Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri SUA: Tensiunile devin înspăimântătoare (alegător afro-american)

alegeri_sua.png

Sheila Williams așteaptă să voteze la o secție din Florida, 19 octombrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Deși mai suntmai puțin de două săptămâni până la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie, în mai multe state alegătorii minoritari nu au primit încă buletinele de vot, astfel încât nici acum nu pot vota în cadrul procesului de vot anticipat, deja în desfășurare în mai multe state americane. 

Roye Love avea 23 de ani când i s-a interzis pentru prima dată să voteze. „Mi s-a spus că trebuie să dau un test”, spune fostul ofițer, care se întorcea acasă, în Louisiana, în 1958.

”Acest test a fost conceput pentru a împiedica oamenii de culoare să voteze”, a spus el pentru RFI într-un interviu telefonic. „Am avut norocul că am fost bine pregătit și am trecut testul.”

Dar necazurile sale nu s-au oprit aici. Oficialii electorali l-au acuzat mai târziu că este comunist, într-o perioadă în care teama de „cei roșii” era foarte mare. La scurt timp după aceea au urmat amenințări cu moartea.

„M-am temut că părinții și frații mei care locuiau acolo, vor fi răniți”, a spus el.

După 3 luni, Love și familia sa au strâns suficienți bani și au plecat la Los Angeles. Totuși Love nu a reușit niciodată să voteze.

 

O luptă de o viață

„Am luptat împotriva discriminării alegătorilor toată viața mea”, spune soldatul devenit activist, care l-a cunoscut pe Martin Luther King.

Acum, în vârstă de 85 de ani, Love este îngrijorat că drepturile de vot ale grupurilor minoritare sunt din nou atacate, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile din 3 noiembrie.

„Nu putem trimite buletinul de vot prin poștă”, comentează el, pe fondul controversei privind votul prin corespondență.

„Oamenii așteaptă 4-5 ore să voteze în unele locuri”, continuă el, făcând referire la Texas, unde guvernatorul republican Greg Abbott a restricționat numărul urnelor, sub pretextul luptei împotriva fraudei electorale.

"Nu se întâmplă doar în Texas, alegătorii din diverse state au probleme cu accesul la secțiile de votare", adaugă Love, care anul acesta a fondat organizația FAV 7000 pentru a încuraja alegătorii de culoare și minoritari să voteze.

 

Eliminați de pe liste

Eforturile lor ar putea fi inutile. „Îmi fac griji pentru că mulți oameni au fost eliminați de pe listele electorale și ei nu știu acest lucru”, explică jurnalistul George Palast.

La alegerile din 2000, Palast a scris despre eliminarea sistematică a alegătorilor în Florida, unde zeci de mii de alegători eligibili au fost excluși de pe listele electorale. Majoritatea erau afro-americani sau latino-americani și probabil că ar fi votat candidatul democrat.

"Este greu de explicat europenilor că în America jocul constă în eliminarea alegătorilor adversarului de la vot și încercarea de a opri numărarea buletinelor de vot", a declarat Palast pentru RFI.

Legea drepturilor civile din 1957 era menită să protejeze alegătorii afro-americani și latini de actele de intimidare, dar noile restricții electorale au pus din nou probleme.

 

Anxietatea persistă

În California, Roye Love așteaptă cu răbdare. Votarea a început și californienii, la fel ca aproape 30 de milioane de americani, au votat deja.

Dar anxietățile persistă. O urnă de votare a luat foc marți în condiții neelucidate încă, afectând până la 100 de buletine de vot. A urmat o controversă de o săptămână cu privire la urnele neoficiale plasate de republicani în zone puternic contestate.

Declarațiile lui Donald Trump, care a refuzat să-și asume clar o predare pașnică a mandatului în cazul în care pierde și care în mod repetat vorbește de posibilitatea trucării scrutinului, nu fac decât să mărească tensiunile.

Pe de altă parte mai multe formațiuni paramilitare de dreapta și suprematiștii albi au amenințat că vor declanșa haos dacă Trump va pierde pe 3 noiembrie.

„Tensiunile sunt înspăimântătoare, sunt aproape îngrozit de formele de violență din ziua de azi”, spune Love. „În anii '60, au existat demonstrații și revolte, dar aveai măcar speranța că președintele țării încerca să facă ceva.”

„Sper să nu evolueze, să nu se ajungă într-un punct fără întoarcere”, adaugă cu tristețe el.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr