Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Dodon și Sandu, cotați din nou cu cele mai mari șanse să ajungă în turul II al alegerilor prezidențiale

ionita-1-920x575.jpg

Sursa imaginii: 
Colaj/Diez.md

La Chișinău, președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent la alegerile prezidențiale, din 1 noiembrie, dar și fostul premier moldovean, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, ar obține cele mai multe voturi și ar ajunge în turul doi de scrutin. Se anunță o luptă strânsă între Dodon și Sandu, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, lansat vineri la Chișinău. Dodon ar câștiga un nou mandat, cu o diferență de mai puțin de un procent față de liderul PAS, Maia Sandu. 

Potrivit sondajului, realizat de Institutul de Politici Publice, dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale, puțin peste 23 la sută și-ar da votul pentru președintele în exercițiu, Igor Dodon, iar liderul PAS, Maia Sandu, ar obține aproape 20 la sută. Prin urmare, președintele în exercițiu și președinta PAS ajung în turul doi al alegerilor prezidențiale și obțin 32,2, și respectiv, 31,4 la sută din voturi.

Dodon și Sandu sunt urmați, în primul tur, de liderul Partidului Nostru, rusofilul Renato Usatîi, primar de Bălți, cu aproape 11 la sută din sufragii, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase ar acumula doar 1,3 la sută din voturi. Aceste date vin în condițiile în care peste 27 la sută dintre cetățeni spun că ar merge la urne, dar încă nu știu pentru cine să voteze, iar aproape 9 la sută nu ar merge să voteze.

Sondajul mai relevă că, 27 la sută dintre moldoveni cred că viitorul președinte trebuie să fie un bărbat și doar 5 la sută își doresc o femeie, în această funcție. Cu toate acestea, 67 la sută susțin că nu contează cine va fi viitorul șef de stat, ”important să facă lucrurile corect”.

Să mai spunem că, peste 60 la sută dintre cetățeni consideră obligatoriu ca președintele țării să publice informații despre veniturile sale și doar 5 la sută cred că nu trebuie să o facă.

Peste 60 la sută își doresc că șeful statului să aibă mai multe competențe și doar 3 la sută spun că trebuie să aibă mai puține.

Totodată, autorii sondajului susțin că Igor Dodon, cu 18 la sută, continuă să se bucure de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, fiind urmat de Maia Sandu, cu 12 la sută, iar Renato Usatîi, 7,7 la sută. Andrei Năstase se bucură de încrederea a 1,1 la sută dintre cetățeni.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni ar accede în Legislativ. Este vorba de Partidul Socialiștilor, cu 20,8 la sută, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate, cu 17,6 la sută din sufragii, Partidul Nostru, cu 9,6 la sută și Partidul Șor, cu 5,8 la sută. Platforma DA ar obține 1,6 la sută și nu trece pragul electoral.

Să mai spunem că, moldovenii continuă să aibă cea mai mare încredere în biserică, urmată de primărie, armată, poliție și mass-media.

În același timp, cetățenii R.Moldova au fost întrebați ce cred despre aderarea la Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică. Dacă totuși ar trebui de ales, 48,7 la sută spun că își doresc aderarea la UE în timp ce 22,6 la sută pledează pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Când vine vorba despre unirea cu România, 48,3 la sută dintre cetățeni ar fi împotrivă, iar 33,3 ar vota pentru unire. Pentru comparație, în anul 2016, 17 la sută ar fi votat pentru unire, iar împotriva, 66 la sută.

75 la sută dintre cetățenii moldoveni cred că lucrurile în R.Moldova merg într-o direcție greșită și doar 16,7 la sută spun că direcția este bună.

Sondajul a fost efectuat în perioada 8-20 octombrie, pe un eșantion de 1.124 de persoane din 13 regiuni, cu o marjă de eroare de 3 la sută. Barometrul Opiniei Publice, ediția de toamnă, a fost realizat cu susținerea Fundației Soros Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Barometrul Opiniei Publice, realizat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău