Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestul sufragetelor din New York și dreptul de a vota al femeilor din întreaga lume

sufragete_bun.jpg

Marșul mamelor sufragete, New York, octombrie 2015
Sursa imaginii: 
New-York Historical Society via http://behindthescenes.nyhistory.org/

Azi se împlinesc 105 ani de la una dintre cele mai vizibile mișcări feministe din lume: protestul sufragetelor din SUA. Ele cereau acordarea dreptului de vot pentru femei. Vă invităm să aflați mai multe din Pagina de istorie de astăzi.

În 23 octombrie 1915, pe Fifth Avenue din New York, întreaga lume a putut vedea o mare de doamne și domnișoare, îmbrăcate în alb. Cu pancarte în mâini, 25.000 de reprezentante ale sexului frumos cereau ceva considerat atunci radical: dreptul femeilor de a vota.

Acest marș este considerat cea mai importantă și vizibilă acțiune publică a militantelor pentru acest drept fundamental. De fapt, prima paradă neoficială a sufragetelor avusese loc la New York în 1908, manifestare pentru care feministele nu primiseră autorizație, iar din această cauză, poliția a și intervenit pentru împrăștierea manifestantelor.

Atunci a fost doar începutul întâlnirilor lor săptămânale, a grevelor și a marșurilor. Și în 1913, sufragetele americane au mărșăluit, pe jos, de la New York la Washington pentru a protesta chiar la învestitura președintelui Woodrow Wilson.

Timp de aproape 10 ani, mișcarea sufragetelor a dobândit suficientă vizibilitate și susținere, încât să ofere cauzei lor o platformă legitimă de exprimare în public. Mișcarea sufragetelor a debutat, însă, în Marea Britanie, mai apoi s-a extins şi peste ocean.

În sec. al XIX-lea, femeile nu aveau niciun cuvânt pe scena politică. Acestea nu aveau nicio posibilitate de a candida în Parlament, nici dreptul de a vota. Se pleca de la premisa că femeiele nu trebuie să voteze, ele sunt bune pentru altceva. În societatea de atunci rolul femeii era de a avea grijă de casa și de a crește copii.

Pe fondul revoluției industriale, multe femei intră în piața muncii. Astfel, s-a creat un context favorabil unor întâlniri organizate pentru dezbateri politice și sociale.

Campaniile pentru dreptul la vot al femeilor prind contur în 1866. Iar din 1888, femeile au primit dreptul de a vota în cadrul alegerilor consiliilor locale.

Însă femeile doreau să se implice mai mult decât atât în viața politică, iar lupta a fost după aproape 100 de ani. În Marea Britanie și Germania, femeile au primit drept de vot în 1918. În SUA, doi ani mai târziu, în 1920.

În România, de abia în 1938 femeile au primit drept de vot.

În Elveţia, lupta s-a purtat până în anul 1971, iar femeile saudite şi-au dobândit acest drept abia în 2015.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 23 octombrie 2020