a fi judecat pentru spionaj.

În fine, avocatul rus al lui Edward Snowden a declarat că autorităţile americane nu trebuie să acorde doar graţiere, ci şi să renunţe la toate acuzaţiile:

A acţionat nu doar în interesul cetăţenilor americani, ci şi în interesul întregii omeniri”, a spus Anatoly Kucherena.