Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Ludovic Orban începe o vizită de două zile în Franța

 La Paris premierul Orban se va întâlni cu omologul său francez, Jean Castex, cu președintele Adunării Naționale și cu cel al Senatului, iar în această seară, cei doi prim-miniștri vor susține o conferință de presă comună.

Premierul Ludovic Orban începe o vizită de două zile în Paris. Primul-ministru este însoțit de o parte din echipa guvernamentală: de ministrul de Externe, cel al Economiei, cel al Apărării Naționale și de ministrul Agriculturii. La Paris premierul Orban se va întâlni cu omologul său francez, Jean Castex, cu președintele Adunării Naționale și cu cel al Senatului, iar în această seară, cei doi prim-miniștri vor susține o conferință de presă comună.

Tot luni, este programată o întrevedere cu preşedintele Partidului "Les Republicains", Christian Jacob, la sediul Ambasadei României de la Paris.

În cadrul vizitei, Ludovic Orban va mai avea întâlniri cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Franceze, Richard Ferrand, cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher, cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa - România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Pe agendă se mai află participarea la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

Peste 52 000 de noi cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Franța

Echipa guvernamentală ajunge în Franța într-un moment în care Adunarea Națională a aprobat, prelungirea stării de urgență, până  la mijlocul lui februarie 2021. Miercuri, textul de lege va fi examinat de senatori, înainte să fie adoptat definitiv în primele zile din noiembrie.

Proiectul autorizează Executivul să decidă restricții pentru a face față crizei sanitare. Doi francezi din trei, adică 46 de milioane de persoane, trebuie să respecte în prezent restricții nocturne de circulație, magazinele și serviciile neesențiale se închid la ora 21, oră de la care populația din 54 de departamente trebuie să rămână în case și nu poate ieși pe străzi.