Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal de campanie: Amurgul dinaintea nopții electorale americane

alegeri_sua.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

La opt zile înaintea prezidențialelor și parlamentarelor americane incertitudinile persistă, în ciuda faptului că Joe Biden, candidatul Democrat păstrează un avantaj solid la nivel național. La final de campanie Biden este mai popular decât la început, plus 16 puncte conform unui sondaj Fox News (57 - 41), în comparație cu 10 negativ pentru rivalul său. (În 2016, în acest moment al campaniei, Hillary Clinton era văzută defavorabil de 52% dintre americani, Donald Trump de 62%.) Ultima turnantă a cursei prezidențiale, a confruntărilor legislative la nivel federal, statal și local se desfășoară pe tristul fundal al pandemiei aflate pe o traiectorie ascendentă a cazurilor, internărilor și deceselor. Cu peste 85.000 de noi contaminări semnalate doar vineri, Statele Unite bat, cu aproximativ 10.000, sumbrul record stabilit la 16 iulie. 15 state au adăugat săptămâna trecută mai multe cazuri decât în oricare altă săptămână de la începutul epidemiei de Covid-19.

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează:
 
 

 

În amurgul campaniei, lumina puțină a proiectelor  și speranței e alungată de întunericul din ce în ce mai dens al acuzațiilor.
 
"Joe Biden e un politician corupt. E-mailuri flagrante arată că familia sa a vândut vice-președinția pe bani grei. A dat Beijing-ului mână liberă să vă fure locurile de muncă, în vreme ce el și familia sa au adunat milioane de dolari din China și alte țări. O victorie Biden ar fi o victorie a Chinei; dacă învinge, Statele Unite devin proprietatea Chinei.  E o slugă a grupurilor de presiune și donatorilor mondialiști, a uliilor din Washington care s-au îngrășat sugând până la ultima picătură sângele americanilor", intonează incantatoriu, în mitinguri și de la pupitrele dezbaterilor, Donald Trump, cel cu datorii de peste 400 de milioane scadente în următorii câțiva ani, cel cu finanțele obscure, cel care nu s-a dezlipit nici o clipă de afacerile sale pluri-continentale cu izul lor persistent de corupție și conflict de interese.
 
"N-am luat nici un ban de la nici o țară", răspundea sec contra-candidatul Biden în ultima dezbatere televizată, adăugând sâmbătă, la un miting în comitatul pennsylvanian Luzerne,
 
"Crede că-i "deștept" când exploatează sistemul plătind, el miliardarul, 750 de dolari impozit federal. De "deștepți" ca el m-am săturat până peste cap. Aflăm acum că are conturi secrete în China; nu-i o născocire a mea, o știm din New York Times. Conturi secrete în China... A plătit de 50 de ori mai mult în taxe Beijing-ului decât  Fiscului de la Washington. Ca să nu mai vorbim de cele 400 de milioane scadente în următorii doi ani. Cui datorează acești bani?  Am făcut publice declarațiile mele de impozit pe ultimii 23 de ani, el refuză s-o facă. Ce naiba ascunde?".
 
******
 
Ce ascunde voința populară vom afla la 3 noiembrie, sau posibil mult după, când se descâlcește ghemul a nenumărate alte scrutinuri în afara celui prezidențial obsesiv mediatizat. În joc sunt toate dregătoriile Camerale federale, 435, posturi legislative la nivele mai joase, 5.800 la număr, 11 fotolii de guvernator - 7 ocupate acum de Republicani, 4 de Democrați - și 35 de jilțuri în Senatul de la Washington, în care Democrații au nevoie de trei sau patru net pentru a reveni în majoritate.
 
Importanța rezultatului senatorial nu trebuie subestimată, în ambele scenarii electorale prezidențiale, victorie Trump sau Biden. Aritmetica șanselor surâde Democraților, în condițiile în care Republicanii dețin 23 dintre cele 35 de posturi în dispută. În trei state, Arizona, Maine și Colorado, Democrații îi devansează cu patru până la opt procente pe Republicanii în exercițiu.
 
"Te-ai întors la Colorado Springs pentru un mare miting cu președintele Trump, în februarie. Mii de oameni, majoritatea fără măști, umăr la umăr. N-ai avertizat pe nimeni că e riscant. De ce? La începutul pandemiei s-au făcut greșeli la toate nivelele statului dar și în rândul experților care nu păreau să știe dacă măștile ajută sau nu. Știam însă că e o problema serioasă, știam că ne-a venit din China ceva ce nu înțelegeam pentru că Beijing-ul  mințea", spunea fostul guvernator de Colorado, John Hickenlooper, în dialog cu Republicanul Cory Gardner, aflat la finele unui prim mandat plin de plecăciuni în fața capriciilor trumpiene. În Maine, o  vestală a cultului Trump, sexagenara Susan Collins, în Senat din 1997, este cu peste 4% în trena Sarei Gideon, 20 de ani mai tânără și  președintă a Camerei statale.
 
"Aș vrea s-o rog pe senatoarea Collins să răspundă la o întrebare la care încă n-a răspuns: cine ar trebui să conducă această țară? Răspunsul meu este: Biden". "Nu cred că votanții din Maine au nevoie de sfatul meu ca să decidă pe cine să sprijine ca președinte", a replicat, cu eschiva pe care o stăpânește la perfecție, Susan Collins.
 
În actuala configurație statistică, Democrații ar mai avea nevoie deci de încă o victorie pentru a evita incertitudinile egalității 50 - 50 arbitrate, după 3 ianuarie 2021, de noul vice-președinte. Presupunând că Democrații în funcție cei mai periclitați, cei din Michigan și Alabama, nu pierd, șansele cele mai mari de a ocupa acest ultim și salvator fotoliu sunt în Iowa, Carolina de Nord, Carolina de Sud și Georgia, state în care diferențele sunt înlăuntrul marjei de eroare.
 
"Mă bucur că Jon Ossoff a adus vorba. Aș vrea să explice de unde-i vin banii pentru afaceri. Un foarte important client al sau este Al Jazeera, portavocea terorismului. Doi ani de zile a primit bani de la guvernul comunist chinez, venit pe care a încercat să-l ascundă nedeclarându-l în raportul cerut de Comisia Electorală federală. Sigur nu vrea ca georgienii să știe că a fost sprijinit, din 2017 până acum două săptămâni, și de Partidul Comunist American. Ridicole, aceste acuze.  Cotidianul Washington Post a numit alegațiile lui David Perdue "scandalos de false".
 
Septuagenarul David Perdue, om de afaceri, senator din 2015, e la distanță de numai 0,6 puncte de rivalul său Democrat Jon Ossoff, în vârstă de 33 de ani, proprietar al unei firme de producție TV.
 
În Georgia electorală senatorială a pătruns un damf de ciondăneală prezidențială.
 
******
 
Era post-Trump, dacă vine, va necesita, printre multe altele, un proces de regenerare morală a clasei politice Republicane.
 
"Vine momentul dur al adevărului. Nu-i partidul mai mare decât președintele sau oricare alt individ? Am vorbit despre asta cu o serie de senatori Republicani. Lor le revine misiunea de a redefini partidul", consideră Chuck Hagel, fost senator Republican de Nebraska.
 
Au mărșăluit, cu o disciplină demnă de o cauză mai bună, sub flamura trumpiană; capriciul și interesul prezidențial le-au fost ordin vreme de patru ani.
 
"Sunt devotați 100% cultului personalității care este centrul trumpismului. În esență, Trump spune, eu sunt adevărul, legea și statul. E imperativ să ne opunem, ca americani, pentru că această ideologie este contrară idealurilor Americii, conceptelor democratice și marilor progrese pe care țara le-a făcut în ultimii 50 de ani", puncta unul dintre mulții Republicani aflați în neînduplecată opoziție de la începuturile ascensiunii lui Trump, strategul de campanie Steve Schmidt.