Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perdanții de la locale care nu se dau duși. Răspunsul decisiv, tot la electorat

În premieră, după alegerile locale se constată în mai multe orașe mari că primarii nu-și pot prelua mandatele; momentul este tergiversat și, deși au fost aleși, nu pot trece la treabă, așa cum este și cazul Capitalei. Ce se întâmplă? Andreea Orosz l-a întrebat pe Sorin Ioniță, de la Expert Forum. Potrivit acestuia, modificările aduse codului administrativ permit aceste tertipuri. În final însă, cheia este tot la alegători, care au posibilitatea să sancționeze genul acesta de comportament, explică Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță: Au mai fost mici sincope pe ici, pe colo, însă nu aveam codul administrativ cel nou la precedentele alegeri, care mai mult a ambiguizat niște lucruri. Plus că au fost alegeri în care perdanții nu știu să piardă. În Timișoara și București este evident, probabil că și prin alte părți. Nu se așteptau să piardă. Trag de timp în diverse scopuri tactice. 

În primul rând pentru că dă bine pentru opinia publică. Mai e puțin până la alegerile parlamentare. Pentru unii ca primarița Firea de la București e o ocazie să mai stea pe o platformă de pe care să vorbească. E pentru alegerile viitoare. Nici ea nu speră să anuleze instalarea lui Nicușor Dan. Dar e o ocazie să mai fii văzut și auzit de ai tăi și să arată o față bătăioasă. Cam asta este. 

Ele sigur că nu vor avea nicio șansă în justiție, vor ajunge la capăt, dar trece vremea. Trebuie să parcurgă niște proceduri. Până nu se pronunță justiția nimeni nu poate să facă nimic. Am văzut oameni care se întrebau de ce nu poate să dea prefectul mai repede o decizie. Nu se poate. 
Mai întâi justiția trebuie să valideze mandatele. Așa este. Înainte, pe codurile vechi, era un pic mai repede. Acum mergem cu pași mici.

Reporter: Aceste modificări nu ar trebui să simplifice? Au creat platforma pentru aceste manevre, pentru că asta sunt, niște manevre.

S.I: Au creat multe prostii prin codul administrativ, așa cum s-a văzut deja. Ați văzut că și alegerile în sine, care nu au ținut de codul administrativ, au fost mai complicate decât altă dată, deși nu aveam niciun motiv. Am numărat mai greu. Nu s-au ținut conferințe de presă.  A fost în general o atmosferă de confuzie. În general, impresia e că scade profesionalismul în instituțiile care trebuie să gestioneze procesele electorale și că ne trebuie foarte multe săptămâni după un tur de alegeri ca să poată să intre oamenii în birourile lor. Nu e bine. 

Pe termen lung nu e bine. Creează confuzie în electorat și neîncredere. Oamenii ajung să nu mai aibă deloc încredere în instituții. 
„Votez și ăștia se ceartă în continuare.” Cam asta înțelege un om care nu stă să urmărească toată ziua aceste proceduri avocățești.

Rep: Exact, „știa se ceartă în continuare” sau „ăștia se fotografiază în continuare într-un birou gol și spun că nu au plecat încă”, ceea ce nu e jignitor pentru cel care a câștigat, cât pentru cel care s-a dus și a votat.  

S.I: Cred că își evaluează cum dă la propriul electorat. Ei au judecat că dă bine, că ai un aer bătăios și altă că ești colțos și că te ții cu ghearele până la capăt. E în special pentru activul de partid. 
Când ai un partid cum e PSD, care a camp pierdut niște alegeri și se fac răfuieli în partid, se scot cuțitele pe masă și se pune probleme cine plătește costurile unei alegeri, ăla care ne dă în continuare impresia că se bate și că a rămas pe o baricadă, chiar dacă baricada e fake, are șanse să mai rămână pe acolo, să capete o funcție, să nu fie cel mai delete.

Cred că despre asta e vorba, despre dinamica intra partid, decât cea dintre partide. Cred că la fel este și la Timișoara. Nici acolo nu se așteptau să piardă. Iar partidele mari ca PSD și PNL nu au numai activi intern și lideri și activiști, au și clienți pentru care e o mare lovitură să pierzi o primărie. Gândiți-vă ce se întâmplă în București la Sectorul 1. 

Câte imobiliare sunt lovite. Câți trebuie își rearanjeze planurile. Ce șoc electric este. Și la Timișoara e la fel și la Brașov și probabil și în alte părți. Când vine o victorie surpriză, tu, ca lider care ai pierdut și ca partid, trebuie să începi să te justifici, inclusiv pe la sponsorii tăi, firme, rețele de afaceri care depindeau de tine. Probabil că de aia unii stau și se bat, ca să aibă ceva de zis sponsorilor.

Rep: Atunci se naște următoare întrebare. Dacă a fost așa o supriză, acum i-a luat prin surprindere, dar data viitoare să ne așteptăm să asistăm la un meci cum s-a întâmplat în republica Moldova, unde, până la urmă, reluăm alegerile până iese cine trebuie?

S.I: Răspunsul decisiv îl dă tot electoratul, cum cade în opinia publică. Costul politic este cel decisiv și cel care schimbă comportamentul politicienilor, nu ce spunem noi în alegeri.

E bine ca alegerile să fie mai clare și să scurtăm acest proces și să plătească niște costuri inclusiv cei care au greșit la numărat sau cei care nu au știut să îi instruiască pe șefii de secții de votare și ne-am tot lungit la aceste alegeri locale. 
Dar, finalmente, un politician se poartă în funcție de ce simte el că dă bine la electori. În momentul în care simte că opinia publică e contra lui, imediat o oprește din genul acesta de jocuri. 

Cred că, până la urmă, în democrație politica îi disciplinează pe liderii politici și nu atât ceea ce scriem noi pe ici, pe colo, într-o lege. De aceea cred că e bine să vorbim despre aceste cazuri și să le explicăm. Cred că în scurt timp lumea va penaliza ce se întâmplă. Avem alegeri peste o lună. 

E o întrebare, PSD are de câștigat sau de pierdut în București cu genul ăsta de jocuri? Știu ceilalți să exploateze aceste șicane pe care le face partidul împotriva unei instituții democratice cum e primăria și care chiar are treabă? O lună nu e de colea să o pierzi degeaba. 

Electoratul bucureștean are ocazia să dea un răspuns la urne și să penalizeze sau nu listele pe București, pe care se află și doamna Firea, care s-a pozat în birou.

Dacă ea va câștiga voturi față de ce a fost la locale, înseamnă că oamenilor le-a plăcut. Dacă nu, va fi invers. Vom vedea. Și dincolo de asta nu prea ai ce să faci. Până la urmă, totul depinde de oameni și cum judecă ei genul acesta de comportament.

 
Sorin Ioniță, intervievat de Andreea Orosz