Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia poate ajuta refugiații din Belarus cu vize de lucru umanitare

polonia_belarus.jpg

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și lidera Opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya la Varșovia, septembrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

- Lidera opoziției din Belarus, a vizitat Polonia pentru a discuta despre ajutorul pe care această țară îl dă cetățenilor beloruși care au fugit de regimul Lukashenko, inclusiv despre vize de lucru umanitare;

- Presa slovenă scrie că guvernul de stânga de la Lublijana intră în conflict cu ONG-urile și vrea să evacueze asociații cu rol istoric din clădirea simbolică pe care o ocupă;

- Președintelui bulgar i s-a cerut să plece de la Summitul celor Trei Mări de la Talin, Estonia, după ce s-a aflat că fusese în contact cu o persoană pozitivă la Covid 19;

- Directorii de școli lituanieni nu sunt încântați de dublarea vacanței, propunere a responsabililor din sănătate legată tot de pandemie.

Svetlana Tikhanovskaya, lidera opoziției belaruse, considerată de suporterii săi drept adevărata câștigătoare a alegerilor din acesta țară, a vizitat pentru a doua oară Polonia, comentează www.rp.pl.

Aceasta s-a întâlnit cu primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski. „Cei doi au vorbit despre ajutorul oferit de capitala poloneză pentru belorușii oprimați care au fost obligați să părăsească țara din motive politice.”

„Tikhanovskaya s-a întâlnit și cu premierul Mateusz Morawiecki pentru a doua oară. Potrivit declarației făcute de biroul liderei opoziției din Belarus, aceștia au vorbit despre facilități pentru belorușii care ar putea lucra în Polonia pe baza unei vize umanitare. Propunerea pe acest subiect este deja în parlament”, scriu jurnaliștii.

Politiciana s-a întâlnit, de asemenea, cu foști oficiali ai Ministerului de Interne din țara sa și ai Comitetului de anchetă din Belarus, care au schimbat părțile în conflict și, ca urmare, au părăsit țara.

 

Conflict între guvernul sloven de stânga și ONG-urile istorice

Publicația Mladina.si publică un articol despre conflictul dintre o parte a ONG-urilor slovene și Partidul Levica, aflat la putere (partid de stânga sloven, n.r.) privind sediul în care activează acestea, pe strada Metelkova 6 din Lublijana.

Printre 0NG-uri se numără  Centrul de Informatic și Juridic PiC, Institutul Păcii Institutul Maska, ŠKUC, Orașul femeilor și Institutul de artă modernă SCCA Ljubljana.

Reprezentanții acestora spun că asociațiile „provin din moștenirea mișcărilor sociale și cetățenești care, în anii 1980, au promovat democratizarea și demilitarizarea societății și au contribuit astfel decisiv la adoptarea unui constituții democrate după independența Sloveniei.

Unul dintre momentele simbolice cheie ale acestor eforturi a fost în 1993, când personalități culturale, artiști și activiști au ocupat cazarmele slovene ale Armatei Iugoslave de pe strada Metelkova”.

Ministerul Culturii de la Lublijana vrea acum să evacueze ONG-urile pe motiv că această clădire este deteriorată.

„Răspunzând Agenției de Presă din Slovenia (STA), Ministerul Culturii a explicat că imobilul Metelkova 6 este slăbit și periculoas conform standardelor. (...) Acoperișul este găurit, tabla a căzut și a deteriorat o mașină din parcare. Datorită fațadei în stare proastă și a lipsei de izolație, costurile de încălzire sunt semnificativ mai mari”.

ONG-urile spun, însă, că guvernul nu are de fapt un plan de reabilitare a clădirii înainte de 2023, nu a propus o soluție alternativă la contractele de închiriere și nu a inițiat un dialog cu locatarii.

O petiție care a strâns deja mii de semnături evocă faptul că „actuala politică guvernamentală încearcă să distrugă sectorul cultural, în special ONG-urile, care sunt subiect de iritare a autorităților în toate domeniile, nu numai în cultură”.

 

Coronavirusul scurtează vizita președintelui Bulgariei în Estonia, la Summitul Celor Trei Mări

„Președintele Roumen Radev se afla într-o vizită oficială la Talin, la invitația omologului său estonian, Kersti Kaljulaid, unde așteapta să participe la Summitul inițiativei de cooperare regională Trei Mări. Bulgaria va prelua următoarea președinție a inițiativei, creată în 2015 de 12 țări cu ieșire la Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră,” scrie www.dnevnik.bg.

„În cadrul unei conversații telefonice între cei doi lideri, de marți (20 oct, n.r.,) s-a decis reducerea vizitei din cauza reapariției epidemiei Covid-19.”

Președintele eston a clarificat situația, scriind pe Facebook: „S-a descoperit că, înainte de a ajunge în Estonia, președintele Roumen Radev a fost în contact cu o persoană testată pozitiv pentru Covid”.

„Roumen Radev participase deja (luni, nr.r) la o conferință la Talin alături de șefii de stat din Polonia și Estonia, niciunul nu au purtat măști de protecție, dar au respectat istanțarea socială,” precizează www.dnevnik.bg.

Potrivit publicației bulgare, șeful statului fusese avertizat că intrase în contact cu o persoană pozitivă, însă acesta a spus că a fost vorba despre un eveniment cu simpatizanții, scos din context. În orice caz, testul lui Radev a ieșit negativ, dar premierul Boyko Borisov, a deschis o anchetă pentru a afla cum s-a petrecut situația.

 

Directorii școlilor lituaniene nu sunt încântați de prelungirea vacanței de toamnă

„Vacanțele școlare pot fi prelungite la două săptămâni în această toamnă”, a declarat ministrul sănătății, Aurelijus Veryga, într-o conferință de presă, aflăm din www.delfi.lt.

Ideea a fost lansată deoarece „responsabilii din domeniul sănătății au constatat că virusul Covid 19 se răspândește în familii și, de acolo, în instituțiile de învățământ.

Cu toate acestea, Ministerul Educației, Sportului și Științei nu a fost încă în măsură să confirme dacă o astfel de decizie va fi de fapt luată, iar directorii școlilor sunt sceptici cu privire la o astfel de propunere”.

Vaiva Zubrickienė, directorul unei școli din Raseiniai (în vestul țării, n.r.) nu e prea entuziasmat de propunere:

„Copiii tânjesc după școală și dacă există chiar și cea mai mică șansă de a reveni, toată lumea și-o dorește. Nu cred că acesta este momentul potrivit pentru a prelungi vacanța pentru o săptămână,” spune directorul.

Delfi amintește că vacanța de toamnă pentru elevi ar trebui să înceapă luni, 26 octombrie și să dureze până pe 3 noiembrie.

 

Verde - aceasta este prioritatea în Bratislava unde vor fi plantați mii de copaci în doi ani

Iată titlul publicației sme.sk. „În timpul verii, copacii ne protejează orașul de căldură, îmbunătățesc calitatea aerului, diminuează consecințele ploilor torențiale și oferă adăpost important pentru animale și insecte.

Străzile cu copaci sunt mai frumoase și te simți mai bine acolo. De aceea, verdeața este prioritatea noastră,”  a spus primarul din Bratislava, Matúš Vallo.

Anul acesta, Consiliul municipal din Bratislava a planificat să organizeze plantarea colectivă de arbori în parcul Horský. Cu toate acestea, pandemia a complicat planurile, iar acestea au fost mutate pentru toamnă.

Oricine poate sprijini campania de plantare a unui copac. Potrivit publicației slovace, costurile totale ale plantării unui arbore sunt de 700 de euro, iar cetățenii pot dona bani pentru a sprijini inițiativa.

 

Blogger german din Rijeka: „Unde în acest oraș aș săruta pe cineva? Cu siguranță în Trsat!"

Trast este un cartier din Rijeka, al treiea oraș croat ca mărime, care încântă vizitatorul cu a sa cetate istorică, așezată într-o locație strategică și mai multe biserici istorice.

Povestea sărutului este spusă de Alexandra Stahl, o scriitoare și jurnalistă germană care călătorește și scrie despre țările vizitate. Până acum, a scris despre Italia, Austria, Croația, Portugalia și SUA.

www.novilist.hr a făcut un interviu cu Alexandra Stahl despre sejurul său la Riejeka, care ar fi trebuit să înceapă în mai, dar a debutat în iunie din cauza pandemiei.

Impresiile sale despre oraș, știri, interviuri și reportaje pot fi citite pe blogul intitulat „Alexandra Stahl - scriitor pentru Rijeka 2020.”

„Îmi plac străzile scurte, adică faptul că poți străbate aproape tot orașul foarte repede în timp ce mergi relaxat. La Berlin, există o regulă conform căreia întotdeauna ai nevoie de 45 de minute pentru a ajunge undeva, indiferent dacă te plimbi prin cartier, vizitezi un prieten sau pur și simplu scoți gunoiul din apartament,” spune Alexandra.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei din Europa Centrală și Orientală, 23 octombrie 2020