Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste de amploare la Belarus pentru a cere demisia președintelui Lukașenko

Aleksandr Lukașenko: Belarusul și Rusia vor răspunde împreună amenințărilor externe.

 

Președintele Aleksandr Lukașenko nu dă semne că este pregătit să renunțe la puterea pe care o deține din 1994, în ciuda declașării unei greve naționale care ar putea începe luni după ultimatumul dat de către liderii opoziției. Singurele concesii pe care le-a făcut cel care este considerat ultimul dictator al Europei a fost să elibereze unii prizonieri.

O nouă demonstrație împotriva puterii a avut loc duminică, 25 octombrie, la Minsk. Opoziția, condusă de liderul Svetlana Tikhanovskaya, a emis luna aceasta un ultimatum, cerând demisia președintelui Alexander Lukashenko înainte de ziua de luni. Refuzul său va atrage convocarea unei greve generale amenință liderii opoziției.

În timpul protestului de duminică poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor scriu agențiile de presă care relatează faptul că zeci de oameni au fost reținuți de poliție în orașul Lida, situat la 168 de kilometri de Minsk și cel puțin o persoană ar fi rănită, este vorba despre o jurnalistă. 

Reuters citează oficiali din ministerul belarus de Interne care verifică informații cu privire la focuri de armă în confruntările dintre forțele de ordine și protestatari. Poliția a folosit cel puțin zece grenade cu efect paralizant pentru a dispersa mulțimea. 

Premiată de Parlamentul European cu premiul Saharoh pentru eforturile făcute pentru democrație și respectarea drepturilor omului în criza din Belarus generată de alegerile fraudate de Aleksandr Lukașenko, opoziția din Belarus a fost supusă unei presiuni constante din partea autorităților, ceea ce a dus la detenție, sau la exilul în străinătate al tuturor figurilor sale principale. Aflată însă dincolo de granițele țării, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia are totuși o putere de influenţă limitată apreciază analiștii politici citați de Polico. 

Considerat ultimul dictator al Europei, Aleksandr Lukașenko și apropiaţii săi sunt ţintele unor sancţiuni internaţionale, la aproape 3 luni de la alegerile din august care au ridicat numeroase semne de întrebare privind corectitudinea. Opoziția din Belarus cere plecarea lui Alexander Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, la putere din 1994, de la alegerile prezidențiale considerate frauduloase la 9 august 2020. 

Vă reamintim, opozanta Svetlana Tihanovskaia, exilată după alegeri în Lituania, este considerată de criticii guvernului a fi adevărata câştigătoare a scrutinului de la 9 august, unde Lukaşenko şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi.

Aleksandr Lukașenko: Belarusul și Rusia vor răspunde împreună amenințărilor externe

Acesta este mesajul pe care l-a transmis liderul Belarusului sâmbătă, secretarului american Mike Pompeo. Aleksandr Lukașenko a declarat că Moscova este un aliat apropiat al Minskului, relatează Reuters citând televiziunea de stat din Belarus. Washingtonul a impus sancțiuni oficialilor belaruși după reprimarea violentă a demonstrațiilor de la Minsk și din țară.